X-T2 – svižná evoluce od Fujifilmu

| 25 Comments

FUJIFILM-X-T2-010

Nová vlajková loď od Fujifilmu je na světě! Jelikož jsem zarytým příznivcem modelu X-T1, který mi v plné spokojenosti sloužil při výpravách do hor celého světa, je mi velkou ctí, že se mi dostalo možnosti vyzkoušet jeho nástupce ještě před oficiálním uveřejněním. Různé fámy a zvěsti se samozřejmě již dávno v internetových vodách rozšířily, ale jak je to s X-T2 doopravdy? Dovolte, abych vám zprostředkoval dojmy z dvouměsíčního focení v terénu…jak jinak než v horách a skalních vertikálách!

Tato recenze je založena na testování předprodukčního vzorku. V některých detailech a funkcích se může lehce lišit od finální verze. Kliknutím na obrázky se rozbrazí větší velikosti v ligthboxu. Vybrané fotografie jsou v plném rozlišení. Video doporučuji shlédnout na celou obrazovku v nejvyšší možné kvalitě.

FUJIFILM-X-T2-001

Co je nového zvenku?

Prakticky téměř nic, díky bohu! Osvědčená konstrukce X-T1 zůstala zachována, jen byla v detailech doladěna a doplněna. Už při pohledu na fotografie je zřejmé, že velikost fotoaparátu a rozmístění ovládacích prvků je stejné (vlevo vždy X-T1, vpravo X-T2). Přibyl ovšem praktický joystick jako má X-Pro2 pro přímý výběr ostřících bodů (kterých může být buď 91 nebo 325) a změnil se způsob aretace ISO a času – nově je možné zamknout v jakékoliv poloze nebo naopak nechat ovladač zcela volný.

 FUJIFILM-X-T2-002FUJIFILM-X-T2-004 FUJIFILM-X-T2-005

Novinkou je u X-T2 možnost vyklopit displej i v druhé rovině a to cca do úhlu 50 stupňů. Osobně jsem tuto možnost využil pouze zřídka, ale pro některé vertikální záběry je to užitečný doplněk.

 FUJIFILM-X-T2-006 FUJIFILM-X-T2-007

Přístup k paměťovým kartám je ponovu vybaven pojistkou a uvnitř najdeme hned dva sloty na SD karty. Lze tak rozšířit celkovou kapacitu, nebo pro jistotu zapisovat simultánně na obě, nebo na jednu ukládat JPG a na druhou RAW soubory. Aby těch možností nebylo málo, lze také jednu paměť využít na fotky a druhou na videosoubory. Jedno tlačítko naopak zmizelo – to malé červené u spouště určené na natáčení, které mi nikdy nešlo pořádně stisknout. Méně je někdy více. Videomód se u X-T2 aktivuje levým kruhovým voličem režimu snímání.

FUJIFILM-X-T2-008 FUJIFILM-X-T2-009

Byť se opět jedná o doplněk, který osobně nevyužiji, nesmím opomenout ani možnost rozšířit X-T2 o battery grip, který kromě  rozšířené kapacity  baterií nabízí lepší ovládání při fotografování portrétů. Nechybí tradiční ovládací prvky včetně joysticku pro volbu ostřících bodů a přepínač pro zvýšení výkonu fotoaparátu.

FUJIFILM-X-T2-011 FUJIFILM-X-T2-012

[green_box]Rychlost nade vše

Všechna ostatní zmiňovaná vylepšení pro mě byla přejemným, ale očekávaným překvapením. Co mě ovšem nadchlo, je rychlost X-T2. Svižnost se vylepšila po všech směrech. Ostření je přesnější a rychlejší a velkého vylepšení se dočkalo především kontinuální ostření, které je nyní už použitelné! I při cloně otevřené na 1.4 zvládá X-T2 sledovat pohybující se objekt. V kombinaci s vyšší rychlostí sériového snímání, které dosahuje až 14 fps, nabízí Fujifilm nové možnosti na poli sportovní a reportážní fotografie. Pro větší kontrolu se nabízí ještě volba citlivosti sledování a rychlost sériového snímání (8-14 fps při rychlém snímání a 3-5 při pomalém).[/green_box]

Výdrž a rozlišení

Pryč jsou ty časy, kdy se výrobci předháněli v tom, kdo na snímač nasází více pixelů. Nový X-T2 nabízí solidní rozlišení 24 MPx (6000×4000 px) a záznam do JPG, RAW (cca 50 MB) nebo bezztrátově komprimovaného RAW (cca 25 MB). Akumulátor je totožný jako u X-T1, nabízí podobnou výdrž a výhodou je jemnější ukazatel stavu baterie (ikona s šesti stupni + procenta). Citlivost je nyní možné vyšponovat až na ISO 51200.

Ukázkové fotografie

Níže uvedené snímky jsou nahrány v plném rozlišení. Po kliknutí na odkaz se zobrazí originály včetně EXIFu na nové kartě. Další snímky si můžete prohlédnout ve fotoreportech níže.

