44 čtyřtisícovek na papíře

| 1 Comment

fotokniha-4000-002

Můžete mít sebelepší monitor a milión shlédnutí, ale vytištěné fotografie budou mít vždy navrch. K poslednímu dni roku 2015 jsem v mé bibli napočítal už 44 teček a tak bylo nasnadě nejen plánovat další výpravy, ale také zrekapitulovat uplynulé roky. fotokniha-4000-001

Už nějakou dobu jsem uvažoval o vytvoření fotoknihy se snímky  z uplynulých výstupů, ale ne a ne  se k tomu dokopat. Jako na zavolanou tak přišla akce firmy Saal-digital, utnula další oddalování a pomohla této vizi k životu. Objednej si u nás fotoknihu, následně na ni napiš recenzi a budeš to mít o 1200 Kč levnější. “ Nabídka, která se nedá odmítnout. Začal strastiplný proces výběru těch správných snímků.

fotokniha-4000-004

Velikost snímků, rozložení, barva a styl pozadí, popisky – to vše lze zcela dle přání vysázet pomocí specializovaného programu. Prvotní tápání jsem poměrně rychle překonal a přinutil software dělat co, co chci já a nikoliv naopak. V jednoduchosti je síla a tak rychle zvítězil jednoduchý vzhledem s tmavě šedým pozadím a stručnými popisky. Ostatně, jde o fotoknihu a nikoliv beletrii. Pro fajnšmekry se nabízí i zajímavá možnost vysázet si celou knihu v jiném specializovaném programu (InDesign apod.) a do objednávky vložit celé archy určených rozměrů.

saal-digotal-fotokniha

fotokniha-4000-005

Rozhoduji se jít cestou kvality a nikoliv kvantity, vybírám jen ty subjektivně nejpovedenější záběry a daří se mi vtěsnat uplynulých 11 let do 36 stran. Klikám na objednat, doplácím 193 Kč za dvě přidané dvoustrany a začínám vyhlížet pošťáka. Ten nečekaně doručuje i v sobotu, takže musí stylově zvonit dvakrát a za necelý týden mám hotové dílo v ruce. Osobní sentiment samozřejmě nutí hodnotit fotoknihu superlativy.

[green_box]Při pokusu o objektivní kritiku musím říci, že jsem hodně nadšen z vatovaných kožených desek, které dávají knize luxusní hábit. Mouchy bych naopak našel  u zobrazení světel a stínů u některých dříve datovaných snímků, ale to přičítám spíše lehce zanedbané přípravě podkladů. Naházel jsem fotky tak, jak jsem je měl upravené z dříve a byl jsem zvědav, co s tím německá preciznost vytvoří.  Musím uznat, že to zvládla se ctí a já se tak mohu těšit z díla, které v sobě ukrývá především mnoho osobních zážitků a krásných vzpomínek.[/green_box]

Pokud byste si chtěli knihu prohlédnout osobně, stavte se. Bude také k nahlédnutí na plánovaném promítání na Lanovce na téma „Alpské čtyřtisícovky“. Uvažujete-li o využití služeb Saal-digital, zavítejte na příslušný web.

fotokniha-4000-007  fotokniha-4000-009

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. čus draku,
    fotodílko vypadá zajímavě – určitě rád skouknu :-)
    mimochodem – sím, pošli seznam „teček“, ať vím, kde ještě „má smysl“ tě nahánět :-)
    Maj sa skvěle

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*