Superlehké hole od Leki

| 0 comments

Tato recenze vznikla v rámci spolupráce v Rock Point Teamu.

Teleskopické hůlky, na tom přeci není žádná velká věda, řeknete si. Jelikož jsem s tímto neodmyslitelným doplňkem každého milovníků hor za posledních 12 let nachodil pěkných pár tisíců kilometrů a zničil či jinak zdevastoval minimálně 5 párů, mohu s čistým svědomím říci, že vybrat ty správné není vůbec jednoduché. Jak se osvědčila dvojice Leki Carbon Titanium a Corklite Antishock při pětitýdenním testování v Argentinských horách? Vězte, že je náročné podmínky v šestitisícových výškách prověřily dokonale! 

Leki Carbon Titanium 

Hned na úvod musím poznamenat, že jsem při prvním setkání pohlížel na tyto hole s velkým despektem. Karbon, to  je přeci pouze módní výstřelek, který se v dnešní době cpe, kam to jen jde, navzdory účelnosti. A vždyť se takové hůlky musí při prvním nadměrném zatížení hned zlomit. Nehledě na to, že za takovou modernu zaplatíte  spoustu spoustu peněz. Brzy jsem byl z těchto předsudků vyveden. Pro úvod do problematiky začnu tím, že se jedná o klasické trojdílné hole s plynulým rozsahem délky 67-135 cm s karbidovým hrotem, přičemž pár váží 470 gramů. Poslední zmíněné je také největší devizou. Těch zhruba 100-150 gramů váhy oproti běžným typům je nad očekávání znát. Zvláště pokud se dlouhé dny potýkáte s nekonečnými kilometry, těžkým batohem a řídkým vzduchem. Každý ušetřený joul energie přijde v tu chvíli k duhu.

[green_box]Přitom vydrží opravdu víc, než na první pohled vypadají. Jistě to znáte, když už jste ke konci dne unavení, klopýtáte z posledních sil a o zakopnutí není nouze. V tu chvíli padá na hůlku, kterou se snažíte celou situaci instinktivně zachránit, celá váha nejen vašeho těla, ale i 25 kilového batohu, který vláčíte. A to ne ve zcela ideálním úhlu. Navzdory tomu, že k popisované situaci došlo nejednou, odolaly hole Leki Carbon Titanium bez poskvrny. Zámky délkového nastavení Speed Lock překonají normou garantované zatížení 60 kg jako nic a pokud vám nevyhovuje jejich tuhost, lze ji snadno přenastavit pomocí šroubováku. Osobně mi tento způsob utahování vyhovuje nejvíce a jiný už bych nechtěl.[/green_box]

Dále tu máme madla. Ta jsou nadmíru pohodlná s prodlouženým gripem, který oceníte ve střídavých traverzech. Tvarově jsou madla velmi povedená a pěnový materiál je příjemný na dotek. Poutka, jakkoliv vypadají minimalisticky, jsou i na holé ruce komfortní a neřežou. Bez problémů se dá díky systému Systém Lock Security rychle nastavit jejich délka a to i v palcových rukavicích. Při několikeré výměně rukavic denně je to věc, kterou opravdu oceníte.

Leki Corklite Antishock

Model Corklite Antishock by se dal v krátkosti definovat jako komfortnější verze svého karbonového sourozence. Přesto, že mají o pár desítek gramů více (554 g/pár), stále můžeme hovořit o nadprůměrně lehkém modelu. Vyšší hmotnost je v tomto případě navíc vyvážena nižší cenou, komfortnějším korkovým madlem a zabudovaným antishock systémem ve spodní části hole zajišťující tlumení nárazů. Antishock je rovněž „vychytávkou“, které u trekových holí příliš neholduji, ale nutno objektivně uznat, že se v tomto případě jedná o nejpovedenější systém, jaký jsem kdy vyzkoušel. Při chůzi nevadí, nijak necvaká a zároveň (zřejmě) pomáhá. Pokud danou vlastnost od holí vyžadujete, budete v případě Corklite Antishock spokojeni.

Rozsah holí je prakticky totožný (69-135 cm), rozdíl ale nacházíme v aretaci dolního dílu, o kterou se stará systém Super Lock, který garantuje nosnost 140 kg na jednu hůlku. Byť nejsem zastáncem šroubovacího systému, musím uznat, že se jedná o úctyhodnou hodnotu a v praxi fungovalo vše bez problémů jak má. Jen nastavování v péřových palčácích již není tak komfortní, tady Cork Antishock z mého pohledu oproti předchozímu modelu ztrácí. Poutko je již masivnější, ale stále příjemné, nepřekrucuje se a nikde netlačí ani po mnohahodinovém pochodu. Nastavování a bezpečnostní funkce je totožná jako v předchozím případě.

[green_box]Jaké vybrat?

Oba modely mají kvalitní dílenské zpracovaní a na horách vám udělají dobrou službu. Já sám bych sáhnul bez váhání po modelu Carbon Titanium, na který jsem si velmi rychle přivykl a oblíbil si ho. Nízká hmotnost, pohodlný grip a spolehlivé zámky – přesně to, co od trekových holí očekávám. K tomu všemu se navíc vyznačují nejhezčím designem, jaký jsem kdy viděl. Překážkou už tak může být už jen cena, která je ale podle mého názoru v tomto případě opodstatněná, neboť té muziky dostáváte více než dostatek. Pokud vašim rukám vyhovuje korkové madlo, hledáte model se systémem antishock a nechcete tolik zatížit peněženku, doporučuji zařadit do vašeho výběru naopak model Leki Corklite Antishock.[/green_box]

Zbývá ještě doplnit, že oba modely jsou dodávány se standardními trekovými talířky a velké sněhové talířky o průměru 95 mm jsou k dokoupení. V nabídce firmy Leki jsou rovněž varianty Carbon Titanium Antishock a naopak Corklite bez systému antishock. To už si vybere opravdu každý.

Ať už vyberete hůlky jakékoliv, nechť vás na horských túrách podrží!

Carpe diem,

Jakub

Hůlky jsou k dostání v síti prodejen Rock Point.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*