Mnich – nejlepší tatranská žula s nejdelším přístupem

| 1 Comment

Na vícedýlkách se většinou snažíme, aby bylo víc lezení, než chození. V tomto případě jsme ovšem takové ambice odložili a rozhodli se, že výpravu na polskou stranu Tater pojmeme vysloveně objevitelsky. Luky totiž vytipoval homoli nad Mořským okem, která údajně sestává z té nejlepší žuly v celých Tatrách.
Basecamp v Lysé Poľaně. Pokud potřebujete střechu nad hlavou a WC a tím vaše požadavky stran luxusu končí, nemusíte dál hledat.

Tenhle výlet pravda nezačal jako sen každého alpinisty. Z parkoviště dusáme 9 kilometrů po asfaltu k Mořskému oku. Spolu s dalším tisícem turistů. Na chatě nám nadmíru vstřícná chatařka tiskne topo a my už po výrazně příjemnějším kamenném chodníku dupeme ke špici, která je na dohled.

Mořské oko, největší jezero ve Vysokých Tatrách
A tahle špička je Mnich (2067 m)
Od Oka po žluté, červené a pak jasnou stezkou pod skálu
Už nás vyhlížel
Východní údolka je strmá, na západ je skála na jedno 30metrové slanění

Jen co opustíme turistický chodník, vydechneme a užíváme si zase klidu hor. Po 3,5 hodinách jsme na úpatí Mnicha a z pestré nabídky vybíráme vhodnou cestu. Spárovky jsme oba úspěšně zapomněli v autě a tak se shodneme, že se nebudeme pouštět do větších akcí a dáme si místní klasiku, Kant Klasyczny (VI-)

V SV stěně hledáme nějakou schůdnou linku.
Vybíráme Kant Klasyczny (VI-)
Ještě že jsme ty spárovky nechali v autě. Hlavně že máme péřovky.

Nástup byl na triko, ale v SV stěně pro změnu kosíme. Péřovky jsou v pohotovosti a prsty přemrzají. Ať žije letní lezení! Místní žula je ale opravdu excelentní, pětko-šestky jsou výživný a výhledy na jezero velkolepý. Mnich potvrzuje své renomé. Vychutnáváme si čtyři délky a těšíme se na slunce.

Štandy jsou luxusní, mezi nimi je to skoro pořád vlastním
Luft nad Okem
Na vršku Mnicha. Konečně na slunci.

Původně jsme zvažovali nějakou další cestu na stejný vršek, ale když jsme poblíž zmerčili další homoli, řekli jsme si, že budeme pokračovat v objevitelné výpravě. Slaňujeme a jdeme pod Druhého (Zadního) Mnicha, který je přímo na slovensko-polské hranici.

Jedno slanění a jdeme dál
Z Mnicha jdeme pod Zadního (Druhého) Mnicha
Není to ani Grand Capucin, ani Dru, ale Druhý Mnich

Na pofidérních datech lovíme toto topo, chvíli hledáme nástup a po chvíli laborování dáváme pěknou a lehkou pětku v jižní stěně. V porovnání s předchozím spárovým martyriem je tohle plezírové lezení, což dokazuje Luky tím, že se ani neobtěžuje s obouváním lezeček.

Nahoru jsme vylezli nějakou pětkou v jižní stěně (zde cesta č. 8)
Luky to ani nestálo za obouvání lezeček
Na dvě slanění do Štrbiny pod Druhým Mnichom

Z vršku se opět otevírá parádní panoramatický výhled a dvě slanění nás dovedou zpátky do sedla. Pak už nás čeká jen dlouhá cesta zpátky. Vzhledem k tomu, že nás nohy tlačí už u jezera a máme ambiciózní plány na další den, svezeme se rádi jako správný lufťáci posledních 8 kiláků na povoze. Tahle zkratka nás potěšila, stejně jako lezení na Mnichovi. Až pocvičíme spáry a zapomeneme na ten nelidský přístup, rádi přijdeme znova.

Sladil jsem helmu s botami a Luky to cvaknul
Zpátky už se povezeme, ať pošetříme síly na zítra
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: Vidlový hřeben s dvojitým přídavkem |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*