Fujifilm X-T2 + Samyang 8mm (foto+video)

| 2 Comments

PREUSSRISS-012

Nabídka objektivů od Fujifilmu je bezesporu pestrá a především v oblasti pevných skel nadmíru kvalitní. Jeden kousek v nabízené paletě ale přesto chybí – rybí oko. Už před 6 lety jsem si zamiloval novou perspektivu, kterou lze skvěle doplnit klasické záběry běžných ohniskových vzdáleností a korejský Samyang mě okouzlil svou ostrostí a kontrastem. Není překvapením, že jsem sáhl po osvědčeném kousku s bajonetem Fuji. Jak se s ním fotí a jaké jsou výsledky?

Samyang-8mm-f2.8-lens-fish-eye-lens-for-Fuji-X

Zlaté korejské ručičky

Než se dostanu k fotografiím, je potřeba zmínit, že rybí oko Samyang 8mm/2.8 vyniká skvělým dílenským zpracováním s rubustní kovovou konstrukcí a tudíž je jako dělaný do mých rukou, které nejsou vždy zrovna nejjemnější. Zároveň si zachovává kompaktní rozměry a s hmotností 217 g nijak nepřitíží vaší fotobrašně. Nevýhodou může být plný manuál – expozici i ostření si musíte nastavovat sami. Na první pohled to může vypadat jako velká překážka, ale v praxi tomu zdaleka tak není – k tomu se dostanu v zápětí. Abych dokončil technickou specifikaci, dodám, že úhel záběru po úhlopříčce je 180° a světelnost, jak název napovídá f/2.8. Na aktuální cenu se můžete podívat v e-shopu Fujifoto.

PREUSSRISS-003

Jak zaostřit a jak zaclonit?

Není v tom žádná věda. Pokud fotíte „běžné“ snímky, nastavíte f8, zaostříte na 1 metr a čas doladíte podle expozimetru nebo histogramu. Výsledek? Budete mít ostré vše od půl metru do nekonečna a čas maximálně doladíte jedním až dvěma snímky a v dalších záběrech už budete mít přehled, jak se světlost scény pohybuje. U záběrů za horších světelných podmínek, kdy musíte na plno odclonit, nebo u záběrů, kdy chcete využít nejkratší zaostřovací vzdálenost (30 cm), je potřeba trochu si s ostřením pohrát, ale díky přívětivým ovládacím prvkům brzy dosáhnete kýženého výsledku. Obvykle u záběrů s tímto objektivem ovšem ostříte hyperfokálně (vše na snímku ostré) a jedná se tak o první případ.

PREUSSRISS-005PREUSSRISS-004

Co s ním fotit?

Záběry rybím okem jsou atraktivní, akční a v dnešní době sportovních kamer už poměrně běžné. Proto hrozí, že se brzy okoukají a je dobré používat tento objektiv v kombinaci s nějakým dalším, který dodá sérii snímků pestrost a různorodost. Pokud mám vybrat jen jeden další, sáhnu osobně po pevném světelném skle (např. 35/1.4 nebo 56/1.2), se kterým se mohu zaměřit na zcela odlišné typy snímků. Kromě záběrů krajiny a sportu se rybí oko hodí do stísněných prostor, u architektury je ovšem třeba počítat k výrazným zkreslením. Přírodní tématika tímto specifikem tolik netrpí. Pokud fotíte lidi, vyhněte se komponování jejich obličejů zcela do rohů, není-li ovšem komická deformace vaším úmyslem. Inspiraci můžete načerpat z několika přiložených snímků, kreativitě se v tomto případě ale meze vůbec nekladou. Rybí oko je jako dělané na šílené nápady a netradiční kompozi.

PREUSSRISS-008  PREUSSRISS-010 PREUSSRISS-011  PREUSSRISS-013

[green_box]Video

Spolu s fotografiemi jsem zároveň rybí oko otestoval při natáčení videa a to na novinku X-T2 s doplněním o osvědčenou klasikou Fuji XT 35/1.4. Podívejte se, jak objektiv i foťák obstály v terénu a podívejte sie i na ukázku timelapse videa vytvořeného z RAW fotek pomocí zabudovaného intervalometru. Časosběr naleznete zhruba v polovině videa. Video se s rybím okem natáčí velmi komfortně, protože nemusíte moc řešit ostření a Samyang nabízí výtečné podání kontrastu a barev. Doporučuji nastavit maximální kvalitu a celou obrazovku.[/green_box]

Pokud vás zajímá cena rybího oka Samyang 8mm pro Fuji, podívejte se do e-shopu Fujifoto. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Díky!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

2 Comments

  1. Tento objektiv mam uz skoro 2 roky a musim so vstekym suhlaist. je perfektny a fakt je ten ze ked clvek zisti ako na to daju s a snim fotit aj bezne veci :) Naozaj je to perfektny objektiv kory pri sovjej velkosti nezabere ziadne mietsoa vzdy ho mozete mat v brasni…

  2. Pingback: Laowa 9mm/2.8 – pár gramů, které rozšíří vaše obzory |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*