Fujifilm X-H1 – úderník na fotky i video

| 8 Comments

Když v roce 2016 spatřila světlo světa X-T2, byl jsem nadšen. Nejen tím, že jsem byl vybrán, jako ambasador tohoto modelu, ale především proto, že splňovala všechny mé požadavky na přístroj do hor. Od té doby jsem ničím jiným nefotil a mé fotograficko-technické já dosáhlo zenového klidu. Když tu ejhle! Adventní klid najednou narušuje pro onu psychickou rovnováhu velmi znepokojivá zpráva, že pár chytrých hlav z Japonska přišlo s novým modelem. Má se jmenovat X-H1, mít vše z X-T2 + mnohé navíc. A já mám opět sloužit jako pokusný králík, který bude vzrušením bez sebe, aby se zakousl do čerstvé a ještě o něco oranžovější mrkve.

Pomalu opustím poetický úvod a přejdu rychle k stručným poznatkům, které jsem za uplynulé 3 měsíce získal. Nemá smysl nosit sovy ani jiné opeřence do Atén, když to už udělali povolanější na dpreview, kde si můžete přečíst podrobnou technickou specifikaci a podívat se na produktové fotky včetně porovnání velikosti se zmiňovanou X-T2. Takže pojďme na vlastnosti, které já osobně považuji za zásadní:

X-H1 vs. X-T2

  • Tělo vychází z X-T2 a je drobně ovlivněno designem GFX. Nevadí mu déšť, sníh, mráz, ani hrubé zacházení. Důležité ovládací prvky jsou vždy po ruce a ovladatelné v rukavicích.
  • Foťák je o něco větší a o něco těžší než X-T2 (exaktní čtenáři viz výše), ale pořád se s 10-24 vejde do stejné pistolové brašny a váží půlku toho, co zrcadlovka stejné kvality.
  • Výraznější grip je výhodou hlavně v kombinaci s velkými a těžkými objektivy (např. 16-55/2.8 a teleobjektivy).
  • Horní LCD monitor byl jednou z věcí, na kterou jsem si zvykal nejdéle. Především proto, že X-H1 kvůli němu přišla o kolečko kompenzace expozice. To jsem oplakával dost dlouho, ale časem jsem si zvykl a nastavil kompenzaci na přední kolečko pod spouští. Stavový LCD se dá plně přizpůsobit tak, aby zobrazoval to, co potřebujete – a to jak v režimu foto, tak video.

  • Zadní LCD má stejný design jako u X-T2, ale je navíc dotykový. Bez mučení přiznávám, že to není funkcionalita, na kterou bych čekal a mohl matlat po displeji při prohlížení fotek. Nicméně při natáčení videa a využití automatického přeostření na jiné místo v obraze je to velmi praktická pomůcka.
  • Subjektivně foťák rychleji ostří a je celkově svižnější.

[green_box]

  • Největší novinkou je bez debat pětiosá optická stabilizace v těle X-H1. Ta pomůže zachránit situaci, když máte nervózně rozklepané ruce při focení krásné modelky, nebo se vás marně snaží dohnat dech při výstupu na kopec. Kromě fotky je obrovským pomocníkem i při natáčení. Díky ní jsem mohl například natáčet i s 80mm objektivem bez použití stativu.

[/green_box]

Video

Samostatnou kapitolou je natáčení videa, které udělalo u X-H1 velký pokrok. Menu, ve kterém si můžete vše přizpůsobit, je tak rozsáhlé, že se v něm můžete i na pár dní ztratit. Já, který se pohybuji po povrchu filmařské problematiky, jsem se raději do nejtemnějších hlubin ani nepouštěl, ale i tak jsem byl naprosto nadšen jak možnostmi, tak finálním výstupem:

