Císařské klettersteigy

| 0 comments

Eisenerz-Loser-022

U našich jižních sousedů platí zajímavý zvyk. Stačí, aby kolem nějakého místa prošel panovník Habsburské monarchie, jeho žena/dítě/pes a to třeba ve vzdálenosti 20 km a onen plac se hned honosí jeho jménem. Nejinak je tomu na zajištěných cestách Kaiser Franz Josef u Eisenerz a Sisi nad jezerem Altaussee, k jejichž ocelovým lanům jsme se připoutali jeden rozpálený červencový víkend. Navzdory žhnoucím lanům, nelítostnému slunci a zmíněnému svéráznému názvosloví jsme si to, s velkou zásluhou všudypřítomných chladných jezer, jaksepatří užili.

Eisenerz-Loser-002

Pěkná, dlouhá a osvědčená ferrata Kaiser Franz Josef je typická především netradičním výhledem. Povrchový důl věru nepatří do typického alpského panoramatu. Tyrkysové jezero Leopoldsteinersee, lákající od první kapky potu k neodkladnému vykoupání, naopak ano.

Eisenerz-Loser-003 Eisenerz-Loser-004  Eisenerz-Loser-007Eisenerz-Loser-006 Eisenerz-Loser-008 Eisenerz-Loser-009 Eisenerz-Loser-010 Eisenerz-Loser-013 Eisenerz-Loser-014

Kdo se zchlazením nechce otálet až po sestupu, nabízí se příjemný stín v podobě bonusové speleoferraty Rosslochhöhlen. Navzdory sporadickým obavám zvládli všichni veškeré obtíže s noblesou, v potu se nikdo neutopil, v jeskyni neztratil a zrádné chaluhy jezera nikoho nestáhly pod rozbouřenou hladinu. Pak si jen stačilo vybrat, zda noční bouřku pozorovat raději z jurty nebo z teepee, fundovaně prodiskutovat jadernou problematiku se správcem kempu, pochutnat si na cheesecaku a hurá na kutě.

Eisenerz-Loser-015Eisenerz-Loser-016 Eisenerz-Loser-017 Eisenerz-Loser-018 Eisenerz-Loser-019

Nedělní výhrůžky stran odpoledních bouřek a bolavá stehna směřují naše kroky ke kratší, ale o to lepšími výhledy oplývající, ferratě na Loser. S vypilovanou technikou a Solnou komorou jako na dlani přeběhneme cestu jako blesk a ač je celé odpoledne čekáme, sliby meteorologů se opět ukážou jako plané. V pohodě tak u Hallstattu stíháme dát koupačku, zblajznout zmrzlinu a zkazit nekonečným davům asijských turistů mnoho selfíček. Zkrátka úspěšný víkend se vším všudy.

Eisenerz-Loser-020 Eisenerz-Loser-021  Eisenerz-Loser-023 Eisenerz-Loser-024 Eisenerz-Loser-025 Eisenerz-Loser-028 Eisenerz-Loser-026Eisenerz-Loser-030  Eisenerz-Loser-031

Foceno již tradičně na Fujifilm X30. Pro případné zájemce k dostání výhodně na Fujishopu.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*