Lezení pro odvážné

| 0 comments

Aktualizace: Video na konci reportu

Tak jsme to tam v Vráťou (zase) nasekali! Završili jsme tak trilogii velmi dlouhých cest započatou v roce 2010 36 délkovou Ende Nie s pokračováním v loňské Kaffee und Kuchen. Tentokrát nás čekalo pouhých 28 délek (obvykle délky 45 metrů) v maximální obtížnosti 6+…ale byly tu jiné nástrahy.

Linie nazvaná Der Längste Tag již podle názvu slibuje zajímavý zážitek, ten ovšem nespočíval v době strávené lezením (ta byla „pouhých 10 hodin), ale množstvím vyplaveného adrenalinu (či jak se ten hormon strachu jmenuje). Již dřívější echo od dvojice z Bratislavy nám mělo být varováním před tím, že je cesta dosti chršovitá a lokrovitá, nicméně kdo nazažije, nepochopí a proto jsme si museli na vlastní kůži vyzkoušet, že bratia slováci opravdu nekecali….

 

Podvečerní Almsee, naprostá alpská idyla. Vlevo vykukuje Rotgshirr (2261 m), v jehož západní stěně vede cesta Der Länste Tag.

Po bivaku nedaleko od stěny a nočním prodíráním kosůvkou nastupujeme do prvních dýlek. V údolí se válí mlha a my bojujeme v mokré skále v chytech, které mnohé zůstávají v ruce. Sakrujeme, ale není nám to mnoho platné.

Od 9 délky se naštěstí kvalita skály zlepšuje a my konečně začínáme i lézt. Jen jištění zůstává poměrně sporadické – v délkách 5+ a těžších odlezy běžně 6 metrů, ve čtyřkách 2 nýty na 50 metrů.

Dobrá nálada a týmový duch překonává všechny nástrahy cesty ;-)

Vráťa drtí někde v půlce stěny.

Dostáváme se do krásných kompaktních ploten a také na slunce…voda z batohů mizí.

Štandy jsou parádní ze dvou nejtů…jen je stačí najít. V lehkých délkách jsme párkrát pobloudili.

Vodní žlábky a panorámata Almtalu.

I na zahrádkaření došlo…tráva brala dobře.

Kamenolom v 25. délce

A je posekáno! Po deseti hodinách a přelezených 1000 metrech. Bez újmy a relativně svěží. Mimochodemm byl to celkově teprv 9. přelez od vzniku cesty v roce 2010 a vůbec první český ;-)

Tak už jen pobalit fidlátka a hurá dolů. Hodina hledání cesty skrz vápencový labyrint do sedla Röllsattel a pak další 2,5 hodiny k autu – přicházíme akorát s posledním světlem. A kam příště? ;-)

Nejdelší den – lezení pro odvážné! from Jakub Cejpek on Vimeo.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*