Jednodenní výlet v Toteskách

| 24 Comments

Když vám někdo řekne, že se táhnul kvůli jednomu dni do Alp a k autu pak navíc došel už v 16 hod, tak to zní jako pěkná nuda, no né?

Mně osobně ale tahle jednodenka úplně stačila a jsem zvědav, kdy mě přestanou bolet všemožné svaly o kterých jsem doposud neměl ani tušení. Koho zajímá podrobná trasa, lze si ji prohlédnout zde, dva údaje ale hovoří za vše: 3125 nastoupaných metrů a téměř 30 km. Přechod hřebene mezi Kleiner a Grosser Priel je zkrátka túra jak řemen! Více ať napoví fotografie:

5:35, vrchol Kleiner Priel (2136 m). Turistický ukazetel s údajem 4,5 hod mě vyděšil natolik, že jsem z Hinterstoderu (591 m) vystartoval už v 3:05.

Ještě za tmy nastupuji na hřeben. Za světla čelovky a velkého větru dokáže i být i dvojkové lezení výživné. Dle průvodce trvá přechod na Gr. Priel 10,5 hod., já chci být ale na večeři v ČB…

Už vylejzá! Schwarzkogel (2091 m).

Cesta kupředu, Gr. Priel, údolní peřina a měsíc.

I na kochačku se čas našel – ideální baboletní počasí.

Peřina č. 2

Teugelsmauer (2185 m), první  větší odpočinek, únava se hlásí pomalu o slovo.

Arzlochscharte a nezbytné přezbrojení před nástupem na severní hřeben Gr. Prielu.

Vršek už je nedaleko, sněhu a ledu povážlivě přibývá. Mačky a cepín ale nakonec zůstaly v batohu.

Obligátní megakříž na velkým Prielu (2515 m). Po devíti hodinách od startu v Hinterstoderu objímám s radostí Kreuz a mažu dolů.

A je posekáno. Posledních pár kilometrů údolím a hurá do Čech. Večeři jsem stihl a hlavně si užil túru, která opravdu stojí za to. Teď to ještě dát někdy v zimě ;-)

Priel Traverse from Jakub Cejpek on Vimeo.

Doplnění: V srpnu 2020 jsem si dal repete této trasy a report je pro zájemce k shlédnutí zde.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

24 Comments

  1. takhle presne ma vypadat spravna alpska akce typu „kulovy blesk“ ;-)

  2. Cus Jakube, 3125 nastoupaných metrů + téměř 30 km = mazec. Jak se ti pak ridilo domu? :-)

    • Jakub

      Prekvapive dobre… i kdyz nemohu poprit, ze by se hodil tempomat ;-) Obecne lze s prekvapenim rict, ze na me akce nenechala zadne „bolestive“ nasledky ;-)

  3. Diky za inspiraci, o vikendu to zkusim. Ale asi si rozlozim cestu na dva dny. Preci jen brzke ranni vstavani neni pro me. I kdyz sypany caj ja tuze rad ;)

  4. Jsi blazen. Uz nikdy nepujdu podle Tveho receptu :) To jsi musel bezet.
    Pocasi paradni.
    Vylet skvely. Odhalil, jaka jsem lemra. Pod kleine dosla voda. Na grosse jsem nakonec nesel. Nejsem blazen.
    Priste ale pujdu.

    • Jakub

      Hola, veskera inspirace je jak znamo na vlastni nebezpeci :-)
      Ale jsem rad, ze ses do toho pustil, nenechal se odradit a das to priste…poridils nejaky fotosy?

      Mej se, J.

  5. Pingback: Přechod Prielu – VIDEO | Jakub Cejpek Photography

  6. Tak jsem se to pokusil přejít, bohužel díky zabloudění (nad kterým pořád kroutím hlavou) jsem sotva došel na Kl. Priel.
    Až při pohledu z Kl. Prielu jsem si uvědomil jaká je to na Gr. Priel ohromná dálka. Nemám slov, klaním se.