  • X-H1 nahrává 4K ve 30 fps (a až 200 Mbps) a full HD ve 120 fps. Kvalita je skvělá, jen počítejte s další investicí do střihačského hardwaru.
  • Nahrávat lze do formátu f-log (ten osobně chápu jako analogii k RAW u fotek). Otevírá větší potenciál videa (bohužel i více času před monitorem).
  • U autofokusu videa lze nastavit citlivost a rychlost. Výborné pro práci s nízkou hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotky a video

Veškeré fotky, které najdete na tomto webu od prosince 2017 jsou focené výhradně na X-H1. Vzhledem k absenci podpory RAW vychází vše z JPG. Namátkou vybírám report z Ecrins nebo vánočních Dolomit. Výstup je totožný jako u X-T2, takže z mé strany přetrvává plná spokojenost.

V rámci testování jsme společně s Kristinou dali dohromady i toto video, které pro vám mlže sloužit jako první vlaštovka. Jsou to sice jen tři minuty, ale byla do fuška a potřebovali jsme více než dva měsíce, než jsme všechny záběry posbírali. Brzy přijde i nějaký další hollywood…

Pokud máte nějaký další zvídavý dotaz stran X-H1, neváhejte napsat do komentáře nebo na mail. Rád odpovím.

Děkuji Fujifilmu za další skvělou možnost zajímavé spolupráce!

Pokud vás zajímají ceny foťáků od Fujifilmu, podívejte se do e-shopu Fujifoto. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Díky!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

8 Comments

  1. Zdravím Jakube,
    díky za článek.

    Mohu mít specifický dotaz?
    Pokud ano, zajímá mě výdrž baterií.
    Nikoliv na počet snímků, ale na klasický provoz.
    Se starým Nikonem (běžná zrcadlovka) utáhnu 300 fotek na měsíc a jednu baterku.
    Jak si na tom stojí digitální „očnice“ a případné dlouhé expozice.
    Rád pozoruji v hledáčku …

    Díky za odpověď i inspiraci

    Josef

    • Jakub

      Ahoj Josefe,
      baterie vydrží podobně jako u jiných modelů bezzrcadlovek. V porovnání se zrcadlovkami budou z principu vždy ztrácet. Navíc u X-H1 pracuje stabilizace a když jej budeš využívat na natáčení videa, bude to na energii vždy ještě výrazně náročnější. Na druhou stranu díky úspoře hmotnosti není problém přibrat pár akumulátorů navíc. Přesné číslo fotek nejsem schopen říct, protože fotím i točím a často i ve velké zimě, ale osobně mě menší výdrž aku za poslední roky nikdy nelimitovala.

      Tím, že budeš používat výhradně digitální hledáček a ne zadní LCD samozřejmě výdrž prodloužíš, ale opět nejsem schopen to nějak kvantifikovat. Dlouhé expozice dělám výjimečně, nicméně ve videu můžeš vidět časosběr s dlouhými expozicemi – 140 snímků po 30 vteřinách v teplotě kolem nuly. Používal jsem pro jistotu battery grip, ale padla na to víceméně jedna baterka.

      Snad jsem aspoň trochu zodpověděl Tvůj dotaz.

      Měj se, J.

  2. Ahoj Jakube, z jakého systému jsi na Fuji přecházel a jak moc to bolelo? Já používám Canon 60D a na horách převážně dvě skla 12-24 a 24-105. Sestava ideální, až na velikost a hmotnost… Fuji se mi líbí, ale už dvakrát jsem si ji došel vzít do ruky a vrátil – „hranatá“ ergonomie je prostě horší. EVF proti optickému hledáčku je jiné, vidím plusy i mínusy. Podpora RAWu z Xtrans také není ideální a když se podívám na hmotnosti skel, mám pochyby i o skutečné úspoře váhy. Takže, srdce mě táhne k Fuji, ale mozek mě vždy vrátí zpět. :-) A takhle se v tom plácám, protože se blíží čas výměny těla a to je příležitost vyměnit i systém.

