Jak zachránit přeexponované fotografie?

| 1 Comment

Ne vždy se podaří naexponovat fotografii hned v prvopočátku správně. Buď je dynamický rozsah scény mimo schopnosti fotoaparátu a chybí přechodový filtr, nebo je prostě člověk jenom lempl. Jak se potom poprat s přepálenými místy, typicky v oblasti oblohy? Pokud je fotka vyfocena do RAWu, je úkol o poznání jednodušší, ale ani v klasickém JPG není vše ztraceno, mnohé se dá ještě napravit. Tady je jeden photoshopí trik jak na to.
Jako příklad nechť poslouží tato archivní fotka z Grajských Alp. Jak vidno dle histogramu (Ctrl+L), některé pixely jsou již zcela bez kresby (mraky). Není to v tomto případě úplná tragédie, ale proč to nevylepšit.

Zásadní výhoda této metody je ta, že lze snadno zautomatizovat pro další použití. Proto začneme tím, že založíme novou akci (Paleta Akce – Nová akce). Kromě názvu můžeme zvolit i klávesovou zkratku abychom mohli příště akci spustit bez nutnosti hledání v menu. Po potvrzení se akce začne nahrávat.

V paletě kanály klikneme spolu se stisknutým Ctrl na RGB (nebo Ctrl+Alt+2). Tím se načte výběr kompozitního RGB.

Vytvoříme novou vrstvu úprav (ikona v paletě Vrstvy) a zvolíme např. křivky (Curves). Vrstva na sebe automaticky vezme masku předchozího výběru. Nastavíme mód prolnutí na Multiply.

Finální vylepšení provedeme tím, že na vrstvu úprav aplikujeme Gaussovské rozzostření o poloměru 3 pixelů (Filter-Blur-Gaussian Blur). Tím docílíme lepší ostrosti fotografie.

A máme hotovo! Že je celý postup příliš složitý? Proto jsme nahrávali akci. Tu nyní zastavíme (Paleta akce – ikona Stop). Příště už se celý proces provede sám při při přehrání akce (nebo klávesové zkratky). V Závěru lze fotografii ještě manuálně doladit změnou krytí vrstvy (Opacity) nebo úpravou masky pomocí štetce nebo gradientu. Pokud chceme naopak docílit ještě silnějšího efektu, zduplikujeme vrstvu (Vrstva-Duplikovat).

I když tento postup výrazně urychlí úpravy (od teď stačí u přepálené fotografie stisknout Ctrl+F4 a pohrát si s krytím), není všespasný a dá se aplikovat jen na lehce přeexponované fotografie.

Hodně štěstí při záchraně fotografií!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: Jak na Time-lapse | Jakub Cejpek Photography

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*