Horké jaro na rakouských ferratách

| 0 comments

Letošní skok ze zimy do léta byl, jak je poslední dobou zvykem, doslova expresní. Člověk ještě ani nestihl pořádně zazimovat skialpy a už tu byla třicítková vedra a odpolední bouřky. Uplynulý měsíc přinesl hned několik akcí, kde jsem měl tu možnost působit jako průvodce a tak si dovolím přinést aspoň stručný souhrnný fotoreport, aby tyto nezapadly v propadlišti historie a ukázaly taky pár novinek na poli rakouských ferrat.

Fotokurz na ferratách

Po dvou letech jsme opět oprášili fotokurz v Solné komoře a vyrazili na tamější zajištěné cesty nejen proto, abychom si je užili v předsezónovém liduprázdnu, ale především, abychom si vylepšili naše fotodokumentační schopnosti. Ve fantastickém počasí jsme si proběhli celý Predigstuhl, vyběhli na Donnerkogel, a zvládli i ferraty Laserer a Echernwand.  A k tomu jsme samozřejmě pilně fotili. V malé komorní skupince byla tato akce více než pohodovým startem do letní průvodcovské sezóny.

 

A top 10 od pilné fotografky Jany zde

S dětmi v Raxu a na Hochschwabu

Podobně netradiční byla i ferratová akce v Raxu, místo hloubky ostrosti jsme se ovšem tentokrát věnovali dětem. Mé počáteční obavy, zda budou schopni vůbec něco přelézt, se rozplynuly naprosto v mžiku a my jsme během víkendu zvládli přelézt více cest (a obtížnějších), než je tomu často s dospělými. Obvyklý sobotní trojboj WeichtalhausPittentalerWähringersteig doplnil nedělní průzkum vloni nově zbudované ferraty Felix Himmelsleiter ve stěně Spielmäuer v blízkém Hochschwabu. V této stěně vedou hned tři zajímavé linie a tvůrci udělali opravdu maximum pro to, abyste si výstupy užili. Tak jsem jen zvědav, co budou děti lézt za pár let, když některé už teď vystřihly déčka bez většího zaváhání. Pěkný report z akce sepsal Luky.

Nad jezery Solné komory

Neuběhl ani měsíc a opět přišly na řadu ferraty Solné komory. Tentokrát sice bez dětí, ale minimálně v mém případě rozhodně ne bez foťáku. V plánu byly hned tři mé oblíbené cesty, které jsme si díky neskutečné přízni počasí vychutnali na 100%. Páteční brzký start nám umožnil vylézt Attersee Klettersteig v stinném bezpečí a odpoledne jsme se tak ještě v pohodě stihli vykoupat v jezeře a spálit si záda. Druhého dne jsme vyzkoušeli nový 40 metrový žebřík na Intersportu na Donnerkogel a jako přídavek si střihli ještě Laserer s tradiční koupelí, tentokrát v Gosausee. A do třetice všeho dobrého to byl nedělí Postalmklamm s velkolepým zápasem některých odvážlivců ve výživném „efku“.

 

Na závěr dodám ještě malý bonus abych vyvrátil případné výtky kvůli zanedbanému vlastenectví. Znalci jistě poznají a ostatní mají smůlu. Přeji pěkné letní dny oběma skupinám.

 

Foceno na Fujifilm  X-T2 (techniku od Fuji můžete zakoupit v e-shopu Fujifoto)

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*