Vápno a sníh na Festkogelu – Waschrumpel 6/370 m

| 2 Comments

WASCHRUMPEL-016

„No jó, Festkogel, tam bejvá sníh ještě koncem sezóny“, odvětí bodrý Rakušák nesrozumitelným jazykem, když se bavíme o tom, co jsme kdo dneska lezli. Zřejmě je to neochota rozloučit se se zimou, která nás hnala do vícedélky, na které bylo nejobtížnější probrodit se sněhovými poli tam a zase zpátky. Stejně jako Bilbo jsme si samozřejmě doma nechali nejen kapesník, ale také cepíny.

WASCHRUMPEL-006

Jaro v plném rozpuku, jihozápadní stěna Festkogelu a jediné sněhové pole v celém Gesäuse. Lákání linie Waschrumpel je natolik silné, že sveřepě odmítáme přírodní zákony. Sápeme se po dolním snížku (to je ještě sranda), poté rozchrastaným předskalím (to už taková legrace není) a nakonec strmými firnovišti (to už nás humor opouští zcela. Když nacházíme druhý nýt hledané cesty (předchozí jsou pod sněhem), dost si oddechneme, že nás už čeká jen lezení.

WASCHRUMPEL-007 WASCHRUMPEL-008 WASCHRUMPEL-010

První délka ještě trochu zkouší naše nervy, když ozdobí ladné vápencové struktury fotogenickými pramínky vody, ale tomu se už jenom smějeme a odhodlaně drtíme jednotlivé metry. Už úvodní metry také ukážou, že klasa nebude nejměkčí. Navzdory předchozímu tréninku jsme ve vodních strukturách ze začátku lehce nesmělí a i 4+ délky dokážou pobavit. Také z toho důvodu, že místní „relativ gut Absicherung“ nabízí 7 nýtů na 56 metrů.

WASCHRUMPEL-011 WASCHRUMPEL-012 WASCHRUMPEL-013 WASCHRUMPEL-014

Čtvrtá délka je kompaktnější než předchozí, obnáší delikátní mazlení se žlábky a ukazuje, co znamená označení „Megarunse“, které jsme nedokázali rozluštit a které nás čeká v klíčovém místě celé cesty. Štandujeme a nervozitu maskujeme smíchem.

WASCHRUMPEL-015  WASCHRUMPEL-018 WASCHRUMPEL-019

Přerostlý vodní žlábek vyžaduje dosti specifický styl. Nejdříve to už už vypadá, že s ním budu muset vypořádat velmi neuctivě, ale nakonec to vyřeší rozštěp následovaný sokolíkem za jednu z jeho hran. Ještě že to bylo jen pár kroků. Docukám se až na štand a Kristý to za mnou vyběhne jako nic. Někdo tomu musí přidat na dramatičnosti.

WASCHRUMPEL-020 WASCHRUMPEL-021

Konstruktéři jihozápadní stěny Festkogelu navrhli po klíčové délce praktickou odpočinkovou polici s pohodlnou travičkou a vonnými květy. Chvála jim! Odfrkneme, zrevidujeme, jakou část těla jsme si zvládli spálit tentokrát a pouštíme se do dvoudélkového finále. Ani lehké délky na Festkogelu nenudí.

WASCHRUMPEL-022 WASCHRUMPEL-023 WASCHRUMPEL-024 WASCHRUMPEL-025

Dosahujeme hřebene a už není kam výš stoupat. Zamáváme Hochtoru a sérií pěti slanění (60 m) se dostáváme zpět k nástupu. Následuje oblíbená sněhová bojovka se šutrem v ruce a další slanění přes předskalí. Dlouhý přístup ke stěně není pravda pro lezecké povaleče ideální, ale už tak se těšíme na další linky v zdejším vápně. Mačky a morál s sebou!

WASCHRUMPEL-026 WASCHRUMPEL-028

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

2 Comments

  1. Pingback: Fujifilm X-T2

  2. Pingback: Dva fotříci na posledním pomazání |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*