Fatra nezná bratra

| 0 comments

Pokud patříte k těm, kteří si stěžují, že letošní zima ani není zima, zřejmě jste ani nebyli na horách. Neříkám, že jsem s jejím průběhem spokojen, ale pokud toužíte po hrabání ve sněhu a trochu toho mrznutí, místo se pro tyto bohulibé aktivity vždy najde. Tentokrát jsme zamířili netradičně na zcela jinou světovou stranu než obvyklý jih. 

Industriální foto s prvky vytříbené architektury dává tušit, že se nejedná o Tyrolsko.

Ani tato, již výrazně vkusnější zástavba, nepřipomíná alpský plenér. Z Ružomberoku (předchozí foto) kráčíme za kulturou do UNESCEM ověnčeným Vlkolíncem a odtud na hlavní hřeben Velké Fatry. A rychle se nám stmívá.

V této pětihvězdě nedaleko vrcholu Šiprúň, kterou jsme hledali nikoliv v záři hvězd, ale GPS přístroje, trávíme první, velmi příjemnou noc, při které doháníme tranzitní spánkový deficit. Nemáme tudíž zcela brzký odchod, což se vyplatí ve večerních hodinách.

Druhý den na Velké Fatře je epesní. Ukázkové počasí a žádní lidé.

Jirka zarputile maká od salaše zpátky na hřeben.

Tenhle kluk nám dal pěkně zabrat. Po úvodním jásání, že ho vidíme tak zblízka, jsme s jeho stupňující rozzuřeností pěkně kalupem zdrhali.

Stále na jih, v naprosté většině trasy prošlapáváme čerstvou stopu.

Na vyfoukaných hřebenech je sněhu poskrovnu. Ale ty panoramata.

Hřeben na Rakytov. Chystá se večerní divadlo.

Rakytov (1567 m).

Exkluzivní západ slunce snadno přebíjí nepříjemnou vidinu dalšího nočního putování.

Ano, chtěli jsme původně nocovat na lehce komfortnějším místě. Vidina bližšího přístřešku zněla náramně lákavě až do té doby, než jsme zjistili, že je až po strop plný sněhu. Nu což, aspoň jsme ty lopaty nenesli zbytečně. V záhrabu, kde jsme konstantně zasypáváni novým a novým sněhem, trávíme noc, na kterou se ještě dlouho vzpomíná, ráno vykopáváme nejdříve vlastní zasypané nohy a posléze i tunel ven a hurá do chumelenice.

To jste si holenkové nemysleli, že Fatra jsou taky pořádné hory, že? Z mlhy jak z pohádky o pařezové chaloupce zdrháme dolů z hřebene dřív, než nás to samo odfoukne.

Foceno na Fujifilm X30. Dojmy a praktické zkušenosti s tímto kompaktním a výkonným prckem sepíši vbrzku.

 

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*