Jak snadno oživit fotografie

| 0 comments

Jelikož je čas předvánoční hektický, chce to nějaký rychlý a časově nenáročný trik z kategorie „photographers dirty little secrets“.

Známé dogma, že fotografie závisí na kvalitě světla, je nepopiratelné, ale ne vždy se zadaří tak, jak by si člověk představoval. Fotografie není kontrastní, vybledlá, postrádá barevnost a živost.

[green_box]Základní úpravy představují hrátky s křivkami (Ctrl+M), histogramem (Ctrl+L), saturací  (Ctrl+U) a živostí (vibrance), ale existuje i jedna ne tak běžná metoda.[/green_box]

Po otevření fotografie zduplikujeme vrstvu pozadí (Layer- Duplicate layer /Vrstva – Duplikovat vrstvu). Poté nastavíme v paletě Vrtev mód prolnutí na Overlay/Překrytí a krytí na cca 20 %. A to je vše – snadné, efektivní. Vypínáním viditelnosti vrstvy lze pozorovat docíleného efektu. Změnou krytí lze docílit silnějšího nebo slabšího efektu, jako vždy platí, že méně je někdy více. Metodu lze úspěšně aplikovat zejména na fotografie s nízkou hloubkou ostrosti, ostatně posuďte sami.

Postup si lze samozřejmě nahrát do akce jak bylo popsáno v předchozím článku a udělat tak úpravu ještě efektivnější.

Budu rád, když dáte vědět, jestli je to pro vás něco nového a máme zájem a další články v tomto duchu, ještě jich pár v rukávu mám. Aktuálně si pohrávám s time lapse, takže se lze těšit na méně statické fotografické novinky.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*