Daubenhorn – nejdelší švýcarská ferrata

| 1 Comment

Climbing in the mountains

Pokračujeme ve švýcarských ferratových lahůdkách dobrotou nejvyššího kalibru. Daubenhorn Klettersteig patří k největším dardám, které si můžete na tomto poli  zakusit, nicméně vězte, že vám, na rozdíl od návštěvy cukrárny, nějaké ty kalorie spíš ubere. Více než 2 kilometry lana, obtížnost až E a výstup na bezmála třítisícový vrchol… Pokud si, stejně jako my, odpustíte dopomoc lanovky, stává se z této žebříkové prolézačky solidní výlet.

DAUBENHORN-001

Brzké vstávání milují všichni! Navíc se mají odpoledne přihnat mraky a průvodce vyhrožuje 8 hodinami při využití lanovky. Z přepychového lázeňského městečka, kde stojí parkovné na den stejně jako potraviny na měsíc pro průměrnou bangladéšskou rodinu, stoupáme za doprovodu mnoha lumenů do sedla Gemmi.

DAUBENHORN-002

Rozdýcháni ze čtyř tisíc a notně posíleni večerní mezikulturní traktací snadno předběhneme první lanovku a už si to štrádujeme traverzem do jižních svahů Daubenhornu. V chladném ránu nám místy ruce ještě přimrzají k ocelovým lanům, ale protože nás pan učitel varoval, abychom je neolizovali, pokračujeme bez problémů dále a můžeme se záhy těšit z prvních slunečních paprsků i výhledů na Walliské velikány v čele s Weisshornem.

DAUBENHORN-004 DAUBENHORN-005 DAUBENHORN-006 DAUBENHORN-007

Průzračné ráno, obří stěny a adekvátně dlouhé žebříky nám vykouzlí úsměv na rtech a první záplavu kyseliny mléčné v pažích. Na pohádkové loučce nazvané Obere Freiheit zvěčňujeme poctivě probíhající epos, míjíme odbočku zpět do údolí a začínáme šplhat stále výš a radostněji.

DAUBENHORN-008 DAUBENHORN-009 DAUBENHORN-010 DAUBENHORN-011 DAUBENHORN-012 DAUBENHORN-013

Zanedlouho po žebříkové exhibici přichází další skvost v podobě speleologické pasáže, navíc vyšperkované éčkovou variantou. A pak už zas další lana, žebříky a čím dál širší výhledy vůkol. Zdá se, že se blížíme do finále!

DAUBENHORN-014 DAUBENHORN-015 DAUBENHORN-016 DAUBENHORN-017

Zdání ovšem klame, zajištěná cesta na Daubenhorn je opravdu dlouhá! Přicházíme ke štole, která je dle průvodce vhodná k bivakování a chodeckým terénem stoupáme dál. Z letargie nás dost svižně vytrhne skok dvou basejumperů z blízkého ostrohu. Ty sestupy musíme do příště ještě doladit.

DAUBENHORN-018 DAUBENHORN-019

Posledních pár kramlí, k tomu třešinka na dortu v podobě 30 metrového žebříku a už spokojeně mrzneme u kříže, máme přelzeno. Fofrem dolů, než nás to sfoukne.

DAUBENHORN-020

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: Erlebnisklettersteig Gemmiwand | Jakub Cejpek Photography

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*