Univerzální pohorka Hannah Elbrus

| 4 Comments

HANNAH-ELBRUS-003

Tato recenze vznikla v rámci spolupráce v Rock Point Teamu.

V létě 2015 se v kolekci Hannah objevila trekková bota, která na první pohled zaujala mou pozornost. Celokožená pohorka Elbrus klasické konstrukce bylo přesně to, co mi v botníku chybělo a tak jsem s chutí sáhnul po této novince a podrobil ji sérii mnoha výpadů do Alp, abych zjistil, co vydrží a především, co na to budou říkat mé nohy. Zabrat dostaly jak boty, tak já. Cílem naštěstí nebylo soupeření, ale naopak stav symbiózy. Jaké jsem sesbíral zkušenosti po půlročním používání?

HANNAH-ELBRUS-008

Jak se kdo obuje,…

Snad od počátku mého chození po horách jsem zastánce myšlenky, že boty představují nejdůležitější součást vybavení. Špatně padnoucí batoh může sice  trochu tlačit do ramen a  membránová bunda připomínat spíše pláštěnku, ale ne vždy nesete na bedrech 20 kilo a svrchní vrstva oblečení často za celou dobu túry nespatří světlo světa. Zato naboso se na vandr vydá jen málokdo. Špatně padnoucí bota, která vám kolem kotníků vykouzlí krvavé puchýře vám z výletu dokáže udělat peklo nehledě na kouzelné výhledy, které se kolem vás rozprostírají a měkká podrážka, která ve strmé skalní pasáží klouže na sporadických stupech vás dovede k šílenství byť si s designem boty návrhář opravdu vyhrál a obdařil ho nejmodernějšími materiály. Zkrátka a jasně: boty jsou základ a funkce jasně stojí vysoko nad vzhledem.

HANNAH-ELBRUS-009

Do velehor nebo na Petřín?

Vybrat tu správnou botu do hor je kumšt. Zdaleka neplatí, že čím dražší, tím lepší. Na jednodenním výšlapu nalehko určitě nechcete táhnout na každé noze dvoukilové závaží v podobě expedičních speciálů, o komfortu chůze nemluvě. Trekkové boty Hannah Elbrus spadají do kategorie B/C a jedná se tak o univerzální botu, která najde celoroční použití při jednodenní  turistice, vysokohorském trekkingu i  výstupech s lehčími lezeckými partiemi. Díky dostatečně tvrdé podrážce na ně bez problému uchytíte řemínkové mačky a můžete směle vyrazit vstříc snazším ledovcovým túrám. Tuhost boty je zajištěna především vyztuženou mezipodešví, která vám spolu s vibramovou podrážkou zajistí stabilitu i na menších stupech, hmotnost boty se přitom drží na příjemných 765 gramech (jedna bota vel. 42). Rozhodně nemáte pocit, že byste na nohách vláčeli kovadliny.

HANNAH-ELBRUS-007

Zvládá víc, než se od ní čeká

Opusťme teoretizování a pojďme na čistě praktické zkušenosti z terénu. Bota na první pohled (a především pocit na noze) vzbuzuje seriózní dojem. Minimum švů, celokožený svršek z nubuku a gumovou obsázka špičky – to vše dává najevo, že návrháři vsadili na generacemi osvědčenou koncepci, která nezklame. Proč ostatně objevovat Ameriku. Abych jen nechválil, musím přiznat, že horní lem mě občas lehce dře do achilovky, materiál by v těchto místech mohl být méně agresivní. Stačí však použít vyšší a silnější ponožky a problém lze snadno eliminovat. Druhá má výtka směřuje k membráně Resstex, po celodenní túře v mokrém sněhu Vám nohu zcela v suchu neudrží (ale která bota ano?) a je nutné sušení u kamen. Pro zachování objektivity musím přiznat, že jsem flink co se impregnování týká. Ozvu se s aktualizací, až konečně sáhnu po vosku. Co naopak zaslouží velkou pochvalu je dříve zmiňovaná tuhá a příjemně tvrdá podrážka, která umožňuje lezení minimálně třetího stupně obtížnosti. Tak dobré vlastnosti na skále bych od této kategorie bot nečekal.

HANNAH-ELBRUS-012

[green_box]Verdikt

Hannah Elbrus je solidní celokožená bota s dobrým poměrem cena/výkon. Zvládnete v ní lehkou vycházku na Kokořín aniž byste si týden poté hojili odřené nohy a stejně tak vás nenechá ve štychu, když vstoupíte do království sněhu, ledu a lehkých skalních obtíží. Zaplatíte za ni bez koruny čtyři tisíce, což je v kategorii celokožených pohorek sympatická suma. Otázkou zůstává, kolik vydrží při dlouhodobém používání. Zatím se navzdory nevybíravému zacházení drží statečně a bez závad. Zeptejte se mě za dva roky, zda mě spokojenost s tímto modelem neopustila.

[/green_box]

Carpe diem,

Jakub Cejpek

Boty Hannah Elbrus si můžete také prohlédnout v e-shopu Rock Point. Prodejní cena činí 3999,- Kč.

Boty Hannah Elbrus jsem testoval pod legendárními Tre Cime, při zimním výstupu na Grimming, během vánočního stanování v Totes Gebirge, na třítisícových hřebenech ve Vysokých Taurách a dalších zimních i letních akcích v českých i rakouských horách.

HANNAH-ELBRUS-002  HANNAH-ELBRUS-006    HANNAH-ELBRUS-011  HANNAH-ELBRUS-013

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

4 Comments

  1. Ahoj,
    Zajímalo by mě, jak boty slouží po více než roce používání?
    Jirka

    • Jakub

      Ahoj Jirko,
      boty pořád slouží bezvadně, ale musím říct, že je využívám jen příležitostně.
      Na mnohé túry potřebuji tužší boty kompatibilní s poloautomatickými mačkami, nebo si naopak vystačím s nízkými.

      Dobře vyber,
      J.

  2. ahoj – zajímal by mě stav bot te – po 4 letech chození – neb to je přesně oba – kdy boty od Hannahu odcházejí Neodlepují se vrstvy , propouští kůže ? nedochází k Hydrofíze Pěny v porážce ????

    • Jakub

      Ahoj Milane,
      musím se přiznat, že platí to, co jsem psal před 3 lety. Elbrusy používám výjimečně, protože na lehčí turistiku preferuji nízké boty a na VHT túry potřebuji pohorky kompatibilní s poloautomatickými mačkami.
      Hydrolýzu ani rozlepování jsem ale nezaznamenal, co se týká voděodolnosti, tak tam bych rezervy našel, ale to v zásadě u všech pohorek po 4 letech. A to i u násobně dražších modelů. Je rozhodně nutná důsledná impregnace.
      Měj se, J.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*