    • Jakub

      Ahoj Petře,
      dříve jsem fotil na Canon, naposledy s 5D MkIII. S příchodem XT2 už jsem definitivně přešel na mirrorless, protože úspora hmotnosti a velikosti je zřetelná bez velkých ústupků na kvalitě (v zásadě jediný rozdíl proti full framu vidím v DOF). I ve velkých tiscích (90×60) není poznat rozdíl v kvalitě. Asi 2 roky jsem fotil současně na Fuji X-T1 a Canon 5D, ale pak už velkej foťák zůstával ve skříni…takže přechod proběhl zcela hladce.

      EVF je otázka zvyku, uznávám, že to chce čas, ale osobně už vidím spíše pozitiva. A pokud Ti nesedí ergonomie řady XT, zkus XH-1, tak je to blíže zrcadlovkám (i když lehce na úkor velikosti). A konečně z objektivům – na 5D jsem měl 17-40/4, 135/2, 24/1.4, rybí oko 10 mm a tuto sestavu jsem v zásadě obnovil skly od Fuji 10-24, 90/2, 16/1.4 a Samyang 8mm. Kvalitativně opět srovnatelné a ušetřím velikost a hmotnost.

      Přeji dobré rozhodnutí a kdyžtak se klidně ptej dál.
      J.

  3. Díky za odpověď. :-) Já bych měl přechod bez změny velikosti chipu, takže DoF by bylo stejné. Mít oba foťáky současně je asi ideální, ale nechci v tom utopit tolik peněz a navíc v autě vozit dva systémy. Pro mě je hlavní motivací velikost+váha. XH-1 je zase o kousek větší, dražší a podobně pokud bych použil grip na XT-2(0), dostanu se zase o kousek blíž DSLR.

    Ideál bych viděl XF 18-135, zkoušel jsi ho? Váha OK, nebylo by třeba měnit skla, což je na horách v pohybu trochu pakárna. Ale tam se bojím kvality, přece jen fyzika funguje pořád asi i pro Fujifilm. :-) Seťáku XF 18-55/2.8-4 se trochu bojím (měl jsem seťák Canon a už nemám). No a u XF 16-55/2.8 jsem váhově na Canonu 24-105/4. :-) XF 16/1.4 by byla hezká na noční fotky, kde mám teď Samyang 16/2. Lehčí, světelnější, tohle sklo bych asi miloval. :-)

    No a poslední obava jsou RAW. Postupem času jsem se od jpg dopracoval k RAW, používám DxO Optics a ten nepodporuje X-Trans. Ale zase, RAW je trochu „pakárna“, pokud by Fu

    • Jakub

      Ahoj Petře,
      osobně nejsem zastáncem širokorozsahových zoomů. 18-135 jsem nefotil, ale asi bych ji spíš nedoporučil. Skvělá je 18-55/2.8, ale jak píšeš, nevýhodou je velikost a hmotnost. Já v horách nejvíc fotím na 10-24/4 v kombinaci s X-T2. Pokud chceš co nejmenší rozměry a jeden univerzální objektiv, s klidným svědomím mohu doporučit i seťák 18-55/2.8-4, rozhodně je to kvalitivně zcela jinde než seťáky od Canonu (aspoň co jsem měl kdysi 18-55/3.5-5.6). 16/1.4 je také moc fajn, velice světelný objektiv a navíc s možností extrémně blízkého zaostření.
      Na závěr jen info, že sám fotím už pěkných pár let pouze do RAW a vyvolávám v Lightroomu (se všemi nevýhodami, ale především výhodami, které to obnáší).
      Měj se, J.

  4. OK, díky za rady. Asi to dopadne nákupem (bazarového) těla a 18-55/2.8-4 a uvidím. Buď mi Fuji sedne, bude mě bavit a postupem času bude zůstávat 60D víc a víc doma a nebo ne. :-) A možná že i jpg bude na úrovni, pro kterou potřebuji ze staré 60D zpracovávat RAWy.

  5. Pingback: Prašan v Zauchensee | Jakub Cejpek

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*