X-T2+ 10-24, 1/140, f8, ISO 200 originál zde

TAURUS-JAKUB-CEJPEK-edited-001

X-T2+ 10-24, 1/450, f10, ISO 200 originál zde

TAURUS-JAKUB-CEJPEK-edited-003

X-T2+ 35, 1/2700, f/1.4, ISO 200 originál zde

TAURUS-JAKUB-CEJPEK-edited-013

X-T2+ 10-24, 30s, f4, ISO 3200 originál zde

TAURUS-JAKUB-CEJPEK-edited-009

X-T2+ 18-55, 1/500, f8, ISO 200, needitovaný JPG originál zde

TAURUS-JAKUB-CEJPEK-unedited-012

Intervalové snímání

Tady se nejedná o žádnou novinku, ale standard, kterým Fujifilm rozšiřuje kreativní možnosti focení. Zabudovaný intervalometr umožňuje pořizovat snímky s danou časovou prodlevou a vytvořit tak v postprodukci efektní časosběrná videa – timelapse.

[green_box]Video

Natáčení s X-T2 se budu věnovat v samostatném článku, který uveřejním  v průběhu léta, prozatím pouze ve stručnosti prozradím, že Fujifilm zapracoval i na tomto „okrajovém“ tématu. Většina nadšenců do Fuji se natáčením příliš nezabývá, ale s novým modelem by se to mohlo dost snadno změnit. X-T2 nabízí nově rozlišení 4K (3840×2160 při 30 fps)!  Podívejte se prozatím na krátké ukázky v podobě, jaké „vypadnou“ přímo z foťáku (doporučuji zvětšit na celou obrazovku a shlédnout kliknutím na ozubené kolo v maximální možné kvalitě):[/green_box]

fullHD při 60fps:

4K při 30 fps:

[green_box]
Dva měsíce testování

Možnost vyzkoušet X-T2 jsem tradičně využil po svém. Foťák jsem protáhl zasněženými horami i rozpálenými skalami. Fotografie, které jsem pořídil je možné shlédnout v již publikovaných reportech:

Děkuji převelice české i japonské centrále Fujifilmu, jmenovitě Romče Jokelové a Kunio Aoyama za možnost vyzkoušet předprodukční vzorek X-T2!

Pokud máte dotaz na další praktické zkušenosti a funkce X-T2, neváhejte napsat do komentářů. Rád zodpovím nebo shrnu v dalším článku. Já jsem s novým strojem prozatím nadmíru spokojen a budu vás zahrnovat dalšími horskými foto a videoreporty. Těšte se!

Pokud vás zajímají ceny foťáků od Fujifilmu, podívejte se do e-shopu Fujifoto. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Díky!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

25 Comments

  1. Parádní představení novinky a super doprovodní fotografie. Palec nahoru ;)

  2. Paráda Jakube a díky za shrnutí. Snímky jsou vyvolané z RAWu a nebo přímo JPG? A už se ví přibližně cena?

    • Jakub

      Ahoj Ivo, fotky jsou vyvolané z RAW (RAF). Ale musím říct, že i z JPG jsem byl schopen po drobných úpravách schopný dosáhnout podobných výsledků. S cenou netuším…cetl jsem neco o 1600 USD.

  3. Jakube, díky za informace z testování X-T2. Jak je to s nejnižším ISO? Zahlédl jsem někde že je 200 pro RAW a 100 pro JPEG, je to tak?
    Přeji hodně krásných tůr do hor. Jirka

  4. Pingback: Fujifilm X-T2 + Samyang 8mm (foto+video) | Jakub Cejpek

  5. Pingback: Via ferrata Cesto Tomaselli | Jakub Cejpek

  6. Pingback: Dvojitej pytel na Wunderwelt 8-/350 m | Jakub Cejpek

  7. Pingback: Perly na Zermattem – Obergabelhorn&Zinalrothorn | Jakub Cejpek

  8. Pingback: Dlouho plánovaný traverz Schreckhorn-Lauteraarhorn | Jakub Cejpek

  9. Pingback: S Jírou na Wajznu | Jakub Cejpek

  10. Pingback: Vandr přes 12 čtyřtisícovek | Jakub Cejpek

  11. Pingback: Baboletní Detmolder Grat | Jakub Cejpek

  12. Pingback: Dahoam is Dahoam (6+/250 m) | Jakub Cejpek

  13. Pingback: Vandrování kolem Liezener Hütte | Jakub Cejpek

  14. Pingback: Fujifilm X-H1 – úderník na fotky i video | Jakub Cejpek

  15. Pingback: Slnečné preteky na Kasberg | Jakub Cejpek

  16. Pingback: Rauriská klasika – Hoher Sonnblick & Hocharn | Jakub Cejpek

  17. Pingback: Velikonoce na Cevedale | Jakub Cejpek

  18. Pingback: Odpytlení Weisskugelu | Jakub Cejpek

  19. Díky za zaujímavý test Fuji T2, chcem si ho zaobstarať, len som sa niekde na foru dočítal, že občas fotoaparát zamrzne a musí sa vypnuť, zapnuť. Nestalo sa Vám niečo také, alebo neviete o niekom. Možno to spravý nový firmware.
    S pozdravom PF

    • Jakub

      Podobné problémy jsem měl s předprodukčním vzorkem, možná se mi tu a tam stalo i později, ale nikdy mě to nijak zásadně právi nezkomplikovalo. Teď navíc vychází nový FW, tak množná bude stabilita už zcela dokonalá.

  20. Pingback: Horké jaro na rakouských ferratách | Jakub Cejpek

  21. Pingback: Ferraty kolem Guttenberghausu | Jakub Cejpek

  22. Pingback: 3×7- v Salzkammeru |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*