Jak si vyrobit skládací postel do dodávky

| 2 Comments

Někdo má Californii, někdo jen karimatku. Pokud míříte s nocovacími ambicemi na cestách tak nějak mezi, možná v tomto příspěvku najdete inspiraci. Připravte si Goldene Czech hende, kus překližky a jdeme na to.

U naší druhé dodávky jsme neměli žádné ambice na designovou vestavbu. Tu už jsme si užili u Karamelky a teď jsme to brali čistě prakticky. Většinu roku používáme Fiat Scudo jako pětimístné s velkým kufrem, kam snadno vjedeme s rozloženým dvojkočárem, velkým bicyklem, třemi malými koly…. Ale tu a tam, typicky na delších cestách, jsme chtěli vyzkoušet spaní uvnitř. Záměrem bylo, aby postel šla snadno rozložit, složit i uskladnit. Princip je jednoduchý a myslím, že to jde snadno aplikovat na jakoukoliv dodávku podobného typu. Chvíli jsem měřil, pak koupil dvě překližkové desky a začal kutit.

Po dlouhém vyměřování začínám řezat

Konstrukce se skládá jako stavebnice, nic se nikde nešroubuje a vše je bez zásahu do konstrukce auta. Celé to poutají dvě ráčny uchycené za oka v podlaze a po roce užívání můžeme potvrdit, že to drží festovně jak za jízdy, tak při spaní. Z fotek je zřetelné, jak je poskládaný rám a jak jsou rozdělené horní desky. Přední část se na pantech překlápí na sklopená opěradla, aby vznikla ložná plocha 140×210 cm. Vzadu jsou dvě menší desky vyřezané podle oplastování boků a zadních sloupků.

Skládačka drží
Vyklápěcí část leží na sklopených sedačkách
Zadní část je ze dvou kusů. Tady už bylo třeba trochu vyřezávat.

Když jsem zjistil, že všechno sedí, začal jsem postel optimalizovat. To zabralo víc času a úsilí, než první fáze. Vyřezával jsem díry, brousil hrany. Padlo velké množství smirkového papíru.

Odlehčování #1
Odlehčování #2
Odlehčování #3
Ještě jeden výřez dole, kdyby někdy jely i lyže
Odlehčeno, zaobleno, připásáno

Ještě poznámka ke sklopné přední části: za jízdy ji lze buď přiklopit na zadní desku – to je pracnější, když na posteli leží matrace – nebo ji lze mít svisle opřenou o opěrky sedaček a naskládat za ni zavazadla, pokud toho vezete víc, než se vejde pod postel. Pak sice není vidět prostředním zpětným zrcátkem, ale zase vám v případě brždění nebo nedejbože nehody nic nepřistane za krkem.

Je to rovný, ale křivě zaparkovaný auto to nespasí
V podpalubí zbývá dost místa. Vejde se i dvojkočár a kopice dalšího haraburdí.
Kdo nechce spát na tvrdým, přidá matrace. My kupovali tento typ zde.

Kdo chce zachovat punk, může spát přímo na překližce, nebo jen lehce vytunit karimatkou, my jsme rozmařile koupili molitan tloušťky 10 cm, na který nám moje zručná maminka zhotovila květinový potah, který lze snadno sundat a vyprat (ne že by taková situace zatím nastala). Je to fakt pohodlný.

210×140 cm. Dost pohodlí pro dva dospělé, nebo klasická okopávaná pro jednoho dospělého a tři neposedy. Já spávám venku, ale jednou jsem se při nepřízni počasí taky vtěsnal pod střechu.
První test nanečisto.
První test načisto
Dětské sedačky, největší nepřítel vanlifu
V rozebraném stavu je to pár prkýnek.
Vejde se tam dost věcí i dost dětí.
Někdo má zvedací střechu, někdo polštáře s medvědama.
Passo Tremalzo. Tady sloužila postel jen na odpolední relax.
Šťastou cestu a dobrou noc!
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

2 Comments

  1. Dobrý den, děkujeme za perfektní článek. Konstrukci jsme zhotovili s manželem pro Peugeot Traveller :))

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*