Fotobatoh Lowepro Photo Sport 300 AW II

| 0 comments

PHOTOSPORT-FotoVideo-5

Patříte mezi vyznavače aktivního životního stylu, pohybujete se rádi v náročném terénu a navzdory rozmarům počasí? A nedokážete si navíc žádnou z Vašich výprav představit bez fotoaparátu větších rozměrů? Pokud jste v tomto rychlokvízu odpověděli samá „ano“, pak by model od LowePro jménem Photo Sport neměl ujít Vaší pozornosti.

 PHOTOSPORT-FotoVideo-2

Se sportovním fotobatohem se můžete se zrcadlovkou vydat do terénu, kde byste s ostatními typy brašen jen stěží uspěli.

Parťák nejen do nepohody

Zastáváte-li konzervativní vzhled a obrážíte-li svatební obřady a umělecké vernisáže, zřejmě pro Vás Photosport nebude to pravé. Pod širým nebem se ale tento batoh se svěžím a originálním designem cítí jako ryba ve vodě. Primárně cílí na vyznavače sportovních aktivit, ať už se jedná o turistiku, lezení, běh, cyklistiku nebo mnohé zimní sporty. Osobně mohu potvrdit velkou spokojenost při všech uvedených aktivitách. V porovnání s mnohdy neforemnými fotobatohy, připomínající spíše krabice od bot, splyne Photosport dokonale s Vašimi zády, neomezí Vás v pohybu a zároveň umožní rychlý přístup k aparátu, což je u sportovní fotografie alfou a omegou úspěchu při lovu atraktivního snímku.

Lowepro Photosport je nicméně batoh i pro ty, kteří nevyhledávají přímo extrémy, ale vyznávají sportovní styl, třeba i jen co se oblékání týká. Už jsem potkal mnoho fotografů, kteří se s černou verzí tohoto modelu proplétají mezi památkami evropských velkoměst. Jistou roli zde může hrát i fakt, že se sportovním batohem na zádech nevzbudíte takový rozruch. Málokdo odtuší, že se v jeho útrobách skrývá velká zrcadlovka a vy si tak zachováte nenápadnost.

PHOTOSPORT-FotoVideo-6a

Vnitřní fotokomora pojme i fullframe zrcadlovku se základním objektivem (např. 17-40 nebo 24-70 f/2.8) + další větší objektiv typu 70-200. Batoh dobře využijete i s mirrrorless fotoaparáty v kombinaci se špičkovými světelnými skly.

[green_box]Propracované detaily

Inovovaná verze, nesoucí číslici římská II, staví na osvědčené předchozí verzi a je obohacena o několik vylepšení. Základním prvkem je spodní, kvalitně polstrovaná fotokomora s bočním vstupem na zip, která pojme i fullframe zrcadlovku se základním objektivem (17-40 nebo 24-70/2.8) a další objektiv typu 70-200 nebo blesk (v tom případě si dejte pozor, jak razantně hážete batoh na zem!). Přepážka oddělující dva sektory fotokomory je díky suchému zipu plně nastavitelná a Vy si tak můžete vnitřní prostor přizpůsobit podle tvaru Vaší výbavy. Celá komora je opatřena systémem UltraCinch™, která pomocí zdrhovadel a přezky fixuje techniku proti otřesům a umožňuje užít si sportovní aktivity bez rozhození rovnováhy. Horní část batohu, přístupná přes víko s dvěma přezkami je určena na osobní věci.

Praktické detaily na Vás ale čekají především zvnějšku. Elastická přední kapsa, která je vždy dobře přístupná, pojme mapu, bundu nebo rukavice, boční kapsa zase najde ideální využití pro láhev s vodou, termosku, nebo stativ. Zádová kapsa, ke které se dostanete odpojením dvou přezek ramenních popruhů skrývá prostor pro hydrovak, časopis velkosti A4 nebo menší notebook a malé kapsičky na bederním popruhu, které jsou stále po ruce se mi osvědčily pro uschování náhradních akumulátorů a hadříku na čištění objektivu. Sérii „vychytávek“ pak uzavírají poutka na turistické hole nebo cepín a ve dně ukrytá pláštěnka, připravená chránit cenný obsah při nepřízni počasí.[/green_box]

PHOTOSPORT-FotoVideo-4a
Pistolová pouzdra nabízejí rychlejší přístup, ale fotobatoh zachovává obratnost, rovnováhu a dobré rozložení těžiště. S trochou cviku je navíc vytažení aparátu z bočního vstupu otázkou pár vteřin.

Léty prověřený model

Vězte, že tyto řádky nepíši pouze s pohledem na zánovní, sotva vybalený výrobek s asistencí technické specifikace kdesi v tabulce. První verzi tohoto modelu jsem si pořídil, hned jak spatřil světlo světa a od té doby jsem ho nosil do roztrhání těla (především svého). Ať už to byl 50 kilometrový běh, bajkový sjezd, celodenní lezení v rozpálené alpské stěně, mrazivý skialpinistický výstup nebo devítiměsíční putování Novým Zélandem, Photosport mi byl vždy dobrým parťákem.

Zdaleka nesloužil jen jako fotobatoh – v jeho útrobách se kromě zrcadlovky vždy našlo místo pro náhradní oblečení, jídlo a věci na vaření. Z vnějšku pak mnohdy připomínal vánoční stromeček, když byl velkoryse ověšen lany, helmou, lavinovou výbavou nebo trekovými holemi. V případě batohu nacpaného k prasknutí musím uznat, že je přístup do fotokomory o poznání komplikovanější, respektive vrácení foťáku zpět připomíná souboj s ježkem v kleci. Co je naopak nutno vyzvihnout, je zádový systém, který se i při přetíženém batohu dobře přizpůsobí Vašim zádům. Přispívají k tomu především popruhy vylepšené oproti první verzi, které jsou tuhé a zároveň lehké.

[green_box]Pokud jste pouze zarytí sportovci nebo čistě vášniví fotografové, možná sáhnete po odlišném batohu, ale pokud spadáte do kombinace obou zálib, zaručuji Vám, že si Photo Sport zamilujete. Jistě se pak nejednou přistihnete, že ho berete na záda i když nepotřebujete foťák.[/green_box]

Photosport AW II se vyrábí ve dvou velikostech (200 a 300) a dvou barevných varinatách (modrá a černá). Doporučená koncová cena modelu Photo Sport 300 AW II je 3.990 Kč. Více se můžete dozvědět na webu LowePro.
PHOTOSPORT-FotoVideo-1a

Photo Sport Vás neomezí ve Vašich sportovních aktivitách ani v náročném terénu. Propracovaný zádový systému v kombinaci s dobře padnoucím bederním popruhem zajistí stabilitu batohu při zachování svobody pohybu.
PHOTOSPORT-FotoVideo-3

Ať už míříte na vrcholky hor, bajkové traily nebo dlouhé běžecké tratě, nechcete s sebou tahat zbytečná kila navíc. S hmotností 1,5 kg Vám Photo Sport záda nezatíží a přitom bezpečně ochrání drahocenou fototechniku.

PHOTOSPORT-FotoVideo-5
Photo Sport 300 AW II pojme mnohem více, než jen Váš fotoaparát. Atraktivní design jej navíc výrazně vyvyšuje nad ostatní fotobatohy.

PHOTOSPORT-FotoVideo-6b
PHOTOSPORT-FotoVideo-4b

Text: Jakub Cejpek
Foto: Kristina Šandová a Jakub Cejpek

12642693_10153430209303546_1237337249543442143_n

Tato recenze byla sepsaná pro časopis FotoVideo.

Prohlédněte si produktové video

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*