Pohory do vysokých kopců

| 0 comments

Tato recenze vznikla v rámci spolupráce v Rock Point Teamu.

Pohory určené na VHT a alpinismus těžko otestujete vycházkou na Kokořín. Proto jsme dvojici Hanwag Omega a Zamberlan Pamir protáhli po skalnatých alpských hřebenech až do zaledněných čtyřtisícových výšek abychom na vlastní kůži okusili, zda má smysl investovat do obuvi, která nemálo zatíží nejen váš rozpočet ale i nohy. Přečtěte si naše praktické poznatky, třeba vám pomohou při rozhodování,  co koupit.

[green_box]Hanwag Omega GTX

Hned na první pohled je jasné, že pohory Hanwag Omega GTX patří do vysokých hor (kategorie D). S botami, které mají pekelně tvrdou podrážku a které zatíží každou vaši nohu 1140 gramy (u velikosti 7,5 UK) byste se dobrovolně na nedělní promenádu po náplavce sotva vydali. Abychom doplnili kompletní charakteristiku, je třeba dodat, že hlavním materiálem je 3 mm tlustá hovězina se semišovým povrchem, vyjímatelným jazykem, minimem švů a gumovou obsázkou po celém obvodu. O nepromokavost a prodyšnost se stará osvědčený GORE-TEX. Podrážku, která je po opotřebení vyměnitelná, tvoří Vibram Alpin s „lezeckou zónou“ na špičce a je plně kompatibilní pro použití rychloupínacích maček. Tolik suchá fakta a čísla. Jak se boty osvědčily v terénu? [/green_box]

Omegy se mi dostávají do ruky doslova za pět minut dvanáct před odjezdem do Chamonix a tudíž s náležitými obavami, jaká muka si prožiji v nevyšlápnutých botách. Opak byl pravdou, přežil jsem v nich překvapivě bez jediného puchýře, za což si vysluhují první kladné body. Úvodní kroky v pekelně tvrdých a poměrně těžkých botách byly naopak trochu rozpačité, nedokážu si přestavit, že bych se těmito „kovadlinami“ na nohách měl vláčet delší dobu, natož něco vylézt. V prvním mixovém kuloáru se názor naopak obrací. V těžším terénu, na sněhu a ledu je ještě před půldnem toliko proklínaná konstrukce k nezaplacení. Na noze drží boty jako přibité, zavazování se systémem kladek ve spodní části a zadrhovacími očky umožňuje perfektní dotažení dle aktuálních potřeb. Snad jediná výtka směřuje k podrážce. Celkové zpracování boty je velmi kvalitní, včetně gumové obsázky, která nejeví ani po roce známky poškození, nicméně o trvanlivost Vibramu mám lehké pochybnosti a obávám se, že za další rok, dva bude nutné nové podražení. Pravda, boty využívám opravdu nemálo a pohory dostávají řádně zabrat, ale i tak bych čekal větší výdrž.

Ačkoliv působí velké pohory na první pohled neohrabaně, drží i na malých skalních stupech, snadno prokopnou i tvrdý firn a díky drážkám na patě i špičce obujete rychloupínací mačky jedna dvě. V mrazu a s prokřehlýma rukama jsou  tyto ušetřené vteřiny k nezaplacení a já osobně bych už nikdy do jiného systému nešel. Omegy mají klasickou konstrukci sestávající z kůže a minima švů, bota je navíc zateplena (dle výrobce údajně do -15 stupňů), což je pro mě, jako jedince s chorobně se nedokrvujícími končetinami, dalším positivem. Až na případ, kdy jsem pochodoval 6 hodin v dešti v kraťasech a do bot mi tak nateklo horem, jsem byl skutečně v botách vždy v suchu a teple a to i po celodenním pochodu v rozměklém sněhu. Pokud se nenecháte odradit několika deky navíc, tyto boty vám to vysoko v horách bohatě vrátí. Rozhodně to nejsou pohory na dlouhé pohodové vandrování, ale v náročném terénu jsou jako doma. Patříte-li mezi lovce čtyřtisícovek a každý večer před spaním listujete ohmataným rukopisem od Richarda Goedekeho, určitě doporučuji zařadit tento model do výběru vašich nových horolezeckých bot.

[green_box]Zamberlan Pamir

Pokud jste zvyklí na lehké trekovky či pohorky měkké jako bačkory jako já, věřte, ze budete zpočátku trosku zaskočeni. Na pěšině a s těžkým batohem na zádech jsem měla v prvních chvílích pocit, ze s těmito botami nikam nevylezu. Obuv na dálkové pochody to věru není. Obrat přišel na prvním sněhovém poli. Nedůvěřivě zkoumám terén, ale bota drží, snadno a bez jakýchkoliv problémů kopu parádní stupy. Mokrý sníh a sucho v botách po celodenní túře, to je můj dlouholetý sen![/green_box]

Díky neoprenové manžetě do bot nenapadá štěrk a v mírných sněhových podmínkách se vyhnete i použití návleků, ve kterých se jinak nohy nemálo potí. Praktické řešení. Zbývá vyzkoušet skálu. Obtížnost III UIAA, dá se to! Pomalu se učím, že se na  Pamíry můžu v těžším terénu spolehnout víc, než na měkké trekovky. Rozhodně to nejsou boty na dlouhé pohodové vandrování, ale v náročném terénu jsou jako doma. Ideální výbava na zimu nebo do vysokých hor. Promyšlený italský design, kombinující několik druhů materiálů, působí elegantně. Otázkou, kterou zodpoví jen léta užívání,  zůstává, zda nebude na úkor životnosti.

Užívejte hor,

Danča & Jakub

Lokality testování: Les Droites, Mont Blanc, Ortler, Totes Gebirge

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*