Hannah Covert – stan na vandr i do šesti tisíc

| 0 comments

HH-S16-071

Tato recenze vznikla v rámci spolupráce v Rock Point Teamu.

Hledáte-li opravdu dlouhodobý test stanu Covert, jste na správné adrese. Vždyť tomuto modelu jsem se dostal pod tropiko už před devíti lety, když jsem prvně objevoval, jak to vypadá mimo evropský kontinent. Za ta léta jsem Covert, který jsem postupně otestoval ve třech vývojových verzích (všechny tři kusy jsou stále funkční),protáhl půlkou světa.

HH-stany-025

Covert nám byl přístřeškem při mnohatýdenních výpravách po malebných údolích Ladakhu, odlehlých horách Pamíru i na přelidněné Jávě (na těch pár metrech čtverečních, které jsou na tomto ostrově volné). Spal jsem v něm u mořské hladiny i v šesti tisících ve výškovém táboře Huascaránu, nejvyšší hory Peru. Díky tomuto mobilnímu domovu jsem mohl navštívit nepřeberné množství nádherných míst, užívat si krás a samoty hor a vystoupat na mnohé vrcholy. Ostatně, je to právě stan, který sice vaše záda zatíží nějakým tím kilem navíc (v tomto případě třemi), ale dává vám neskutečné množství svobody a jistoty.

HH-stany-018

Hannah Covert představuje stan klasické kopulové konstrukce se dvěma pruty kříženými v jednom bodě. Žádná revoluce, ale funkční a léty osvědčený koncept. Velkou devízou, kterou tento stan nabízí jsou dvě prostorné předsíňky, které vzniknou díky třetímu kratšímu prutu, ktery se instaluje ve vrchní části (dříve pod tropiko, u nejnovějšího modelu praktičtěji zvenku). Touto vysunutou „pergolou“ získáte dostatečný prostor u každého vchodu, kam uložíte i velké batohy a přitom můžete stále pohodlně vařit uvnitř stanu. Dva vchody jsou také nadmíru praktické pro dlouhodobé putování, kdy si každý z nocležníků spravuje vlastní nepořádek na své straně a neruší, když neustále v noci lítá na toaletu po večerním dýchánku nad jačím mlékem.

HH-S16-039

Stan postavíte i v jednom člověku jedna dvě. Vnitřní stan se na tyčky zavěsí pomocí plastových úchytek, pak přehodíte tropiko (v tu chvíli už na do stanu neprší), které zacvaknete k rohům pomocí přezky, kterou můžete podle potřeby dotáhnout. Čtyřmi kolíky ukotvíte rohy a dalšími čtyřmi předsíňky. Dál už záleží jen na vás, jak si chcete (nebo potřebujete) vyhrát s dalším kotvením. Za dobrého počasí můžete nechat stan v této základní konfiguraci, pokud se ovšem blíží horská bouřka nebo písečná boře, není od věci stabilizovat stan i ostatními kolíky po obvodu a vypínacími šňůrami (ideálně zatížit velkými kameny).

V situaci, kdy jsme nocovali na sněhu nebo ve velkém větru, obětovali jsme většinu prostoru předsíňky a tropiko po obvodu zahrnuli sněhem nebo sutí s kameny. V tomto nestandardním módu nás Covert podržel i ve výškovém táboře na bolívijské Sajamě, kde se jinak v nadmořské výšce 5700 m  třepotali pouze žluté expediční speciály, jejichž počet prutů, hmotnost a cenovka se pohybovala ve zcela jiných dimenzích.

[green_box]

Výhody a nevýhody

+ osvědčená, stabilní konstrukce

+ dva samostatné vchody

+ prostorné předsíňky na bagáž a vaření

+ rychlá a jednoduchá stavba

– sněhové límce by zvýšily možnost použití v zimě a ve vysokých horách

[/green_box]

Když se mě čas od času někdo zeptá na univerzální stan, který je praktický a nějaký ten pátek vydrží, doporučím právě Covert. Zatím mi za tuto radu nikdo kosti zpřerážet nepřišel.

Dobrou noc,

Jakub Cejpek

www.cejpek.com

Stan Hannah Covert si můžete také prohlédnout v e-shopu Hannah. Nabízí se také ve variantě pro 3 osoby.

HH-stany-024HH-stany-013     HH-stany-043HH-MALA-SKALA-006 NEPAL-ROCKPOINT-004

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*