Dachstein odspodu

| 3 Comments

DACHSTEIN-SKIALP-009

Najít sníh je tuto zimu čím dál těžší oříšek. Ledovec je ovšem jistota a nejbližší ledovec je kde…? Předpověď na víkend je velmi svérázná, sobota azuro, neděla vánice a vítr 50 km/h. Nezbývá, než vymyslet netradiční logistické řešení abychom si užili vrcholové panorama pod vymetenou oblohou.

DACHSTEIN-SKIALP-001

Dny už se prodlužují, přesto stíháme poslední světlo akorát tak na přebalení a od spodní stanice lanovky na Krippenstein vyrážíme již s čelovkami. Výškoměr hlásí 600 metrů nad mořem, vrchol narostl do bezmála třech kilometrů. Není potřeba pokročilé matematiky abychom došli k závěru, že to bude dřina. Kličkujeme mezi rolbami a směle ukrajujeme metry, které nás dělí od Simonyhütte, našeho dnešního cíle.

DACHSTEIN-SKIALP-002

Noční romantika na rozlehlém plató je nakonec natolik únavná, že zůstáváme na nocleh na níže položeném Wiesberghausu. Však máme celou sobotu a vrchol na dohled. Pod pečlivým dozorem chundelaté stráže se nazouváme do lyží a začínáme křižovat liduprázdné pláně.

DACHSTEIN-SKIALP-003 DACHSTEIN-SKIALP-004 DACHSTEIN-SKIALP-005

Se sněhem je to místy fakt bída, pod Simonkou musí lyže chtě, nechtě na bágl. Prosmýkneme se kolem homole Schöberl a hnedle medle si vykračujeme po ledovci, kde je vyrolbovaná trasa. Vrcholový výšvih Dachsteinu je na dohled, stejně jako mnozí mravenci, kteří se na něj sápají.

DACHSTEIN-SKIALP-006 DACHSTEIN-SKIALP-007  DACHSTEIN-SKIALP-008 DACHSTEIN-SKIALP-010 DACHSTEIN-SKIALP-012

Už už jsme si říkali, že táhneme ty těžké bagly zcela zbytečně, ale bez maček a cepínu bychom tu moc parády nenadělali. Lezeme po zasněžené zajištěné cestě a necháme se bombardovat od sněhových projektilů padajících z výšky. Helma také není od věci. Všichni zvládají obtížná místa vcelku v pohodě, ale jeden alpinista stojí za zmínku. Už po nástupem zaujme svižným tempem a na lyžích vystoupá po strmém a umrzlém svahu o 20 metrů dále než ostatní. V mžiku obuje mačky a už si to štráduje nahoru. Bílý vous prozrazuje, že ještě pamatuje doby, kdy se do hor chodilo v plstěném klobouku, přesto snadno po fyzické i technické stránce strčí většinu zdejších do kapsy. Vyběhne ke kříži, udělají si selfíčko se svou partnerkou a na sestupu už jen obdivujeme s jakou elegancí dole na ledovci otáčí jeden oblouk za druhým. Mít ten plstěný klobouk, smekneme.

DACHSTEIN-SKIALP-013 DACHSTEIN-SKIALP-014 DACHSTEIN-SKIALP-015 DACHSTEIN-SKIALP-016 DACHSTEIN-SKIALP-017

Na vrcholu vládne, na rozdíl od mrazivé severní stěny, prosluněná pohoda. Výhledy třistašedesát stupňů kolem dokola kam oko dohlédne. Kristina se tohoto vršku konečně dočkala a navzdory únavě se překvapivě zvládá i radovat. Opatrně sesupíme k lyžím a konečně se hýbeme bez velké dřiny. Navzdory mizerné sněhové podmínce se dostaneme ke Gjaid Almu bez pásů a se západem slunce si užíváme závěrečný sjezd k autu. Stehna tou dobou už dávají jasné znamení, že toho mají tak akorát.

DACHSTEIN-SKIALP-018 DACHSTEIN-SKIALP-019 DACHSTEIN-SKIALP-021

Foceno na Fujifilm X30Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Díky!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

3 Comments

  1. Ahoj Jakube,
    Mam dotaz: ohledne vystupu na Dachstein vrch na skialpech. Z parkovistě po cervene se muze slapat ? Koukam, ze jste tam šli. Kamarád nám říkal, že se musi vyjet na Kripenstein a od tamtud se jde na Simonyhütte. Prý je tam na cervene zakaz slapani. Diky za info!
    Léňa

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*