Primus Power Stove Set – vařič do extrému

| 2 Comments

Tato recenze vznikla v rámci spolupráce v Rock Point Teamu.

Když jsem ho poprvé uviděl, poněkud jsem se zděsil. Takovou obludu máme nosit několik týdnů v batohu, kde je každé místo vyváženo zlatem? Netrvalo ovšem dlouho a tento kousek vybavení si získal zasloužené uznání. Když vám na fungování vařiče doslova a do písmene závisí život, oceníte jeho pravé kvality. Jak se vařič Primus Power Stove Set osvědčil při pětitýdenním testování v Argentinských horách při vaření v pětitisícových výškách?

Nejsem příznivcem vaření na benzínu a pokud to jde, snažím se mu vyhnout (což se mi už párkrát vymstilo, ale to je jiný příběh). Vždy jsem si ale doposud vystačil jen s kompaktním vařičem, který se šroubuje na plynovou kartuši, je skladný a nic neváží. Proč tedy měnit tento minimalistický koncept? Pojďme se nejdříve podívat na stručnou charakteristiku vařiče Primus Power Stove Set a poté na praktické zkušenosti, které jsme s ním udělali.

Řečí čísel

Primus Power Stove Set je vařič o maximálním výkonu 2000 W, který díky promyšlené konstrukci kombinující závětří a 1,8 litrovou nádobu na vaření s tepelným výměníkem dosahuje vysoké efektivity využití paliva. Litr vody uvede při laboratorních testech do varu za 3,3 minuty a na 230g kartuši dokáže fungovat bez jedné minuty celé dvě hodiny. Celý set je ještě doplněn o litrovou plastovou misku (BPA-free), praktické víčko kombinované s cedníkem a vyměkčený transportní obal. Standardně slouží jako palivo proban-butan, ale v kombinaci s Multifuel kitem dokáže  spalovat i kapalná paliva. Toliko teorie na cvičišti, jak se vařič osvědčil na bojišti?

Není tak těžký, jak vypadá

Záměrně jsem z předchozího odstavce vynechal údaj o hmotnosti. Ačkoliv vám připadá, že kompletní set včetně obalu zabírá půlku batohu, s 804 gramy poráží mnohé nerezové ešusy bez dalšího příslušenství. V prostoru uvnitř nádob lze transportovat jak vařič samotný, tak středně velkou bombu (230 g) a další drobnosti. Pečliví uživatelé najdou využití i pro mezeru mezi ešusem a závětřím – např. na koření, čaje apod. Vnitřní plastová miska nic neváží, nepálí do rukou a je na vaření pro 2-3 osoby naprosto dostačující, pokud tedy nejste přílišnými gurmány.

[green_box]Maximální využití paliva

Zásadní předností vařiče Power Stove Set je efektivita využití plynových kartuší. Na víkendové akci toto těžko oceníte, ale při dvoutýdenním treku, kde musíte navíc získávat vodu nekonečným rozpouštěním sněhu to poznáte velmi markantně. Nemusíte tak brát s sebou např. 5, ale jenom 3 kartuše, což představuje další úsporu hmotnosti, kterou musíte táhnout na bedrech. Oproti klasickým vařičům lze navíc bombu díky připojení hadičkou snadno v zimě zahřívat v rukách (pokud jste schopni je vytáhnout z tepla péřových rukavic) a natáčením z ní vytěžit maximum až do poslední kapky paliva. Pokud navíc bomby přibalíte na noc do spacáku, ušetříte při vaření snídaně díky zahřáté směsi proban-butanu cenné jouly. Nejednou se nám stalo, že jsme ke konci výpadu do hor byli rádi za každý další ohřátý litr vody, na který ještě zbylo trochu plynu.[/green_box]

Jak se na něm vaří?

Naprostou většinu jídel jsme z důvodu úspory paliva volili jako „nevařící“ – vločky, kaše, kuskus apod. jsme zalévali do misky, čaj připravovali do termosek a velkou nádobu pokud možno zachovávali čistou (na mytí nezbývala energie). V případě ušpinění vám práci usnadní nepřilnavý vnitřní povrch, poradíte si i se studenou vodou. Jen je třeba dát si pozor na poškrábání, plastové lžíce přibalte s sebou. Velkou výhodou při vaření na nerovném povrchu a ve větru je stabilita. Díky pevnému zaklínění nádoby v závětří můžete vařit i na ukloněném povrchu bez obav, že by se vám polévka zvrhla do klína. A ptáte se jestli vaří opravdu tak rychle, jak inzeruje výrobce? Ano. V běžných podmínkách uvaří vodu na kaši dřív, než stihnete nakrájet salám.

Rezultát

Pokud jedete dvakrát do roka do kempu u Vltavy, kde si potřebujete pouze ohřát párky, zřejmě pro vás bude vařič Primus Power Stove Set zbytečným luxusem. Pokud ale míříte na delší výpravu mimo civilizaci, do zimy a vysokých nadmořských výšek, doporučuji ho zařadit do seznamu vybavení. Větší transportní velikost je velmi snadno vyvážena vysokou efektivitou a komfortem při dlouhodobém každodenním vaření.

Carpe diem (a dobrou chuť),

Jakub Cejpek

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

2 Comments

  1. V recenzii sa nezmieňujete ani slovom o odolnosti a výkone vo vetre, bez čoho je recenzia pre turistu bezcenná

    • Jakub

      Díky za připomínku Vladimíre.
      O větru jako takovém se v recenzi opravdu nezmiňuji, zahrnul jsem jej do nepříznivých podmínek jako takových.

      Vězte tedy, že díky závětří, integrovanému tepelnému výměníku a poloze nízko u země si Power Stove Set s větrem poradí velmi dobře a dokážete na něm uvařit bez větších problémů. Vaření v předsíňce stanu je samozřejmě vždy pohodlnější varianta (můžete přitom ležet ve spacáku :) a z hlediska efektivity a rychlosti přípravy jídla výhodnější. Jakékoliv další závětří, ať už stan nebo kamenná zídka vám ušetří čas a palivo.

      Představu o podmínkách, ve kterých jsme vařili v Argentině, si můžete udělat v následujícím sestřihu: https://vimeo.com/118098013

      Kdybyste měl nějaký další dotaz, neváhejte napsat.
      Jakub

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*