Gindlkante 7/390m

| 3 Comments

Gindlkante-008

„Tak já si myslím, že bude nejsnazší, když to v tý další dýlce natáhneš direkt tou sedmou“, říká mi Lukáš na prvním štandu. Člověk by si řekl, že už je dost starej na to, aby mu došlo, že není nejlepší nápad odvařit se v druhé dýlce 400 metrové cesty, ale některý lidi jsou nepoučitelný.

Po dvou předchozích dnech plných lezení je vzhledem k únavě cesta Gindlkante na Jungfrausturz jasná volba. Nástup 20 minut, sestup půl hodinky. Není nad čím váhat. Na stejnou stěnu jsme už před 5 lety lezli s Bosákem linií SW-Pfeiler a tak vím nejen to, jak je okolí vesničky Pürgg kouzelné, ale že dole u řeky nás čeká tajná základna. Večerní očista těla v ledové vodě a čerstvě namletá káva už je pravidelný a nutný rituál, který pomáhá regeneraci.

Gindlkante-001

Nástup je v porovnání s předchozím sněhovým šílenstvím naprosto luxusní. Sotva se stačíme nadít, už se navazujeme pod úvodní 50 metrovou délkou. Přitom je třeba si připomenout, že správně si porovnat smyčky patří k základnímu lezeckému umění – jak metodicky předvádí Lukáš asi tři metry nad zemí.

Gindlkante-002

A už jsme u zmiňované lahůdky v druhé délce – opět vyčerpávajících 50 metrů a pořád lezení, navíc v milovaných vodních žlábcích. Ruce nic, nohy nic. Vyšťaví nás oba dva tak, že se z toho nezbercháme po zbytek cesty.  Foto: Lukáš

11334247_10204322768139989_5208281665146143818_o

Rozdejcháváme to s noblesními výhledy na sousední Grimming.

Gindlkante-003 Gindlkante-004

Čím pohodlnější štandy, tím horší lezecké fotky. V tomto směru jsme si jako jističi nemohli na nic stěžovat. Pohodička u borovic nás baví.

Gindlkante-005 Gindlkante-006

V druhé půlce cesty čekají dvě parádní šestky v zajímavých koutech a následující vzdušná panoramatická „schöne Kante“.

Gindlkante-007  Gindlkante-009 Gindlkante-010 Gindlkante-011

Ještě přemluvit unavené tělo v přelezu posledních kroků a už si podáváme ruce na vršku Jungfrausturz. Nádherné završení naší vícedélkové trilogie! Díky Luky.

Gindlkante-012 Gindlkante-013

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

3 Comments

  1. Hoj Kubo,
    koukám, jak stále bušíš… smutně se to čte a prohlíží… ty hodobóžový fotky… v kanclíku :-( …ale díky za reporty.
    Mimochodem – Gindlkante jsem už taky lez – sice omylem (viz část Jagyčova článku z 7/2011) – přesto nádnera !!!
    Tož užívej skal a hor bouráku :-)
    Pic
    Bosák

    „…Ráno se probouzíme do nádherného dne. Po snídani přejíždíme do Pürgg. Sice nemáme průvodce, ale Bosák tady lezl loni s Kubou, tak zhruba víme. Po troše bloudění se navazujeme pod skalou. Bosák si sice není jist, ale lezeme. Cesta zajímavá, ve třetí délce dává Bosák variantu za 7+ za A1, já na druhým i s tím A1 mám problém. Dál následuje místy krásné lezené, místi zahradničina, též se střídají momenty, kdy si je Bosák jistý, že jsme na správné cestě a momenty opačné. V deváté délce už víme, že lezeme něco jiného ( Gindlkante, 6+/350m, http://www.oeav-events.at/service/topos/klettern/topo_gindlkante.htm ), než kluci loni, ale už je to jedno. Po šesti hodinách lezení dolézáme na vrchol. Celou dobu zíráme se zalíbením na Grimmig 2351m, je to pan kopec. Následuje rychlý sestup, bašta u auta a průjezd frontou do Švajcu…“

    • Jakub

      Zdar pane,
      tak to jste měli taky vypečený zážitek :) V okolních skalách je ještě pár pěkných linií, takže se určitě vyplatí zajet tam ještě někdy pobloudit :)

      Díky za ohlas….nemyslím, že bych lezl víc než ostatní, akorát to ventiluju do světa :)

      Na viděnou v horách,
      J.

  2. Pingback: Sedmičky v Salzkammeru | Jakub Cejpek

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*