Jak jsme si vystáli frontu na Glockner

| 2 Comments

GLOCKNER-027

Varování: Shlédnutí jistých snímků může v milovnících hor vyvolat silnou nevolnost!!! Tak jsme zas jednou vyrazili s Jírou do hor. Chtěli jsme si užít samotu opuštěné přírody, romantiku západů slunce, lezeckých momentů, kdy se člověk dostává na hranici vlastních možností a fůru dalších klišé. Jenže člověk míní, příroda mění a prokletí nejvyšších vrcholů dosahuje ve vrcholné letní sezóně naprosto nepředstavitelných dimenzí.

GLOCKNER-001

Říkali jsme vám už, že máme nový bílý auto? Se sobotním odjezdem nijak nespěcháme, od Lucknerhausu nás čeká jen 900 metrů pohodovým terénem a počasí má navíc být všelijaké. Po poslední drobné přeháňce vyrážíme a užíváme si vylidněné trasy včetně všech požitků, které nás po cestě nečekaně přivítají.

GLOCKNER-002

GLOCKNER-007

Naše odhodlání přesně kopíruje změny počasí. Každou chvíli vysvitne krásné podvečerní slunce, ale jen proto, aby ho za dvě vteřiny zahalily těžké mraky a začalo drobně sněžit. Když se oblaka náhodou lehce protrhají, můžeme z hřebene Schere nas Stüdlhütte pozorovat, jakou udělaly sněhové srážky posledních 24 hodin na hřebeni Stüdlgrat paseku. Poučeni z předchozích nezdarů nesestrojujeme žádnou kytaru, ale rozhodujeme se pro výstup normálkou. Tím, že nocujeme v poklidu ve stanu, netušíme, kolik dalších lidí dostalo tento skvělý nápad.

GLOCKNER-006GLOCKNER-005

GLOCKNER-009 GLOCKNER-008GLOCKNER-010

Nedělní ráno je svěže mrazivé, ale jasné a tak nadšeně a svižně dupeme k chatě Erzherzog Johann (3454 m). Tam nás prvně olíznou sluneční paprsky a nás fascinuje peřina, pod kterou je vše, co se nachází na sever od hlavního hřebene Taur. Sněhovou dálnicí stoupáme ke Kleinglockneru a ještě pořád moc netušíme, co nás čeká. Sestupující, kteří vyráželi o notných pár hodin dříve hovoří o velkém množství lidí, ale my si říkáme, že je pěkně, nikam nechvátáme a že to zas tak hrozné být nemůže. Jak jsme se mýlili!

GLOCKNER-012 GLOCKNER-013 GLOCKNER-017 GLOCKNER-018 GLOCKNER-019 GLOCKNER-021 GLOCKNER-024 GLOCKNER-026

Vyhýbáme se s několika skupinkám, ale to pravé peklo přichází na nejužším místě mezi vrcholy. Lanová družstva se motají jedno přes druhé, i přes snahu všech se obousměrný pohyb často na minuty i desítky minut zasekne a všichni promrzají na kost. Do toho zmatku se snaží několik asertivních guidů prorvat se svými klienty alternativní linií, lana se motají do sebe, jištění je více než pofidérní a je jen velký zázrak, že nastalý zmatek všichni bez úhony přežijí (nepočítáme-li občasné laškovné pohlazení mačkou).

GLOCKNER-028 GLOCKNER-030

Už to vypadá, že ve frontě zůstaneme navěky, když se to konečně pohne a my se propracujeme až ke kříži. Po rychlé vrcholovce pelášíme hned nazpět, už to jde naštěstí trochu svižněji. Postupně sbíháme až do údolí a pořád nemůžeme uvěřit, co že jsme to zažili. Příště na Glockner jedině mimo hlavní sezónu – jako se to osvědčilo v letech 2006, 2008 a 2010.

GLOCKNER-031 GLOCKNER-033

Foceno na Fujifilm X-T2 + 10-24mm/f4Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Vy naopak můžete na technice ušetřit registrací ve Fujiclubu nebo využitím Cash back akcí na Fujifoto

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

2 Comments

  1. Pingback: Ranní rychlý Stüdlgrat | Jakub Cejpek

  2. Pingback: Glocknerwand – nejkrásnější rakouská hřebenovka |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*