Cassinem na Piz Badile

| 3 Comments

Toto byl po dlouhé době výlet bez velkého špekulování. Na legendární bergellskou severku jsme měli s Lukym políčeno už dlouho a když jsme se v srpnu časově sešli, přispěchalo nám na pomoc i ideální počasí i podmínka. Jedinou drobnou vadou na kráse byl jen ten fakt, že jsme nebyli jediní, kdo si této konstelace všiml.

Túra začíná stylově už ve vesničce Bondo

V poklidu jsme tentokrát pojali i příjezd. Odpustili jsme si noční, ba i brzce ranní kómatickou jízdu. Po poledni jsme vyjeli z Budějc, v klidu přespali na konci Rakouska a dopoledne se přehoupli přes Maloju do vesničky Bondo. Balení a zevlení jsme natáhli na maximum a když jsme už opravdu nevěděli coby, hodili jsme na záda úsporně sbalené batohy a začali si to štrádovat do Val Bondasca.

První pohled na horu nezaměnitelného tvaru

Přístup na chatu v turisticky rozvinutém Švýcarsku by se mohl jevit jako banalita, jenže v tomto případě do toho vstupují 4 miliony kubíků kamení, která v roce 2017 spadly z Piz Cengalo. Dolina Bondasca je od té doby zavřená a znovuzprovoznění zdejších stezek (jakož i chaty Sciora) je v nedohlednu. Nová přístupová cesta k chatě Sasc Furä je sice zodpovědně natažena mimo dosah doliny, ale taky výstup prodlužuje na vydařených 5,5 hodiny, což je časový údaj, který pro lenochy našeho ražení rozhodně není akceptovatelný.

Krásné a toho času velmi opuštěné údolí Bondasca

A tak jsme se, po nastudování reportů a ověření u kamarádů, vydali po bývalé mýtné silnici k rovněž bývalé osadě Laret. „Vy jste se ztratili?“ ptá se paní, které sekunduje pán s motorovou kosou. „No my doufáme, že ne, jdeme tudy správně na chatu Furä?“, odvětím opatrně. „Oficiálně je to tu zavřené, ale neoficiálně jdete správně. Mně můžete věřit, dělám na té chatě správcovou.“ S úsměvem se tedy rozloučíme a doufáme, že zrovna dneska a zítra žádný miliony kubíků padat nebudou.

Původní cesta na chatu Sasc Furä má silný genius loci
Nová turistická stezka z Bonda je dlouhá v obou směrech

Za necelé 2,5 hodiny z Bonda jsme na chatě Sasc Füra. Atmosféra a prostředí jsou tu naprosto jedinečné, ale my si přesto kochání přerušíme tradičním odpoledním šlofíčkem. Chata se v průběhu odpoledne solidně plní a pohled do Hüttenbuchu jasně prozrazuje, kdo se kam chystá: Cassin, Cassin, Cassin… Až na jednu dvojku briťáků, která jde bivakovat kus nad chatu, máme všichni stejnou startovní pozici: snídaně se podává ve 4:00.

Capanna Sasc Furä se severní hranou Piz Badile přímo nad střechou
Snad se nám zítra taky podaří řádnej švýcarskej zásek

Nakonec se s Lukym shodneme, že ve dvaceti lidech nemá cenu nic hrotit a že tomu necháme volný průběh. Docela obstojně se vyspíme, ráno velkolepě posnídáme a díky svižnosti balení vyrážíme z chaty překvapivě jako první. Na paty se nám pověsí dvojice s ambiciózní dámou v čele, od které si naštěstí držíme úctyhodný odstup. Koneckonců, cinkání jejích hůlek nás podvědomě slušně popohání vpřed. V půlce nástupu nás přesviští dvojice Italů a v tomto pořadí přicházíme do sedla, ze kterého vede sestup k nástupové rampě.

