Sprchování v Aluholu

| 0 comments

Poté, co jsme se pořádně vyráchali v pátek v prašanu, zachtělo se nám otevřít i sezónu ledolezeckou. Dolomity se nám jevily na jeden den příliš daleko a tak jsme vzali zavděk osvědčeným Maltatalem, u kterého ale vůbec nebylo jisté, jestli skrývá nějaké ledy.

Zatímco Salzbursko se topí v metrech prašanu, po projetí Tauernských tunelů není po sněhu ani památky. bez problémů vyjíždíme do serpentin uzavřené mýtné silnice a obhlížíme nejdřív, pravda trochu omylem, Rechter Dreifaltigkeitfall. Led je krátký a na hraně lezitelnosti (viz foto níže).

Nechce se nám máchat v něm lana a tak přecházíme pod vedlejší pětidélkový Aluhol (WI 4, 240 m). Ne fotce níže jsou vidět první tři délky.

Když se rozhýbeme v prvních dvou lehkých délkách, přichází zásadní rozhodnutí, zda se probíjet sprškou ledové vody, která nás vítá na začátku další délky. Aleš se do toho nakonec statečně pouští a vybírá strmější levou variantu (jedinou lezitelnou) s krátkým flekem za WI5-. Po pár metrech se naštěstí dešťová situace lepší a šrouby i zbraně v ledu drží celou dobu výborně.

Poslední dvě lehčí délky mě Aleš nechá natáhnout a vbrzku si dáváme první letošní Ledu zdar. Už stačí jen natřikrát slanit s totálně prodojenými lany, ustát asertivní ledolezkyni ze Štýrska a hurá do tepla dodávky!

 

Níže foto 4. a 5. délky. Ostatní ledy v údolí nejsou v nejlepší kondici, lezou je ještě Maralmfally. Superfeucht a Katherdale podle místňáků lezitelné, podle pohledu velice na hraně a s ohledem k aktuálnímu zákazu za hranou. Aktuální ledové podmínky zveřejňuje pravidelně Gasthaus Hubertus.

Krátké video ze třetí délky

Sprchování v začátku klíčového místa:

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*