Svítání v severce Tour Ronde

| 3 Comments

Prázdninová stanovací sezóna je tady a tak vyrážíme do dost možná nejlepšího horolezeckého kempu v celých Alpách. Pod Kapucína. Plánů a cílů je nepřeberné množství, předpověď a parta skvělá a my se těšíme, že si užijeme alpinismus ve všech podobách. Jen kdyby těch sil bylo víc! 4 túry ve 3 dnech nás nadchly a vyšťavily zároveň.

I letos aklimatizujeme po cestě v osvědčeném sedle u Bernardýnů.

Tenhle výlet není výjimečný jen pestrostí túr a krásným počasím, ale především komfortním cestováním. Do Courmayeuru jedeme přes den. Zpátky nakonec taky přes den. Čtyři řidiči. Žádné kómatické noční šoférování. Fantazie. V sedle Svatýho Bernarda se vyspíme krásných 8 hodin a po rozvážném pobalení jedeme v přesně dedikovaný čas 13:45, s rouškami a fiktivními rozestupy nahoru k Torinu.

Balíme úsporně. Nalehko, pod7kilo.
Rosťa vyhlíží podmínku.

Nejvíc si oddechneme, když ty naše hydry shodíme ze zad. Na plató pod Grand Capucin stojí už asi dvě desítky stanů a my přidáváme ty své. Při pohledu na to žulové hřiště všude kolem nás to nenechává klidné a ještě v pět večer naplouváme do cesty Lifting du Roi na Petit Capucin (300m, 5c). Chceme si dát jen tak dvě, tři dýlky… ale asi tušíte, jak to dopadlo.

Slunce se jde schovat za Kapucína a my se jdeme mazlit s žulou.
Lifting du Roi nás úplně neuchvátila, ale na rozlez byla fajn. A tahle poslední dýlka parádní.
Už nám to zhasínají, ale plán na ráno svítí v jasných barvách.

Zpátky ke stanům dorazíme akorát na večerní promítání. Dneska dávají Dent du Géant a je to živé vysílání. Spojíme to barbarsky s večeří a jdeme zalehnout. Budíček dáváme na 4:00 a lezečky tentokrát necháme ve stanu.

Jo, je to tak trochu kýč. BC pod Kapucínem a večerní Zub.
A ranní Zub.

Severku Tour Ronde (300 m, D, III) máme doslova na zápraží, vypadá v dobrý podmínce a tak by byl hřích neudělat si ranní procházku. Zvlášť když jsme s sebou táhli ty dva cepíny. Už to ani není na čelovky a brzy dupeme první vertikální metry. V parádním firnu to drží tutově.

Nástup do severky 5 minut od stanu. Luxus.
I v úzké gajblu uprostřed stěny lezeme nakonec sólo. Podmínka je ideální.

Nejošmetnější je střední část, kde je místy tvrdší led a tu a tam skála, ale nakonec ani tady lano nevytáhneme. Dneska to za D asi nebude. Prosmýkneme se tímhle úzkým koridorem, předběhneme Marca s jeho kumpána a už to valíme horní firnovou plání. Lýtka se zahřívají, plíce roztahují a do toho se rozehrává ranní divadlo.

Vylézáme z mixů do horní pláně. Na východě už se to chystá.
Luky sprintuje a Oskar vykukuje zpoza Zubu.
Mravenci závodí v horní pláni severky Tour Ronde.
Rosťa se Standou a dva nadějní Taloši. Vzadu satelitní skály Taculu.

Na konci severky se do cesty postaví vrcholová hlava, která se obchází zleva. Po skalní lávce přelézáme na JV hřeben, po cestě si trochu poskočíme a v 6:30 už se zdravíme s Madonou. Tour Ronde je vyhlídkový vršek par excellence.

Konec severky a konec oranžovýho rána.
Oblejzáme vrcholovou hlavu a připravujeme se ke skoku.
Lítající Standa.
V půl sedmý u Madonky.
Midi a Vallée Blanche
Sestupujeme JV hřebenem.

Začínají nám topit, takže fofrem dolů. Sestupujeme normálkou po JV hřebeni, slézáme mixový hřeben, sněhový kuloár a v 8:00 zaplouváme zase do spacáků, abychom si trochu dáchli, než se ze stanů stane sauna. Celý den máme ještě před sebou.

Není to všude choďák.
Přes odtrhovku. Fotil Standa, díky!
V 8:00 zpátky a hurá na kutě!
S tímhle výhledem se po dvou hodinách budíme a vypadá to, že nezbude, než jít lézt.
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

3 Comments

  1. Ahoj, moc pěkný příspěvek! Koukám, že píšeš, že i rád zkoušíš skialpy. Severka Tour Ronde nebyla v podmínce na sjezd? Nebo jste to byli obhlédnout a skialpy si vezmete až za rok(nikde jsem nenašel datum kdy přesně jste tam byli).

    Díky a těším se na další příspěvek.

  2. Pingback: Žulová odysea v Salluard Route |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*