S dívčím týmem pod Dachsteinem

| 0 comments

Někdo říká, že cestování s dětmi je tak náročné, že je lepší zůstat doma. Jiní zastávají názor, že jsou děti pro prozkoumávání předurčené a jsou nejspokojenější na výletech. My jsme empiricky zjistili, že je to fuška vždycky! Přesto, nebo právě proto, jsme vyjeli obhlídnout pár oblíbených míst a prozkoumat několik dalších v okolí Schladmingu.

Naše malé trio. Energie mají na rozdávání na obou koncích spektra emocí. Teď aktuálně na tom pozitivním na tomhle skvělém hřišti v Salzburku.

Reiteralm – Gasselhöhe

První den se vydáváme na osvědčené místo. Autem vyjíždíme po mýtné silnici (lze se alternativně svézt lanovkou) pod Reiteralm a šlapeme touto trasou nahoru na hřeben ke křížku Gasselhöhe (2001 m) a hlavně ke sněhu. Zatímco se holky ráchaly v tý bílý nádheře, zaběhlas i Kristinka nepozorovaně dál po hřebeni na Rippetegg a nejvíc času jsme strávili na hřištích u horní stanice lanovky a u Reiteralmhütte. Pro zájemce je ve východní stěně ještě pěkná ferrata Franzi (C/D) a podle mapy koukám, že poblíž přibyl ještě dětský klettersteig (A-C), ten zkusíme příště.

Ovce jsou umělé, hory a děti skutečné
Nějak se nám nedaří to rozjet
Jdeme na hřeben nad střediskem. Nejmladší v nosítku, ostatní po svých.
Raději se ještě posilním, abych zvládla závěrečných 150 výškových
30 za námi, 30 před námi
Už vidím kříž!
Vršek nezaujal, zato sníh ano
Radost mají dvou dvounozí i čtyřnozí
Sníh už není nejčerstvější, ale stejně si ho cpou do pusy
Gasselhöhe (2001 m), naše první společná dvoutisícovka.
Anička nás zodpovědně zapisuje
Srandy u lanovky
Sem se vejdou všichni

Silberkarklamm a první kroky na ferratě

I druhý den jdeme najisto. V soutěsce Silberklamm jsou po loňských průtržích nově zrekonstruované některé lávky a pondělí mimo prázdniny znamená, že jsme tu skoro sami. Dojdeme v klidu na chatu Silberkar i zpět a úspěšně uspíme celou partu, kterou pak nenápadně odtlačíme a odneseme o pár kilometrů vedle pod Sattelberg. S Aničkou vyzkoušíme dětskou ferratu Kali, ze které má sice radost, ale zdaleka ne takovou, jako z následné zmrzliny (kterou jsme s vypětím sil vyloudili 10 minut po zavíračce).

Silberkarklamm
Klasická kratochvíle s klasickou obavou, aby dítě zvládlo pustit kámen
Pojďte za mnou, já se tu vyznám.
Silberkarhütte má sice Ruhetag, ale voda naštěstí teče
Tam nahoru až příště
„I kdybys měl nejistil lanem, mám tady tuhle kabelku.“ Kali Kinderklettersteig
Jausenstation Fliegenpilz.
Nejlepší motivace a největší radost na světě.

Záplava hřišť na Planai

K hřišťovému komplexu s nepřehlédnutelným maskotem stačí jen stručný komentář: v Rakousku jsou na děti připraveni. Zábava začíná hned u horní stanice a ratolesti si to tu užijou dlouhé hodiny. Jako rodiče odhoďte ambice na nějaké výlety a vychutnejte si výhledy.

Držíme vám místo.
Celodenní hřišťová past (především pro rodiče) na Planai

Napřesrok vyměníme hřiště za jižní stěny támhle naproti

Riesachtal

4. den přišel čas na průzkum novým míst. A vyšlo to skvěle. Z konce údolí Untertal jsme se vydali po rozpálených serpentinách směrem na východ. Kristinka s 20 kily na zádech, já s 50kilovým kočárem. 300 výškovým nabralo najednou zcela jiný rozměr. Fuška se ale vyplatila. Jezero Riesach i navazující údolí je přenádherné, koupačka příjemná a Gföller Alm otevřený. Dolů jsme to s Aničkou vzali působivou a zábavnou trasou kolem vodopádů a večer jsme ještě stihli plovku v Radstadtu.

3 spáči a 2 rodiče, kteří se mohou chvíli projít vlastním tempem (s kondiční zátěží)
Malebný Riesachtal
Alpská koupačka
Karkulka u Riesachsee
Höllsteig, stezka podél vopopádů Riesachfall
Parádní trasa, ale na kočár to tu není
Krásně se to houpe, tak si to dáme 2x tam a zpátky

Tappenkarsee

Nabiti optimismem z minulého dne jsme si vyhlídli další jezero, tentokrát v údolí Kleinarl. Ambice se ovšem ukázaly větší, než reálné možnosti. Mýtná cesta sice nám sice zkrátila pochodování dlouhým údolím, ale turistické serpentiny se ukázaly být kočárově nesjízdné a víc než dvě děti na zádech odnést neumíme. A tak zatímco Kristinka se snažila eliminovat život ohrožující situace při jízdě tří malých dětí na bicyklech po šotolinové cestě, já jsem si oběhl kolečko kolem jezera Tappenkarsee v tempu motivovaném situací tam dole. Až holky zvládnou ujít víc, určitě se sem vrátíme.

Tappenkarsee v závěru údolí Kleinarl
Nejrozkvetlejší část roku
V sedle Draugsteintörl (2077 m)
Fofrem k Tappenkarsee Alm a dál dolů za holkama

Do soutěsky a k moři

Konečně se taky trochu zkazilo počasí. Aby si holky nemysleli, že je v horách pořád pěkně. Mezi přeháňkami jsme si prošli oblíbenou soutěsku Lichtensteinklamm a pak už začali balit saky paky. Čekala nás dlouhá cesta dál na jih a jediná rozumná taktika je v našem složení jízda v noci.

Propršený pátek v Lichtensteinklammu s novými atrakcemi
Poslední snaha o unavení dětí a odpočinutí rodičů před noční cestou k moři.
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*