Jižním kuloárem na Wildspitze

| 0 comments

WILDSPITZE-017

Fantastické počasí a špatná podmínka. Tak by se dalo ve stručnosti popsat to, co nás čekalo na nejvyšší hoře Ötztálských Alp v době, kdy se v údolích už všichni dávno prohání v kraťasech a zmrzlina nebo jedno dobře vychlazené je jediný způsob, jak udržet tělesné schránky v rozumné teplotě. Jen nám se pořád nechtělo říct tuto sezónu lyžím sbohem. 

WILDSPITZE-001

Sobotní odpoledne ve Ventu je zamračené, liduprázdné a klid spícího městečka narušuje jen cinkání ovcí jdoucích na pastvu. Nás nechává čerstvě zelená tráva chladnými, my se chceme napást sněhu. Lyže tedy házíme na hrb a za 2 hodinky otevíráme dveře Breslauer Hütte. Až tam zjišťujeme, že toto oblíbené údolí není ani v tomto ročním období zcela bez zájmu turistů, ale k naší smůle se všichni sešli právě na tomto Winterraumu. Večerní pasta party se naštěstí obejde bez bujarého veselí a tak můžeme ráno svižně vyrazit směrem k strmým stěnám, které se zatím stále ukrývají v neproniknutelné mlze.

WILDSPITZE-002

Ze všech cílů, které připadaly v úvahu, se nám kolektivně nejvíce zalíbila východní stěna Vorderer Brochkogel, která svým sklonem naznačovala, že by mohla umožnit sjezd i věčným začátečníkům bez toho, aby skončili v kotrmelcích a v sádře. Svižným krokem stoupáme k úpatí a ještě ve velmi mírném svahu kope Lukáš profil. Ten se po 16 úderech hroutí a tak kopeme společně kluzný blok. Martin nastoupí, zhoupne, poskočí…a 30 centimetrová deska ujíždí. Tady  nám dneska pšenka nepokvete. Otáčíme.

WILDSPITZE-003 WILDSPITZE-004 WILDSPITZE-005

Nevzdáváme se však zcela. Druhým kandidátem dne, který se teď dostává do popředí našeho zájmu, je jižní stěna Wildspitze. Tudy už lavinky projely, takže je krásně vyčištěný a my se snažíme vyběhnout kilometr převýšení dřív, než sníh změkne do hluboké kejdy. Konečně se začíná rozpouštět mlha a spouští se neskutečné divadlo. Fotografie jistě hovoří za vše.

WILDSPITZE-006 WILDSPITZE-007 WILDSPITZE-008 WILDSPITZE-009 WILDSPITZE-010

Na sjezd to sice vzhledem ke kvalitě sněhu opět nevypadá, ale i tak máme úsměv od ucha k uchu. Nekazí ho ani fakt, že lýtka v závěru fest táhnou. Naopak finální strmý výlez a sněhová převěj příjemně zpestří přímou linii a vyplivne nás přímo u lyžařského depa pod vrcholovým skalním hřebenem. Neposkvrněným čerstvě namrzlým svahem ukrajujeme posledních pár desítek metrů.

WILDSPITZE-011 WILDSPITZE-012 WILDSPITZE-013 WILDSPITZE-014 WILDSPITZE-015 WILDSPITZE-016

U kříže nás kromě klasické kochačky s vědomostní soutěží „poznej co nejvíc vrcholů“ čeká představení v podání Martina, který bez úhony sjíždí strmý vrcholový hřeben (k jeho nadšení a naší úlevě).

WILDSPITZE-018 WILDSPITZE-019 WILDSPITZE-020 WILDSPITZE-021

Nahoře v černobílém bludišti najdeš Martina, dole už všichni společně sjíždíme z Mitterkarjoch. Na chatě si konečně užíváme alpskou pohodičku bez davového komparzu a sjíždíme poslední metry než nám to roztaje pod nohama.

WILDSPITZE-023 WILDSPITZE-024 WILDSPITZE-025

Foceno na Fujifilm X-T2 + 10-24mm/f4Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Vy naopak můžete na technice ušetřit registrací ve Fujiclubu nebo využitím Cash back akcí na Fujifoto.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*