Jaro v Juře

| 0 comments

Plány byly jako vždy velkolepé…Dolomity, Taury, ba i Wallis. Ano, tak všude panovalo nechutné počasí. A proto nás zachránila Jura, kde se dá lízt i když ve zbytku světa prší. Tentokrát navíc s tím bonusem, že 4 dny svítílo sluníčko a dalo se existovat bez třech svetrů (i když někteří jim zůstali i přesto věrni ;-)

Popisovat obecně Mekku lezení nemá smysl, takže raději nadhodím pár tipů na oblasti s pohodovým lezením (tj. pro vohrábla jako jsme my, kteří se pachtí kolem šestek a jsou s tím i tak nadmíru spokojeni). Že mají všechny přístup od auta do 10 min, je v Juře samozřejmost.

Oblast Bärnhofer Wand nabízí typické jurské lezení po dírách a dírkách, které vám zaručeně po pár hodinách rozežerou ruce namaděru. Líbily se nám cesty Frost-Fertinger Weg (5+) a silovější Waldrausch (7).

2. den zvládáme rekognoskovat hned dvě nové oblasti. Tou první je Gletzenstein, který nabízí parádně dlouhé cesty a ještě epesnější výhledy. Jediným neduhem jsou zástupy turistů na vyhlídce u horního štandu. Neudělejte tu samou chybu jako my, vezměte klobouk s sebou a vybírejte za show, kterou jim poskytnete. Doporučuji zkusit Weissenbacher Weg (6) a Purtscheller Weg (6-).

Aby toho nebylo málo, přejíždíme odpoledne na opět prosluněnou stěnu Kleine Wacht. Cesty jsou již kratší kolem 15 metrů, ale např. cesty Brüchig und genehmigt (6+) a Vagabundenpfeiler (6-) byly luxusní. Stejně tak luxusní byl podvečerní piknik mezi pampeliškami.

Třetí den místo toho, abychom zařadili rest-day, dáváme takticky další lezení. Na Weisse Wand přelézáme hned 12 cest, nejvíc si chrochtáme u Docteuer Formage (6), Preussenschreck (6+) a Bauchtanz (6).

Den čtvrtý už máme ruce vytahené jak orangutani, přesto ještě parádně zabušíme v oblasti Zimmerbergwände, kde se nám nejvíc líbí Trabant (5), Freundschaft (7-), Herz Ass (5+) a Faule Kalorie (6+).

Tak zas někdy příště, lezení zdar!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*