V ranním sprintu pod nástup vybojujeme druhé místo (z cca 10 družstev)

S opatrností slézáme a obcházíme poslední relikt sněhu. Před námi jsou dvě dvojky a tak se poslušně řadíme do fronty. Přes krátký výšvih se dostáváme pod Rébuffatův kout, první délku cesty (jako pěkně podrobné a docela přesné topo celé line jsme in zpětně vyhodnotili toto, ale skvěle poslouží i osvědčený bergsteigen). Pod koutovou spárou zjišťujeme, že to mladý Taloši směle mastní přes rozvážné Brity a tak brzy, s vědomím, kdo nám dýchá na záda, přijímáme pravidla hry a Luky do toho naleze taky.

Začínáme lanovými hrátkami v Rébuffatově koutu
První paprsky olizují žulovou pyramidu Piz Badile a my spurtujeme na čele závodního pole

Ve třech následujících lehkých délkách se snažíme o dvě věci: nezamotat se do těch všech lan a taky si vychutnat východ slunce, což jsou úkoly, které jdou dost proti sobě. O nějakém klidu a času na focení ani nemluvě. Naštěstí jsou všichni zúčastnění veselé a vstřícné mysli a tak si i přes drobnou tenzi lezení užíváme.

V lehkých úvodních délkách
Štanduje tam, kde je zrovna místo
Na konci traverzu
První obtížnější místo, jemné 5c+

První vypečenější místo je na konci traverzu. Lezeme delikátní délku ubíhající doleva a těšíme se z již poklidnějšího režimu. Nad našimi hlavami se tyčí obří žulová špička Piz Badile. K jejímu vrcholu je to ještě setsakra daleko. Drobný navigační zásek předchozí dvojice, naše motání lan a lehké délky, které následují, nás opět dostávají do sprintovacího kolotoče, kterému naštěstí učiní přítrž klíčová délka celé cesty.

Žulové hřiště Piz Badile
V lehkých plotnách pod policí Cenga Mediana
Luky nastupuje do klíčového silového koutu za 6a

Po deseti délkách si konečně dopřáváme pauzu na tyčku a pití, necháváme se předlézt dvěma dvojicemi a od té doby už lezeme v absolutním klidu a pohodě. Psal jsem už o tom, že místní žula je naprostý luxus? Tak je. Luky vydrtí klíčový kout a pokračujeme dál nekonečnými plotnami. A z těch máme už bohužel v lezečkách docela pomačkaný nohy.

Nad koutem se to zase pokládá. Fotil Luky, díky
Závodní pole se konečně ustálilo, už je i čas se na pití a selfíčka
Krásné lezení, už vysoko nad skomírajícím ledovcem Cengal
Luky leze další 5c+
Komín už je na dohled

Po pěti délkách parádního lezení od Cenga Mediana se dostáváme pod svérázný véčkový komín. Ten sice není papírově těžký, ale prosoukat se jím vyžadujeme nemálo nervů a energie. Další dvě, údajně těžší délky jsou oproti tomu oddechové. Tím se dostáváme do samotného závěru a pro zdramatizování děje se kolem nás aspoň zavírá mlžná opona.

Ambiciózní předlezkyně (se zásobou bonbónů na sedáku) už se sápe
Tohle véčko není nejtěžší, ale rozhodně nejspecifičtější délka celé cesty
Jedna z metod, jak se prosoukat
Tohle je varianta pro ty, kteří se nebojí (UIAGM vůdkyně z Annecy)
Další dvě délky komínem už jsou relativně snadné
Výlez do horní pasáže
Už jsme skoro nahoře. Fotil Luky, díky.

I nahoře je kvalita skály na jedničku, lezení je velkolepé, jen kdyby nás k sakru tak nebolely ty nohy. Luky odlézá do 19. délky a evidentně už se mu nechce zastavovat. Když mi v jistítku dojde lano, vydávám se opatrně na průběh za ním. Dolezeme to už na jeden zátah až na hřeben a s velkým oddechnutím zouváme lezečky.

