Hřebeny pohoří Verwall – Fatlarspitze → Saumspitze

| 0 comments

Putování pohořím Verwall pokračuje. Kromě nejvyššího kopce jsem tu měl už pár let vyhlídnutý ještě jeden lákavý cíl. A od něj už byl jen kousek k objevu další parádní hřebenovky. Ale pojďme postupně. Prozatím jsem na turistické stezce a od chaty Edmung-Graf stoupám v rozstoucím vedru do Schmalzgrubenscharte.
Z Kielu to sem mají dál než já z Budějc, ale přesto tu udělali pěknou cestu

I ve všední dny se to ve Verwallu turisty jen hemží. Zdejší vandrovací klasikou je Verwall-Runde, která vede po chatách a má hned několik variant. Já teď jdu po jedné její větvi a musím chvíli přetrpět trochu slabší úsek. Trasa traverzuje lyžařské středisko Kappl, JV svahy jsou rozpálené do běla a moje nohy do ruda. Chladím se a reviduju dnešní plán.

Kolem poledne je i ve 2000 metrech vedro na padnutí (do potoka)

Nakonec dojdu k velké myšlence, že bude nejlepší klást jednu nohu před druhou a najít stín. Ten objevím nejdřív u chaty Niederelbehütte, ale počet turistů mě tu natolik zastraší, že jen naberu vodu a brzy zase šlapu dál. Většina lidí chodí další etapu přes Seßladjoch, já vybírám variantu označenou černou tečkou, která je o pár hodin delší. Ne že bych měl sil na rozdávání, ale mám po cestě vyhlídnutý můj dnešní cíl.

Kieler Wetterhütte (2809 m), horký kandidát na chatu roku 2022

To je on. Samoobslužná chata Kieler Wetterhütte. Kamenné stavení, tři lůžka, zurčící potok, nádherná poloha vysoko na hřebeni. Je to tu ještě krásnější, než jsem si představoval. I když jsou teprve tři hodiny odpoledne, zkušeně zvládnu prozevlit zbytek dne. Projde tu jen jedna dvojice, se kterou si příjemně popovídám a jinak je tu božský klid.

Lůžek pomálu, vybavení kompletní
Hned vedle chaty teče potok, tak se vaří jedna radost
Kieler Wetterhütte pod hřebenem Fatlarspitze. Výstup vede do levého zářezu a pak po hřebeni doleva.
Poslední paprsky a hurá do peřin

Brzké vstávání má za následek odpolední šlofíček, po něm následuje četba místní i donesené literatury, večerní podívaná a pak už jdu zase pomalu do postele. Budík nechávám na osvědčených 4:30.

Zítra ráno to bude zase na pohory
Svítání na Fatlarspitze (2986 m)

Tip na tuhle túru jsem vylovil někde v zákoutí internetu a doporučení to bylo skvělé. Díky skvělé poloze chaty necelých 200 metrů pod Fatlarspitze je to na vršek jedna, dvě. Stačí dojít suťákem pod sedlo, vylézt lehkým žlabem (dvojkové lezení) a pak kousek po hřebeni. Za 30 minut jsem na Fatlarspitze akorát včas na východ slunce.

Na hřebeni s výhledem na Seekopf
Hřeben na Saumspitze, vzadu Küchlspitze
Už vylejzá. Nejvyšší bod horizontu je Hoher Riffler.
Svítání nad údolím Paznaun
Ještě jeden Riffler

I další trasa je navigačně snadná. Pořád po hřebeni směrem na západ. Slézám kousek dolů a pokračuju chodeckým terénem po placaté části hřebene. Skoro si už říkám, že to s tou obtížností II-III přehnali, ale závěrečná pasáž je exponovanější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Hřebenovka na Saumspitze, vpravo ledovec Kartell a stejnojmenné jezero
Strmější výšvih před Saumspitze (II-III)
Na hřebeni před Saumspitze

S opatrností přelézám strmější pasáž a jsem u kříže. Přechod z Fatlarspitze na Saumspitze mi zabral asi hodinu. Užívám si nádherné ranní panorama do všech stran. Na severu je krásně vidět pyramida Hoher Riffler, na kterém jsem stál o den dříve v podobný čas. I další vršky vypadají lákavě, jen sil už poněkud ubývá.

Saumspitze (3039 m)
Nejtmavší a nejvýraznější vrchol je Fatlarspitze
Saumspitze (3039 m)
Tahle hřebenová podívaná se neomrzí
Dvojice vrcholů k nakousnutí: Küchlspitze & Kuchenspitze

S výhledem na Darmstädter Hütte usuzuju, že je dle tradice dobré v nejlepším přestat. Kupuju lístek na vlak a začínám dlouhý, ale docela příjemný sestup údolím Moos až do St. Anton am Arlberg. Před odjezdem stihnu ještě uvařit oběd i koupačku v potoce a tak se mohu po nasednutí v klidu ponořit do říše snů.

Darmstädterhütte pod vrškem Faselfadspitze
U přehrady Kartellspeicher
Zas to jede načas.

V Budějcích zakončím celý výlet cestou z nádraží na Rekole a s potěšením prohlašuju objevitelskou výpravu za úspěšně splněnou. Pokud byste také chtěli zkusit cestu do Alp veřejnou dopravou, můžete mrknout na seznam túr, které jsou takto dobře dostupné. Pro Jihočechy třeba v podkategorii výletů z Linze.

Všude dobře,…
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*