3 v 1

| 0 comments

Na začátek musím upozornit, že pokud hledáte článek s tématikou instantního pseudokávového nápoje, budete zřejmě nemile zklamáni. Následující řádky popisují, jak vyfotit a následně zpracovat fotografie tak, aby vznikl dojem vícenásobné expozice, které tak trochu mění realitu – jak ostatně dokládají přiložené snímky. Je to jednodušší, něž by se mohlo zdát, takže stručně a jasně.

Základ je nehýbat s fotoaparátem v průběhu snímání jednotlivých snímků. Tzn. použít stativ, stabilní šutr, nebo jej položit na hlavu hráče pokeru. Aby nedošlo k byť malému posunu, je dobré použít kabelovou nebo rádiovou spoušť (ta ušetří také mnohé komplikace, pokud chcet být sami součástí snímku – viz foto výše při 10 sekundové samospoušti).

[green_box] Kromě stabilní pozice aparátu je klíčová také manuální expozice, která výrazně usnadní následnou montáž – takže všechny snímky se stejným časem, clonou a ISO. A přidat trochu kreativity a dětinské hravosti. [/green_box]

Zpracování v počítači je následující: všechny fotografie si přetáhneme jako vrstvy do jednoho souboru a na všechny, kromě té spodní přidáme masku (Layer/Vrstva – Layer Mask/Maska vrstvy – Hide All/Skrýt vše). Poté se už jen bílým štětcem promazáváme do dolních vrstev, nastavení tvrdosti na 0% zahladí případné drobné nepřesnosti při změně scény (viz výše). A je to!

Při více než dvou snímcích je promazávání komplikovanější, neboť do horní vrstvy musíte „vyřezat“ otvory pro všechny spodní. Pozor také na případný „dotek“ jednotlivých osob a jejich stíny, fotomontáž je pak komplikovanější.

[green_box] Jistě existuje více postupů, jak docítil zmiňovaného efektu. Pokud o něm víte, sem s ním, rád se přiučím. Důležitý je ale docílený výsledek, pochlubte se s ním ;-) [/green_box]

A na závěr ještě info, jak se to dělalo pořádně když nebyl Photoshop: Ignác Šechtl Double Portrait.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*