Fuji X-E2 – návrat ke kořenům

| 2 Comments

V případě, že patříte k fotografům, kteří si potrpí na styl a outfit, težko si na krk pověsíte nějakou bakelitovou nádheru, nejlépe ještě v moderních křiklavých barvách. A pokud jste navíc vyznavači klasického alpinismu a po horách chodíte v pumpkách a tiroláku, je pro vás retro foťák jasná volba. Ačkoliv jsem měl X-E2 v ruce jen týden, protáhl jsem ho rakouskými alpami více než důkladně a pokusím se tímto sdělit několik dojmů a doplněných o ukázkové fotografie.

[green_box]Již tradičně hned na začátek vykážu čtenáře lačné seriózní recenze do náležitých mezí  a omezím se na subjektivní a praktické dojmy z focení s tímto old-school přístrojem. Hned u první akce, totiž pobytem na ledovci pod Grossglockerem, nejvyšší horou Rakouska, se ukázalo být jako největší výhodou tohoto přístroje fakt, že přežil. Což se zdá být u recenze dost netradiční parametr, ale vzhledem k podmínkám, které panovaly, se jednalo o dost zásadní a nikoliv samozřejmou skutečnost. V neutuchajícím mrazu, sněžení a fujavici prokázal X-E2 neobvyklou odolnost a obstál bez úhony ačkoliv se primárně nepyšní titulem „outdoorový foťák“.[/green_box]

Střeva foťáku jsou v mnohém podobná s X-M1 a X-T1 a největší rozdíly jsou tudíž v ovládání. X-E2 nemá oproti oběma zmíněným výklopný LCD displej, což je lehká nevýhoda, především pokud jste fandové do videa, nicméně chápu, že by tato vychytávka retro styl dost rozbourala. U Fuji už je klasickou příjemné a rychlé ovládání korekce expozice pomocí samostatného kolečka a řada programovatelných tlačítek. Ovládání je intuitivní a zvyknete si rádi a rychle.

Není žádným tajemstvím, že za úspěchem kvality daného přístoje stojí především objektiv a musím přiznat, že seťák 18-55/2.8-4.0 odvádí v tomto případě výbornou práci. Je světelný, dobře se chová v protisvětle, má stabilizaci, pokrývá základní potřebný rozsah ohnisek má solidní konstrukci. Co víc si přát?

Osobně pro mě je zásadní, že se dá fotit do RAWu a to při předostření až svižnými 7 snímky za sekundu. Natáčení ve fullHD v 60 fps je, nejen pro takové to domácí natáčení, více než dostatečné, naproti tomu vychytávku jako je WiFi přenos fotek a obsluha pomocí smartphonu nebo tabletu  mě minula, nicméně věřím, že se to v jistých situacích může hodit.

[green_box]Porovnání

X-E2 je již pátým přístojem z aktuální nabídky Fujifilmu, který se mi dostal do ruky a tak je nabíledni porovnat jej aspoň stručně s ostatními foťáky. Rozhodně Vám umožní pořídit lepší snímky než mrňous XQ1, byť za cenu větší velikosti. Díky vyměnitelným objektivům zas nabídne větší kreativitu než X100S, za cenu nižší než u vlajkové lodi X-T1. Oproti X-M1 má zase navrch díky elektronickému hledáčku, navíc ho bezkonkurenčně překoná svým vzhledem. Osobně bych X-E2 vybral jako stylový a univerzální foťák na cestování, ale jak se ukázalo, obstojí dobře i v drsnějších podmínkách.[/green_box]

fujifoto.cz
Zaujal vás foťák? Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

2 Comments

  1. Pingback: Fujifilm X30 – v malém těle hodně muziky | Jakub Cejpek Photography

  2. Pingback: Fujifilm – ukázková galerie v plném rozlišení | Jakub Cejpek Photography

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*