Keen Uneek – stylové a pohodlné letní sandály

| 0 comments

keen-uneek-test-001

Tato recenze vznikla v rámci spolupráce v Rock Point Teamu.

Přichází nový model od Keenu. Výrobce, který šel od začátku svou vlastní cestou, odlišující ho výrazně od hlavního proudu. Sandály s plnou špičkou se za těch pár let staly legendou, kterou zná každý. Uneek jsou na tom nejinak. Ba dokonce si troufnu říct, že v extravaganci a jedinečnosti posunuli návrháři laťku ještě o kousek výše. Přitom výrobce tvrdí, že se v úvahách o vzhledu a konstrukci nezapomnělo na pohodlí a praktičnost. Bylo na místě podrobit tyto boty z kusu šňůry zátěžovému testu, který ukáže, zda se nejedná jen o sladké reklamní řeči.

keen-uneek-test-003

[green_box]Jak je to spletené?

Keen Uneek jsou tvořené podrážkou a pořádným kusem tkaničky – na každou botu je jí použito 8 metrů. Takový koncept má za cíl nejen vytvořit vzhledově lákavou obuv, ale především obepnout nohu přesně a pohodlně. Každý kus je vyráběn ručně a je tak svým způsobem originál.

UNEEK-026[/green_box]

Podívejte se, jak sandály Uneek vznikají a jaký byl jejich vývoj v krátkém videu:

Jak se v nich chodí?

Jako v každých jiných botách. Dáváte pravou nohu před levou, nebo naopak. Dá se skákat i po jedné, metat kotrmelce nebo se jen tak válet v trávě. Uneeky vás v pohybu nijak neomezí, ba právě naopak. I po dlouhém tropickém dni můžete zvesela a se ctí dál kráčet bez pocitu, že vás nohy proklejí pokud z nich okamžitě boty nesundáte. Byl jsem dopředu upozorněn, že je potřeba si na boty nějakou dobu zvykat a otlačeniny nejsou v prvních dnech výjimkou. Víte jak to chodí, když se říká, že se něco nemá dělat! Zahazuju krabici, nasazuju Uneeky a vyrážím do rozpálených ulic. Po celodenním chození s batohem po městě stověžatém jsem poněkud zklamán. Puchýř nenacházím ani jeden. Zato obdivných pohledů jsem sklidil hned několik. Jeden by řekl, že lidé na boty nekoukají, ale opak je pravdou. Dáma v kavárně, turisté na nábřeží i zákazníci v outdoorovém obchodě – těm všem jsem se zaujetím zodpovídal zvídavé otázky na zkušenosti s touto netradiční obuví.

UNEEK-031

Na pohodlné chůzi má, kromě konstrukce samotné, jistě nemalou zásluhu i fakt, že jsem sáhnul po modelu, který má ploché tkaničky, které jsou měkčí, tvarovatelnější a ohebnější. O nějakých odřeninách nemůže být ani řeč. Přitom bota parádně sedí na noze, dobře se nazouvá a drží jak přibitá i bez stahování zdrhovadlem. Když vyberete správnou velikost, padnou doslova jak ulité. Dobrou službu odvádí i podrážka, která vás spolehlivě podrží na sluncem rozpáleném zábradlí Karlova mostu i mokrých pedálech vašeho bicyklu.

UNEEK-037

Kam v nich vyrazit?

Téměř kamkoliv. Do města, do kanclu, za volant auta, na pláž, do baru, na kolo, na  nákupy nebo na večerní grilovačkuku. Nápadům se meze nekladou. Bez dlouhého přemlouvání se Uneeky staly mou nejoblíbenější letní obuví. Nachodil jsem v nich křížem krážem desítky kilometrů po českých městech a za volantem odřídil přes 4000 kilometrů na cestách do Alp. I po dlouhých hodinách se v nich cítíte příjemně a dávají vám pocit lehkosti. Ideální jsou i na krátké vyjížďky na kole a procházky v přírodě. Nohu můžete jakkoliv ohnout a boty ji nijak nesvírají a netlačí. Pohodlí je podle mě hlavní předností Uneeků.
keen-uneek-test-006

Osvědčená klasika versus moderní designovka

Vzhledem k mnohaleté zkušenosti s klasickými sandály od Keenu je nasnadě porovnat tuto novinku s legendárním modelem Newport. Jsou stejné, lepší, nebo odsunou starší koncept na vedlejší kolej? Ani jedno! Pokud hledáte vyloženě outdoorové sandály ve kterých můžete překonávat desítky brodů na pustém Pamíru, pobíhat v bahně papuánského pralesa nebo rázovat prachem cest jihoamerického Altiplana, pak zůstaňte u osvědčené robustní klasiky. Uneeky poslouží lépe v méně dramatickém prostředí. Díky tomu mohou být lehčí (292 gramů vs. 425 gramů) a především elegantnější. Přitom stále ochrání vaše prsty před ukopnutím o hranu obrubníku nebo zlatou cihlu ukrytou v trávě. Ostatně i ten brod by zvládly se ctí, ale časté používání v náročnějších podmínkách by se myslím podepsalo na jejich životnosti.

keen-uneek-test-004

[green_box]Verdikt

Sandály Keen Uneek jsem od začátku vnímal jako nebývale stylovou, originální a designovou botu. V tomto směru jsem po týdnech nošení nebyl zklamán ani vyveden z omylu. Boty opravdu zaujmou na první pohled a tvoří výraznou část vašeho outfitu. Mile mě ale překvapila šíře použití a komfort, který nabízí. Netradiční konstrukce nabízí pohodlí, díky kterému se i celodenní chození v horkém létě stává potěšením. Na rozdíl od plážové obuvi ovšem vaši nohu také ochrání a dovolí věnovat se i náročnějším aktivitám. Díky tomu dokážou splnit roli univerzální boty na léto. Uneek zkrátka dělají čest svému jménu a jsou unikátní.

[/green_box]

Carpe diem,

Jakub Cejpek

www.cejpek.com

Keen Uneek si můžete také prohlédnout v Keen e-shopu.

UNEEK-012 UNEEK-024

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*