Skalní premiéra na Fledermausgratu

| 0 comments

S Vláďou jsme se naháněli asi rok a konečně nám vyšel společný výlet do hor. Plán z loňska ale zůstal. Plezírový hřebínek Fledermausgrat (4, 320 m) nedaleko Eisenerz, ideální cíl na závěr letošního dlouhého babího léta. „A nevadí, že jsem nikdy venku nelezl ?“, ptá se Vláďa. „Však to má 11 délek, to se za tu dobu rozlezeš.“

Na vedlejším Reichensteinu už je pocukrováno, my se snad dneska sněhu ještě vyhneme

Nástup ze sedla Präbichl představuje příjemnou procházku vyšperkovanou aktuálně fantastickými podzimními barvami. Stezkou Knappensteig jdeme k chatě Leobner a dál do sedla Hirscheggsattel. Odtud už je to k hřebeni co by kamenem, a že jich tu je! Teplota je skoro letní a hlavně, není tu ani vločka sněhu a skály jsou krásně suché.

Ze sedla Präbichl jdeme panoramatickým Knappensteigem
Leobner Hütte
Náš cíl je na dohled a je bez sněhu – Fledermausgrat
Fledermaugrat ze sedla Hirscheggsattel
Nástup je skoro celý po vedlejší turistické cestě
Přístup nám zabere 1:15 a vypadá to, že dneska polezeme první

Nejdřív to vypadá, že tu dneska polezeme úplně sami, ale nakonec přecijen jedna trojice dorazí, takže první délku máme s obecenstvem. Hned na úvod je přichystaná čtyřka a pak pokorně vyrážím v lezečkách, abych nedělal zbytečná dramata. Vláďa sice taky lezečky má, ale jsou mu těsný, takže délku v klidu přeleze ve vysokých pohorách. Stejně jako všechny následující.

Hned první délka je za čtyři, naštěstí máme oba dlouhé ruce
Na konci první délky
Pár délek, včetně té druhé a třetí, začíná asi dvojkovým slézáním.

Fledermausgrat sleduje nepřekvapivě linii hřebene a občas vyžaduje i krátké slézání, které je pro druholezce nepříjemné. Pak vždy následuje výšvih na další věžičku a nějaké to balancování na vzdušném hřebeni. Těžší délky jsou kompaktní až vyleštěné, snazší lehce rozchrastané. Ale v ruce nám za celý den nic nezůstalo.

Dolez 3. délky
Lehký hřebínek ve 4. délce
6. délka s klíčovou spárkou

Těžší délky (4- nebo 4) jsou na hřebeni stylově 4 a především ta poslední je i docela dlouhá. Obtížnost není nijak zoufalá, ale sólovat bych to nechtěl. Borháky jsou všude, kde je potřeba a štandy jsou taky přichystané. Stačí tak šest presek, pár smyc a případně pár vklíněnců a středních friendů kdybyste se chtěli vyhnout delším odlezům v lehkém terénu.

V osmé délce je dlouhý komín a je to poslední těžší délka
Exponovaná devátá dvojková délka
10. délka
Lehký závěr hřebene jdeme na průběh
Vlevo Vordernberger Griesmauer (2015 m), vpravo vzadu TAC Spitze (2019 m)

Po necelých třech hodinách máme hřeben přelezený, slézáme na pěšinku a vyšlápeneme si na blízký vrchol Vordernberger Griesmauer (2015 m). A když už jsme tady, popojdeme ještě o kousek dál rozhlédnout se od kříže TAC Spitze (2019 m). Na sestupu nevynecháme příjemnou chatičku Leobner s domáckou atmosférou a nad polívkou a koláčem si můžeme jen blahopřát, jak nám tenhle baboletní výpad vyšel.

Vordernberger Griesmauer (2015 m)
Lehká a krátká ferrata na vršek TAC Spitze
Malebné a barevné údolí Gsoll
TAC Spitze (2019 m)
Griesmauer (2034 m)
Věžičky Fledermausgratu, nyní již důvěrně známé
Vlevo Hochturm (2081 m) a vpravo Leobner Mauer (1870 m), oba pěkné výletní cíle
Ještě nějaký dobroty a spokojenost je absolutní
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*