Jak a kde začít s prodejem fotek?

| 0 comments

Fotoprůmysl prošel za poslední desetiletí bouřlivým vývojem. Díky dostupné kvalitní technice se může do prodeje fotek pustit kdokoliv, což  ale znamená nejen příležitost pro každého, ale i vyšší konkurenci, vyšší nároky na kvalitu, snížení cen a tudíž i podílů pro fotografy.

Někteří dokonce tvrdí, že se celé odvětví pomalu ale jistě žene do záhuby a celý koncept micro stock (prodeje fotek za malé částky v řádech dolarů) je zvrácený a degraduje fotografii jako takovou. V tomto směru je třeba uvědomit si jednu věc – micro stock není umění! A my, kteří nemáme umělecký talent, ambice a organizační schopnost umístit své výtvory na zdi světových galerií, můžeme přijít k nějaké té koruně díky tomu, co nás baví. Co více si přát!

Dost bylo obecných řečí, zde je pár tipů:

  • Nahrávejte technicky dokonalé snímky. Žádný šum, co má být ostré, musí být ostré, správná expozice. Tyto předpoklady zdaleka nezaručí prodejnost fotografie, ale ušetří vám nervy a práci při odmítnutí při schvalovacím procesu. Kritéria se za poslední léta velmi zpřísnila a i když jsou někdy vysloveně přemrštěná, nezbývá, než se jim podřídit.
  • V jednoduchosti je krása a v případě fotobank to platí dvojnásob. Největší úspěch mají fotografie, které jasně vyjadřují daný koncept. Žádné složité kompozice s drobnými prvky. Fotky jsou často užívány na webu a tak by mělo být i v náhledové velikosti jasně identifikovatelné, co daná fotografie vyjadřuje.
  • Specializujte se na oblast, která je vám blízká a ke které máte vztah. Ať už se zajímáte o módu, architekturu, nebo jste gurmáni, skutečnost, že se v daném segmentu vyznáte, znamená, že jste ke svým dílům kritičtější a dokážete vytvořit působivější snímky. Sledujte web, časopisy a filmy a snažte se docílit stejných, nebo ještě lepších fotografií, než které jsou publikovány. Nejúspěšnější jsou obecně snímky s lidmi (v tom případě je třeba jejich písemné svolení s prodejem snímku – Model release), ale pokud nejste společenští a komunikativní, můžete velmi dobře uspět i se snímky z domácího ateliéru (izolované předměty, jídlo…).

  •  Témata, která jsou žádaná, představují sice větší šanci na prodej, ale také větší konkurenci od ostatních fotografů. Přijděte s originálním tématem, nebo ztvárněte časté téma novým způsobem. Vánočních fotografií jsou desetitisíce, ale kvalitní ilustrační snímky na téma handicapovaní by se daly spočítat na prstech jedné ruky.
  • Používejte IPTC k ukládání popisu a klíčových slov přímo do fotografie, výrazně se tak ulehčí nahrávání do více fotobank (typicky přes FTP). Správná klíčová slova jsou stejně důležitá jako fotografie samotná. Používejte jen relevantní výrazy – ani málo, ani moc, to je to umění.

[green_box]A jak tedy skutečně začít? Zaregistrujte se vybrané fotobance a připravte si fotografie pro vstupním test. Vyberte je v souladu s výše napsaným. Nejde příliš o to, aby byly nadprůměrně unikátní a kreativní, spíše se zaměřte na technickou dokonalost, inspektoři jsou v tomto případě ještě kritičtější. Po schválení už jen nahráváte další snímky a budujete své portfolio. Nezapomeňte využít konceptu nevýhradní licence a nahrávejte na více fotobank zároveň, exkluzivita se v naprosté většině případů nevyplatí.[/green_box]

Doporučuji vyzkoušet fotobanky v tomto pořadí

Registrace přes následující odkazy mi v případě vašeho úspěchu a prodejů za tisíce dolarů přinese pár centů. Pokud by vám tento koncept z jakéhokoliv důvodu vadil, můžete vstoupit přes standardní adresu. Přeji hodně štěstí! A dejte vědět, jak to jde ;-)

Shutterstock  – dlouhodobě vedoucí fotobanka s nejlepšími prodeji. Koncept předplatného pro kupující zaručuje velký počet prodejů.

Dreamstime – dobré prodeje, relativně rychlé nahrávání

Fotolia – dobré prodeje, relativně rychlé nahrávání

123rf  – snadné nahrávání přes FTP, netřeba zadávat kategorie

Istockphoto – jedna s nejstarších fotobank a u některých fotografů také neúspěšnější. Nicméně velmi pomalý a neohrabaný způsob nahrávání.

Depositphotos – snadné nahrávání přes FTP, netřeba zadávat kategorie. Menší prodeje.

Kromě výše zmíněných existuje velké množství menších fotobank, kam ovšem nemá valný smysl, alespoň ze začátku přispívat. Časem se mohu zmínit i o nich, bude-li zájem. Máte-li nějaký dotaz, rád jej zodpovím v komentáři, nebo na mailu.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*