Slnečné preteky na Kasberg

| 2 Comments

Bolestivé křeče jim ve svižném tempu vháněly slzy do očí a stoupání lavinézními svahy ve spalujícím slunci způsobilo, že se koupali hned v dvojité dávce potu. Nic z těchto překážek ovšem neodradilo 7 statečných odvážlivců, aby se utkali v nemilosrdném, ale férovém závodě o legendární a majestátní vrchol Kasbergu.

Největší zásluhy na více než vydařeném společensko-sportovním víkendu má tato chata a tato pretekárka. Kristinka nejen že objevila úžasnou Ahornalmhütte ale dokázala především vyjednat předání klíčů, které bylo spojené se zevrubnou exkurzí hornorakouských statků, jazykovou zkouškou z místního dialektu a které bylo zakončené zápočtem z TZB, kterýžto byl podmínkou pro získání přístupu do útulného stavení.

Samotný výstup na chatu pak byl už jen hračka. Chvíli poté, co nám spadla čelist po zjištění, jaký komfort chata nabízí, jsme navdory podmračenému počasí vyrazili na blízký Schwalbenmauer. Ověřili jsme si, jaké jsou sněžnice skvělé v traverzech, pořídili genderově vyrovnané vrcholové foto a pak si užili nečekaně fajnový sjezd.

Protože to odtud je do Pyrenejí i do Švajcu daleko, nezbylo, než strávit zbytek večera v útulné setnici, spřádat taktické plány na další velký den, oslavit Mírovo narozky a postarat se o to, aby veškeré vynesené denaturované zásoby nepřišly vniveč. Museli jsme se tudíž setsakra ohánět.

V neděli už to na žádné velké kamarádšofty nebylo, protože hned od startu zavládla zdravá konkurenční nevraživost. Tu a tam někdo strhl v chvíli nepozornosti soupeři pásy, přepnul mu boty do sjezdového módu, nebo mu v nestřežené chvíli odpálil airbag. Zkrátka takové ty drobné finty, které vám na cílové pásce přinesou cenné sekundy. Když se navíc na obzoru vyloupl samotný vrchol Kasbergnabralo tempo na dvounásobných obrátkách. Proslýchá se dokonce – ale půjde zřejmě o hanebnou pomluvu – že někteří dokonce byli ochotni obětovat pauzu na tradiční galusku aby neztratili svou pozici v závodním poli.

Sláva vítězům, čest poraženým. Zarytá soutěživost samozřejmě zcela rozvrátila jinak veselý a přátelský kolektiv, jehož náladě nepomáhá ani bezkonkurenční počasí a fantastické výhledy. Každý se klidí do svého kouta a v tichosti, zasmušilosti a plný emocí zpytuje svědomí a proklíná soupeře. Až následný chutný raut a pózování novinářům přinese na tváře náznaky úsměvů, i když je evidentní, že na nich není upřímnosti ani co by se za nehet vešlo.

 

Pro velký úspěch se závody budou samozřejmě napřesrok opakovat a věříme, že se na startovním poli sejdeme ještě v hojnějším počtu a tempo bude ještě svižnější. Přihlášky podávejte výhradně osobně v nádražní restauraci ve Vrábči, kde je bude přebírat vyhlášený tamější štamgast. SKOL!

Foceno na Fujifilm  X-T2 + Fujinon 10-24/4 (techniku od Fuji můžete zakoupit v e-shopu Fujifoto)

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

2 Comments

  1. Pingback: 3x jednodenní Totesky | Jakub Cejpek

  2. Pingback: Kasberg s miminem a Traunstein Ostgratem |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*