Kandersteg Klettersteig

| 1 Comment

KANDERSTEG-008

Švýcaři ferraty umí, o tom není sporu. Není tudíž od věci proložit sápání po zaledněných vršcích nějakým tím hromosvodovým dobrodružstvím, neboť máte zaručeno, že se nudit nebudete. Stejně jako před lety na Jägihornu a nedávno na Daubenhornu, i letos to pro nás byl, díky obtížnosti D, ukázkový restday. 

KANDERSTEG-001

Po náročném dni s výstupem na Schreckhorn a sestupem až do Grindelwaldu nechvátáme a vstáváme až v 6:30. Po snídani šampiónů míříme idylickou švýcarskou scenérii obsahující obligátní seník, vodopád a nechutně modrou oblohu, do zajištěné cesty Kandesteg, na kterou nás navnadila nejlepší česká stránka o ferratách.

KANDERSTEG-003 KANDERSTEG-004

Nástup 15 minut je to pravé pro lezecké povaleče mající odpor k horizontálnímu pohybu. Po 880 kolících, 4 žebřících a dvou mostech stoupáme směle vzhůru. Vždy, když už hrozí, že to bude monotónní, přijde nějaká další vylomenina.

KANDERSTEG-005 KANDERSTEG-006

Žebřík zakroucený do vrtule je lahůdkou typickou pro tuto ferratu. Ukázka toho, jak lze ze zfušované práce opilého svářeče udělat exkluzivní lákadlo.

KANDERSTEG-007  KANDERSTEG-009 KANDERSTEG-010

Aby toho nebylo málo, můžete okusit i dva tyrolské traverzy – ten 110 metrů dlouhý pouze pod dozorem zkušeného místňáka třímajícího v ústech zapálenou fajfku, ten kratší, 50 metrový, je samoobslužný. Pokud budete šikovnější než já a nebudete omylem brzdit celou cestu, dokonce si ho i užijete.

KANDERSTEG-011 KANDERSTEG-012

Ještě zbývá 25 metrový nepálský most, finální kolíkovačka a oslavné občerstvení na Allmenalp s výhledem na Bernské Alpy. Pokud vám po Radleru příliš ztěžknou nohy, můžete se pohodlně snést k nástupu lanovkou. My jsme samozřejmě v největším vedru běželi po svých, abych své tělesné schránky příliš nezhýčkali před dalšími výstupy.

KANDERSTEG-013 KANDERSTEG-014

KANDERSTEG-002

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: 3x Combin s Uelim | Jakub Cejpek Photography

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*