Před Piccolou za Piccolou – Preußriss a Gelbe Kante

| 4 Comments

GELBE-KANTE-002

Konečně jsme se dočkali! Dlouhé roky jsme kolem nich jenom kroužili, turistikovali, fotili, ferratovali… Až teď jsme na legendární Tre Cime zavítali s tím správným vybavením. Začali jsme pravda pouze nesměle tou nejmenší věží, ale nesmíme si vystřílet všechny možnosti hned napoprvé.

PREUSSRISS-001

Těžká jsou rána horolezcova. Čepice a péřáky nejsou zdaleka přehnané, ranní teploty hlásí krásných červencových 7 stupňů. Tím dole jsme nepřijeli, kam bychom taky dali všechny ty krámy!

PREUSSRISS-002

Krásnou, prosluněnou a pohodovou ranní procházku pokazí pouze drobná maličkost. Cesta Preussriss (5/250 m), kterou jsme si vybrali na rozlez, je celá ve stínu. Sluníčko potkáme zase až za pár hodin. Aby nám to nebylo líto, pofukuje kolem rozverný severák, který nás vstřícně osvěžuje kdykoliv by hrozilo že se začneme potit.

PREUSSRISS-005PREUSSRISS-007

Linie cesty směřuje po třech délkách pod široký komín, kterým vede až k vrcholu. Vytočit se s batohem je mnohdy artistický výkon. Zvykáme si také na dolomitské jištění, které je mnohdy velmi iluzorní a velmi daleko od sebe. A když říkám velmi, myslím tím VELMI. Lezecky na nás naštěstí nečekají žádné velké nástrahy a tak stačí rozmrazit prsty, přihodit zimní bundu a už si vegetíme na vrcholu věže a rozhlížíme se vůkol v snad nejkrásnější lezecké lokalitě, kam jsme měli doposud možnost zavítat.

PREUSSRISS-011PREUSSRISS-009

Následující den neváháme a opět si zvesela vykračujeme pod pikolíka. Tentokrát máme na mušce klasickou Žlutou hranu (6+/400 m) (Spigolo Giallo, Gelbe Kante). Úvodním komínem už vzhůru vzlíná jedna dvojka, jinak je na věži prázdno. Zato na turistické cestě vykračují (a především hulákají) tisíce lidí. Jediná záchrana vede vzhůru, tak směle do toho.

GELBE-KANTE-001

GELBE-KANTE-003 GELBE-KANTE-004

První dvě délky nabízí dosti výživné lezení a překvapivě opět ve stínu. Po zkušenostech z minulého dne nacpeme všechny věci gentlemansky do batohu druholezce, takže Kristý táhne náklad jak kdyby lezla na Baffinově ostrově. Teplota je podobná.

GELBE-KANTE-005 GELBE-KANTE-006

Jeden ze dvou štandů, kde si užíváme tepla. Pak si se sluníčkem vyměníme strany a zase kosíme v sibérii využíváme skvělého tření.

GELBE-KANTE-007 GELBE-KANTE-008

Kolem klíčové délky navigujeme dvojku před námi, která kapánek bloudí. My máme skvělý popis v italštině, ve které si sotva zvládneme objednat tu správnou kávu, takže víme jasně kudy kam. Originálními variantami, ze kterých si s sebou můžeme odnést domů řadu chytů jako suvenýry, se propracováváme k vrcholu. Trvá nám to tak dlouho, že už i počasí dochází trpělivost a halí vše do bílé mlhy. Slaňovačka, koulovačka a v osm konečně radlerovačka na chatě.

GELBE-KANTE-009 GELBE-KANTE-010

Video lezení na Cima Piccola

Doporučuji shlédnout v maximální kvalitě na celou obrazovku.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

4 Comments

  1. Ahoj Jakube,

    opět parádní fota! Koukám, že jsme byli na Tre Cime ve stejnou dobu jaky vy, jen nalehko, takže jsme to po pár hodinách zkoušení otočili na Monte Paterno.

    Tady mám pár fotek z večerních Dolomit, tak kdyžtak mrkni:

    https://www.facebook.com/ondra.senk.bd/media_set?set=a.10206359653300898.1554447687&type=3

    Jinak díky za tipy na Mallorcu ze začátku roku, byli jsme a stálo to za to! :)

    Ondra

  2. Pingback: Vyrovnaný Spiragoras 6-/400m | Jakub Cejpek

  3. Pingback: Vánoční Dolomity #3 – hodobóžové Tre Cime | Jakub Cejpek

  4. Pingback: Cassinem na Preußturm |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*