Slunění v údolí Vallunga – I Droc

| 0 comments

I druhý tesací den jsme vyrazili za oblíbeným cílem. I když charakter byl dost odlišný. Všechno v ledu a především skoro všechny délky na slunci. I Droc je každoročně populárním ledem a to zaslouženě. Vede k němu relativně krátký (a zajímavý) přístup, začíná velkolepým sloupem a v plné kondici nabízí až 300 metrů lezení. My ho navíc měli sami pro sebe.

Sluníčko olizuje Sassolungo a my v 17stupňovém mrazu vyrážíme

Po mrazivé noci na Passo Sella se přesouváme do nemálo mrazivého údolí Langental (Vallunga). Teploměr ukazuje -17,5. Tentokrát naše čtveřice dělí síly. Dan se Zdeňkem jdou do stinného kaňonu na La Piovru (WI5, 130 m), my s Elzou na slunnou stranu údolí, na I Droc (WI5+, 300 m). Šlapeme dvacet minut údolím a u malé fontánky odbočujeme na vyšlapanou stezičku lesem.

Pár sólíček na rozlez

Nástupovej kaňon je dost zábavnej. Je to kombinace turistiky, lehkých mixů a krátkých ledových výšvihů, které na zpáteční cestě slaňujeme. Za necelou hodinu a půl jsme od auta pod první délkou. Tu si nespletete.

Přístup pod I Droc je pestrej. Žádná monotónní dupačka.
Klíčová a nejznámější první délka I Droc

Než se stačíme ustrojit, začíná do nás i do ledu svítit sluníčko. I když do něj každodenně praží, je pořád v docela slušné kondici. Po úvodním silovém „Pilier magnifique“ následují dvě lehčí délky za WI3.

„Dolezu pod ten kolmáč a pak mě můžeš pomalu začít jistit.“

Elza naplouvá do 3. délky

Dostáváme se výš a je čím dál větší teplo. Elza si nadává, že zapomněl sluneční brýle a je rád za štandy, které jsou ještě ve stínu. Měkne to. Místy už je pod ledem slyšet nemalý proud, voda teče i po ledu. Stojíme pod pátou délkou, kterou se Elza ještě rozhodne vylézt. Rozhodně nelitujeme. Po té úvodní je to nejkrásnější část celé linky.

Krátký výšvih ve 4. délce. Fotil Elza, díky
Místy už to kapánek teče a duní
5. délka
Tak kudy?
Kromě té první jistě nejhezčí délka

Odlezeme ještě kus 6. délky. „Chce se ti ještě lízt?“, ptá se Elza a doplňuje: „Mně už to přijde dost stejný a navíc mám děsnou chuť na pivo.“ Stejný to není. Po sedmé délce teče ještě víc vody a led je ještě tenčí. Navíc nesmíme porušit tradici zapytlení cest. Slaňujeme, sakrujeme, když se sekne lano a užíváme si sestupový parkour v kaňonu.

7. délka už teče na náš vkus až příliš.
Jo, trochu se nám seklo lano. Fotil Elza.
Díky, bylo to skvělý. Fotil Elza.

V údolí už je taky konečně teplo. Dáme si oblíbené Après-Ghiaccio v kiosku, počkáme, než se kluci vrátí z ledničky La Piovry a pak už valíme rudým expresem domů. Byly bychom vydrželi lézt ještě déle, ale i ty dva dny stály opravdu zato!

Příště dáme nástup tímhle stylem
Tenhle kiosek je na lezení v Langentalu to nejlepší!
Pokročilé funkce odmrazování čelního skla. Již brzy ve všech nových koncernových vozech.
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*