Fujifilm XQ1, malý foťák pro velké akce

| 6 Comments

Ruku na srdce, i přes nesporné výhody, které skýtají zrcadlovky, se člověku ne vždy chce tahat s těžkou fotobrašnou. V situaci, kdy člověk leze skalní cestu na hranici svého maxima, bajkuje s malým batohem, jde na romantickou procházku, nebo se prodírá davem na rockovém koncertěnení pro obří  přístroj prostor. Přesto by tyto situace rád zaznamenal a tu přichází na scénu malý kompakt do kapsy.

Mně se dostal do ruky mrňous Fujifilm XQ1, čímž rozhodně nechci říkat, že je to jediná možnost v této kategorii, ba drze přiznávám, že v daném segmentu (ostatně jako v jakémkoliv jiném) nemám o konkurenci přehled. Cílem následujících řádek je zprostředkování subjektivních dojmů a zkušeností, nikoliv porovnání. Posuďte na ukázkách sami, zda si XQ1 získá vaše srdce a pokud toužíte po objektivní a fundované recenzi, zavítejte na Dpreview.

[green_box]Jak se nosí a drží

Kapesní velikost je hlavní devízou XQjedničky. Mezi záplavou lezeckého harampádí si jí na sedáku ani nevšimnete, snadno se vejde do kapsy kalhot nebo vrchlíku batohu a v případě plných rukou se dá snadno udržet v zubech (to jde pravda i zrcadlovka, ale už to není taková lábuž). Díky nízké hmotnosti se dá s foťákem snadno operovat jednou rukou, při jištění, za jízdy na kole, nebo při míchání večeře.[/green_box]

Kdo má velký pracky, může se mu zdát držení foťáku nejisté a nekterá tlačítka poněkud titěrná, ale to je daň za výše zmíněné. Velmi příjemným ovládacím prvkem je otočný prstenec kolem objektivu, kterému se dá přiřadit celá řada funkcí. Osobně se mi osvědčila kompenzace expozice.

[green_box]Jak fotí

Co mě velmi mile překvapilo je fakt, že XQ1 umí fotit do RAWu. Pokud jste příznivci tohoto formátu, zaplesáte, vy ostatní se jimi staňte. Také JPG zvládá Fuji tradičně nadprůměrně dobře. Dalším tahákem je širokoúhlý (24 mm po přepočtu na kinofilm)objektiv se světelností 1.8. Spíše než malé hloubky ostrosti pomůže vyhnout se v horších světelných podmínkách vysoké citlivosti (s ISO 800 a výše s kvalitními snímky nepočítejte).[/green_box]

Kde naopak dobrých výsledků dosáhnete, je focení makra. To nejlépe aparát zvládá na širokém konci rozsahu ohnisek a dá se s ním docílit pěkných výsledků jak při focení, tak natáčení (viz níže).  Ostření je nadočekávání svižné. XQ1 zvládá i velmi rychlé sekvenční snímání, pro fajnšmekry pak nabízí vychytávky typu automatické panorama, kterým jsem pravda úplně nepřišel na chuť, ale po chvíli cviku fungují a najdou si jistě své příznivce.

[green_box]Hejbací obrázky

Ano, XQ1 umí i video. A je třeba říci, že s ohledem na svou třídu velmi dobře. FullHD video 1920×1080 v 60 fps nedosáhne jistě kvality profesionálního přístroje, přesto za dobrých světelných podmínek dokáže velmi kvalitně zaznamenat danou scénu. Samostatné natáčecí tlačítko urychluje práci a maximální délka záznamu 15 minut umožňuje díky následnému zrychlení i „falešný“ časosběr.[/green_box]

Račte shlédnout minutový sestřih točený výhradně s XQ1:

XQ1 jsem použil i pro některé záběru při natáčení propagačního videa pro zájezd outdoorové cestovky Kudrna. Jde o záběry v závěru videa (od času 2:20)  a máte zde možnost porovnat rozdíl v kvalitě oproti fullframe zrcadlovce Canon 5D MkII, kterou je točen zbytek materiálu:

[green_box]Finální ortel

Skladný, univerzální foťák se světelným objektivem, který dobře zvládá i video. Ideální jako dokumentační nástroj nebo pro sport (pro sportovce samotné, nikoliv pro fotoreportáž z halové gymnastiky). XQ1 mě dost baví a měl bych konečně přelízt nějakou pořádnou skalní cestu, do které bych ji vzal.[/green_box]

Pokud hledáte lepší výkon ve větším těle, mrkněte sem.

Ukázkové foto:

fujifoto.cz
Zaujal vás foťák? Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

6 Comments

  1. Pingback: Salzkammer na bajku | Jakub Cejpek Photography

  2. O jedné pořádné cestě k přelezení bych věděl ;)

  3. Pingback: Fuji Photowalk vol.2 | Jakub Cejpek Photography

  4. Pingback: Fuji X-E2 – návrat ke kořenům | Jakub Cejpek Photography

  5. Pingback: Fuji X-E2 – návrat ke kořenům | fujiclub.cz

  6. Pingback: Fujifilm X30 – v malém těle hodně muziky | Jakub Cejpek Photography

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*