19.4.2024
by Jakub
0 comments

Dolomitské kuloáry

Letošní zima byla ve znamení sporadických, krátkých, ale úderných výjezdů do Alp a tento tu sérii krásně doplnil. A opět to byla Itálie, která nám nabídla parádní podmínky, tentokrát na lyžích a v terénu, ve kterém není záhodno padat. S Martinem a Alešem jsme během 2 dnů sjeli hned 4 kuloáry, poznali nová zákoutí Dolomit a užili si dvě roční období.

Celý příspěvek →

23.2.2024
by Jakub
0 comments

3 lednové ledové linky v údolí Vallunga

Co by to bylo za zimu, kdybychom si aspoň jednou netesli v Dolomitech! Ano, jeli jsme do profláknuté Vallungy. Ano, lezli jsme populárky. Ano, zase jsme vyjeli v podobné sestavě, jako vloni. Ale proč to měnit, když to funguje a baví nás to. Navíc jsme si přelezli dosud neznámé cesty, každý ze tří dní využili na maximum a já se díky Elzovi a Danovi mohl podívat do estetických linií, ve kterých bych si na prvním ani neškrtl.

Celý příspěvek →

3.1.2024
by Jakub
3 Comments

Jarní podmínka u Winnebachseehütte

Chtěli jsme jet s Lukym na ledy. Jenže zaúřadovalo teplo, podmínka na lyže se zdála být všelijaká a tak jsme to odpískali zcela. A pak se Luky znova ozval a v jedenáct večer jsme se domluvili, že další den na skialp přecijen pojedeme. Nejspíš. Na přemýšlení o lokalitě tak mnoho prostoru nezbylo. Chtělo to někam výš a tak jsme vybrali Štubajky. A přes všechny peripetie z toho nakonec uzrál parádní výlet s fantastickými túrami. A přeplněným winterraumem.

Celý příspěvek →

2.11.2023
by Jakub
0 comments

Kalendář 2024

Na rok 2024 jsem pro každodenní pasivní alpinismus vybral těchto 13 fotek.

Pokud byste měli zájem o tuto černobílou výzdobu, napište na mail jakub@dohor.cz, kalendář ve formátu A3 vychází na 400 Kč.

Všechny fotky si můžete prohlédnout níže (ještě k nim přibudou popisky)

J.

Celý příspěvek →

31.10.2023
by Jakub
0 comments

Skalní premiéra na Fledermausgratu

S Vláďou jsme se naháněli asi rok a konečně nám vyšel společný výlet do hor. Plán z loňska ale zůstal. Plezírový hřebínek Fledermausgrat (4, 320 m) nedaleko Eisenerz, ideální cíl na závěr letošního dlouhého babího léta. „A nevadí, že jsem nikdy venku nelezl ?“, ptá se Vláďa. „Však to má 11 délek, to se za tu dobu rozlezeš.“

Celý příspěvek →

19.10.2023
by Jakub
0 comments

Podzimní hřebenovka za humny

Za krásnými túrami není potřeba vždycky jezdit přes půl Evropy a nějaký ten drobný klenot se občas podaří objevit hned na kraji Alp. Přesně to byl případ hřebenů Falkenmauer a Kremsmauer, které jsem si zjara vyhlídnul při skialpovém výletu na blízkém Kasbergu a pak jen čekal, než přijde ten správný čas je prozkoumat.

Celý příspěvek →

17.10.2023
by Jakub
0 comments

Saské popolejzání

I tento report bude hlavně vizuální. Ne že by nebylo o čem psát, ale obrazové kráse pískovcových věží lze jen těžko konkurovat slovy. Díky Lukymu, který to všechno zase natáhl, jsem se po třech letech zase dostal na písky a opět jsem pochopil, proč někteří celý lezecký život věnují této specifické disciplíně.

Celý příspěvek →

16.10.2023
by Jakub
0 comments

Objevování Pale di San Martino

Takové průvodcování si nechám líbit. Ne že by se nám tradiční lokality nelíbily, ale podívat se na nová místa je vždycky zábavnější. Provádět neznámými trasami ostatní je vždycky trochu ošemetné, ale myslím, že i v tomto ohledu proběhla tato lukyho akce, s jistou dávkou štěstí stran počasí, prakticky bezchybně. Čtyřdenní červencové putování největší skupinou Dolomit jsme si skutečně vychutnali. Stručný fotoreport budiž důkazem.

Celý příspěvek →