  7. Jakube, dík za inspiraci, dali jsme si to ve Tvých šlépějích, ale páč nejsme šílenci, tak jsme si to rozdělili na dva dny :) Kdybys chtěl mrknout, odkaz na fotky přiložen.

  8. Pingback: 3x jednodenní Totesky | Jakub Cejpek

  9. Pingback: 5x jednodenní Totesky | Jakub Cejpek

  10. Pingback: Glocknerwand – nejkrásnější rakouská hřebenovka |

  11. Fantastický! Těším se, že ho udělám taky. Jen ne v takovém tempu :D

  12. Pingback: Z Prielu na Priel v mokrých botách |

  13. pěkný. včera jsme se odtamcaď vrátili. nejprve nutno upřímně přiznat, že pod posledním kopcem jsem to vzdal pro panickou hrůzu, morální opotřebenost, pro blbý pocit nebo pro ataku odpovědnosti k rodině – na ten kousek hlinitého svahu nad Arzlochscharte nebyla odvaha.
    pojali jsme to jinak (a asi blbě), před úsvitem jsem vyrážel z Prahy, nejdřív vyzvednout parťáka ve vesničce u Berouna, a v devět ráno vzhůru na malý Priel (mimochodem, v pořadí odpornosti turistických cest aspirant na medaili). táhli jsme každý spacák, karimatku a čtyři litry vody. nocležiště na travnatých plecích po sestupu z Teufelsmaueru velmi luxusní. ale ty kila navíc se holt pronesou.

    jeden by snad očekával choďák s několika lezeckými místy, ale ruce je nutno používat skoro nepřetržitě (samozřejmě variantou je běhat po ostří jak po kladině).
    no a únik z Arzlochscharte (asi 1970 mnm) doleva dolů je poměrně praktický, po suti dolů na ledoveček (sněhoveček?) a furt dolů, v kosodřevině pak trochu doprava přes krasovou parovinu, až se natrefí lovecká chata (asi 1570 mnm), po chodníčku a pak po dřevařské silnici na vodorovný úsek turistické cesty na Prielschutzhaus (asi 640 mnm)

    • Jakub

      Ahoj Lukáši,
      díky za zprávu. Zažili jste si evidentně pěkné dobrodružství po svém a to je přesně to, co hřeben Prielu nabízí. Zajímavý harmonogram a díky za popis sestupu z Arzlochscharte. Kdysi jsem to šel tudy v zimě, na nouzový ústup je to opravdu poměrně komfortní.

      • naše pojetí nebylo tak úplně po našem, ale spíš východisko z nouze mezi pracovními povinostmi (nedalo se vyjet už ve čtvrtek večer) a předpovědí počasí (předpovídaný zvrat k horšímu v sobotu odpoledne). pokud jeden netrénuje na pochod v plné polní u zkoušky kondice k pagaránům (což náš případ není), tak je jednoznačně lepší volbou jít po Tvém způsobu – co možná nalehko s plánovaným úsvitem na malém Prielu a případným soumrakem během sestupu. on i ten strmej kopec na malej Priel s letním skoro poledním sluncem v zádech je venkoncem špatnej nápad, mrazivá hodina mezi psem a vlkem je rozhodně vhodnější.

  14. Ahoj, jaka je obtiznost? Je potreba lano jisteni….?

    • Jakub

      Ahoj Míro,
      obtížnost do IV UIAA. Lano není bezpodmínečně nutné, ale hodí se případně na odjištění obtížnějších míst.

      Měj se, J.

      • Děkuji ;-) tak jsme to v sobotu prošli a byla to jízda. Naprostá paráda 14 hodin car to car. Varuji tohle není jen tak pro někoho. Pozor na vodu !!! nám došla cca v půlce a byl to boj…

        • Jakub

          Ahoj Míro, díky za zprávu, jsem rád, že jste si to užili.
          Minimálně kvůli té vodě se opravdu vyplatí si přivstat a pak pospíchat.
          Měj se, J.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*