Dahoam is Dahoam (6+/250 m)

| 0 comments

DAHOAM-001

Babí léto si dalo letos setsakra načas, ale teď se nám to snaží z plných sil vynahradit! Bojujeme statečně s nedostatkem víkendů a vyrážíme na rychlou jednodenní výpravu abychom si ještě užili vyhřátých Berchtesgadenských stěn. Nakonec se ukázalo, že i v půlce října dokáže být v bezmála dvou tisících vedro až moc velké.

 DAHOAM-003

Na parkovišti u Ettenbergu ještě vládne ranní chládek, ale jasná obloha a slibná předpověď dávají jasné znamení, že to dneska bude kraťasový den. Stoupáme k chaloupce Scheibenkaser a následně traverzujeme pod jižní stěny masivu Berchtesgadener Hochthron. Míjíme nástup na pěknou ferratu Hochtronsteig a pokračujeme dál na východ neznačenou, ale velmi exponovanou stezkou Grubenpfad. Po dvou svižných hodinách se konečně blížíme našemu cíli…

DAHOAM-004 DAHOAM-005

DAHOAM-002

Máme vybranou vícedýlku Dahoam is Dahoam. Tu najdete ve snímku výše zhruba v pravé horní třetině. Orientace na jihovýchod slibuje lezení na sluníčku, pokud si ovšem ráno pospíšíte. My už máme jedenáct hodin a navíc ještě čekáme, než odleze dvojka nad námi. Do linie se pomalu nasouvá stín vedlejšího hřebene a my si říkáme, že je škoda, že se neopálíme. Tou dobou ještě nevíme, jak budeme rádi. Nastupujeme do první pětkové délky a užíváme si po dlouhé době lezení v horách.

DAHOAM-006 DAHOAM-007 DAHOAM-008

Všech devět délek je poměrně vyrovnaných mezi pátým a šestým stupněm. Štandy pohodlné na travičce, ale se zahrádkařením to není nijak hrozné. Většinou se leze v plotnách, čtvrtá klíčová délka přichystá svižnější stěnku, ve druhé je pěkný koutek, ale nejvíce si užijete vodní žlábky!  Nepodléhejte tedy přehnanému optimismu, když přelezete klíčové místo za 6+ v kolmáči, o stupeň snazší Wasserrillen výše dokážou pěkně překvapit.

DAHOAM-009 DAHOAM-010

Ježišmarjá, zase musíme jíst čokoládu! Život horolezce je holt očistec a je potřeba maximální sebezapření, abyste všechny nástrahy úspěšně zvládli. Přemáháme se ke gastronomickým výkonům a odvracíme zraky od kýčovitých podzimních výhledů. V šesté délce se úspěšně prosmýkneme dost vypečenými žlábky (tření je naštěstí díky stínu fantastické) a utíkáme dál k vrcholovému hřebenu.

DAHOAM-011 DAHOAM-012 DAHOAM-013 DAHOAM-014 DAHOAM-015

V klidu a pohodě dolézáme poslední metry a vyšlápneme si posledních pár výškových metrů ke kříži. Už je to zas ukázková posvatební romantika. Obdivujeme aviatické výkony kavčat, máváme Dachsteinu na pozdrav a už se těšíme na další výlet.

DAHOAM-016

Foceno na Fujifilm  X-T2 + Fujinon 16-55/2.8 (techniku od Fuji můžete zakoupit v e-shopu Fujifoto)

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*