Tabaretta, nejtěžší ferrata?

| 4 Comments

Vlastně jsme tuhle zajištěnou cestu v závratných severních stěnách Ortleru vůbec neměli v plánu. Rozmary počasí nám ovšem udělaly čáru přes rozpočet, nezbývalo než výstup na nejvyšší vrchol oblasti odložit o den a tak se stalo, že se nám v onom odpočinkovém dni do cesty připletla jedna z nejtěžších ferrat Evropy. Alespoň to tedy hlásal popis Tabaretta Klettersteig (500m/E). To o sobě ovšem tvrdí kdejaká…jaká byla realita? 

Zapomeňte na Seewandy, Kristally nebo Skywalky. Pokud si chcete opravdu dát do těla, vyrazte do Tirolska, do malebné vesničky Sulden a vyšlápněte si k chatě Tabaretta Hütte u které začíná zmíněná stejnojmenná ferrata.

Nástup leží v exkluzivním sousedství věhlasné severky na Ortler.

A jdeme na to. Hned první metry nás nenechávají na pochybách, že v této cestě panuju dosti tvrdá klasa. Nikde žádné kramle, umělé stupy, žebříky… jen jisticí lano a poraď si jak můžeš.

Nabíráme luft. Pod námi se klikatí výstupová stezka z údolí a válí se mlha. Pamatujete, že jsme sem šli, protože předpověď nebyla ideální? Valíme co to dá, abychom cestu stihli přelézt, než přijde nějaká ta přeháňka.

Stupy na skále nejsou většinou nějvětší, často negativně orientované. Sníme o lezečkách…trénink shybů na ocelovém laně by se taky hodil.

Po všech těch usmolených „déčkách“, které nás už pěkně vyšťavily, přichází klíčový traverz za E. Nohy nikde, jen jedna prašivá smyce nabízí chabou dopomoc.

Je to za námi. Teď jen doběhnout nahoru, Kebule v údolí už vaří mlhu.

Ejhle, do cesty se nám postavil ještě vypečený Verschneidung. Troška skalní techniky…koutek, hranka.

A pak už jen nekonečný sestup 1200 metrů do údolí, přebalit a hurá dalších 700 výškových na chatu Hintergrat. Ale to už je jiný příběh…

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

4 Comments

  1. Takhle by měly vypadat všechny ferraty. Ocelové lano opravdu stačí, není potřeba dalších zbytečností.
    Jinak fotky samozřejmě jako vždy nádhara…až se trochu obávám jestli to neni lepší jak ve skutečnosti :D

  2. Pingback: Hintergratem na Ortler | Jakub Cejpek Photography

  3. Nadherne fotky!
    A aj pekny vykon samozrejme :-)

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*