Jediná dvojice, která leze severní hřeben
Už nám jsou opravdu fest těsný
Poslední tři délky natáhne Luky najednou (a tudíž na průběh)
Na severním hřebeni

Severní hřeben nás zprvu ohromí svou strmostí. Když na něj vylezeme, říkáme si, že sestup tímhle terénem nepřipadá v úvahu. Nejdřív ale musíme dolézt na vršek. Navážeme se nakrátko a na jeden zátah to ve 14:30 dotáhneme na kótu 3308 metrů. Tam dlouze svačíme a ještě déle špekulujeme, kudy dolů. Všichni ostatní sestupují bez výjimky na italskou stranu a varování před ošemetným slaňováním severního hřebene jsme četli snad v každém popisu. Nakonec se v nás opět probudí lenoši, chceme se totiž vyhnout dlouhému vandrování zpět do Švýcarska. Řekneme si, že někdo to tím severním hřebenem zkrátka zkusit musí.

K jehlanu dojdeme na jeden zátah na průběh (a hlavně už v normálních botách)
Piz Badile (3308 m)

Sestupujeme nejdřív k místu, kam ústí Cassinova cesta a míjíme dalších pár družstev, které se sem mezitím propracovali. Kroucení hlavou i nesmělé povzduzování z jejich strany ještě pochroumá už tak chatrné odhodlání do severního hřebene, ale přesto házíme lano do mlhy a prozatím nesměle slaňujeme jen na jedné šedesátce.

Po delší nejisté rozvaze (a údivu ostatních) se rozhodujeme pro sestup severním hřebenem
Některá slanění jsou hodně exponovaná a u všech se modlíme

Brzy se osmělíme, svazujeme obě lana a v nekonečném motání, nadávání a oddechování se propracováváme směrem dolů. Slaňovací štandy jsou ukázkové, jen široké lupeny hrubozrnné žuly, které jsme si při lezení tak chválili, se nyní stávají zákeřnými protivníky. Dvakrát zachraňujeme seklé lano, vždy naštěstí v lehkém terénu, kam lze dolézt v botách bez jištění. V závěru trochu sejdeme z cesty, ale změtí více či méně důvěryhodných štandů se přesto dostáváme až do míst, kudy jsme kráčeli v ranním šeru.

Konečně v chodeckým terénu

„Tak to vypadá, že jsme zase zachránili dva mladý životy“. Luky to sice přehání, ale dobře vystihuje naši úlevu, když jsme jsme definitivně v chodeckém terénu. Teď už nám nezbývá, než šlapat a kochat se. Přenádhernou krajinou na úpatí Piz Badile scházíme mezi neméně krásné modříny. K magickém podvečerním světle se ještě jednou podíváme na severovýchodní stěnu i severní hřeben a jsme vděčni, že se nám to podařilo vylézt i slézt.

Tenhle vyjlet se vyvedl
Piz Cengalo
Večerní světlo vykouzlilo pohádkové rozloučení

Když přijdeme v osm k chatě Sasc Furä, užívají si všichni večerní posezení na terase. Někteří v poklidu popíjí víno, jiní nervózně přemýšlí o výstupu, který je čeká následující den. My si nejdřív zchladíme nohy, pak hrdlo a pak znova hodíme batohy na záda. Ve 22:00 přicházíme do Bonda a jsme ten den už poněkolikáté rádi, že nám to tak krásně vyšlo.

Poslední světlo a poslední pohledy z údolí Bondasca.
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

3 Comments

  1. Pingback: Pózování na Fiammě a trocha lezení k tomu |

  2. No fajně ste to porubali a za jeden den teda stihli řádnou štreku. Normálně úplně chápu proč jste šli z Bonda starou cestou, udělal bych to úplně stejně, jen kdybychom tam nebyli zrovna v to magické datum roku 2017 a neviděli ten hukot pěkně shora. Mrkni na report ;), ať se daří kluci. Ahoj!
    https://www.deadpoxk.com/2018/03/piz-badile-piz-palu-2017/

    • Jakub

      Díky za zprávu Petře. Váš report jsem si s chutí prohlédl a kromě tý hrůzy z Cengala jste toho teda za ten výjezd stihli požehnaně! Měj se, J.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*