Zimní spánek na Ignaz Mattis Hütte

| 4 Comments

IGNAZ-MATTIS-006

Není nad to vyrazit na dubnový skialp koncem února. Letošní zima evidentně končí dříve, než stihla začít. My se ovšem jen tak odradit nenecháme a navzdory ne zcela příznivé předpovědi vyrážíme na objevitelskou výpravu inspirováni světovými esy jako jsou David Livingston nebo Robert Falcon Scott, abychom rozkryli bílá místa na mapě a posunuli hranice lidského poznání… No, dobrá, možná to zbytečně dramatizuju, ale kdybych napsal, že jsme došli jeden den na Winterraum a druhý den sjeli do údolí, nikdo by dál nečetl.   

IGNAZ-MATTIS-001

V silném šestičlenné týmu, bez podpory tažných psů, skútrů a bez satelitního spojení stoupáme z údolí Preunegg kolem srubů Urspungalm. Sluníčko do tváří, ledové krystalky unášené větrem tamtéž a výhledy na masiv Dachsteinu. Krásná, pohodová a bezpečná výstupová trasa.

IGNAZ-MATTIS-002 IGNAZ-MATTIS-003 IGNAZ-MATTIS-004  IGNAZ-MATTIS-007

Po cestě potkáváme duo pankáčů i stydlivou holčičku. Lavinovka je na jedničce, dvojce, přesto se všude kolem nafoukávají parádní desky. Mikroklima zdejšího odlehlého údolí je svět sám pro sebe.

IGNAZ-MATTIS-010

IGNAZ-MATTIS-008IGNAZ-MATTIS-011 IGNAZ-MATTIS-012 IGNAZ-MATTIS-013

Fotovoltaika vládne světu, Winterraumy nevyjímaje. Útulná Ignaz Mattis Hütte je ideálním místem na zimní relax. Tři nadšenci užívají ještě odpolední lyžbu, další tři ospalci naopak vychutnávají měkké kavalce. Večerní pohoda u kamen je…jak to říct pěkně česky? Ultimátní.

IGNAZ-MATTIS-014 IGNAZ-MATTIS-015 IGNAZ-MATTIS-016 IGNAZ-MATTIS-017

 

Foceno na Fujifilm X-T1 + 18-55/2.8–4.0. Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Díky!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

4 Comments

  1. Ahoj,
    chtěl bych se zeptat pro kolik lidí je winterraum na Ignaz Mattis Hütte. Resp kolik se tam reálně vleze. Skoro všude se píše 8 míst na wiki 16. A jak je to s vodou. Ze sněhu nebo to mají nějak vyřešené.

    Moc díky za odpověď (nejlíp na email).

    Michal

    • Jakub

      Ahoj Michale, komfortně se vejde tak těch osm, společenská místnost dole je malá. Spí se nahoře a dovedu si představit, že se tam v případě nouze vejde i 16 lidí, ale už to bude hodně natěsno!
      Voda co si pamatuju klasicky ze sněhu.
      J.

  2. Ahoj, chtěl bych se zeptat odkud jste vyráželi? Respektive, kam se nechalo dojet autem.
    Díky moc

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*