Den na Dachsteinu

| 0 comments

Dachstein-0015

Dachstein posté a opět jinak. Původně plánovaná akce s pohodovým přespáním na Grimmingu pro nezájem ostatních padá a tak nezbývá, než si vystačit solo a absenci kvalitní společnosti dohnat nějakými těmi kilometry a výškovými metry navíc. Že se za 24 hodin dá v horách užít zimy, tepla, větru, parádních výhledů a především bolavých nohou, dokládá tato trasa a fotky níže.

DACHSTEIN-001

Z rozpáleného Ramsau vyrážím až po třetí hodině, což není, vzhledem k časům psaným na ukazatelích, nejlepší startovní pozice. Nezbývá, než přidat do kroku.

DACHSTEIN-002 DACHSTEIN-003

Guttenberghaus za půlku času, optimizmus mě pohání dál do Gruberscharte a následně na hřeben, po kterém vede Ramsauer Klettersteig, „nur für Geübte“. Exponovaná trasa plná výhledů a blížící se západ slunce jsou odměnou i hrozbou zároveň. Zvláště, když si jeden odborník ve spěchu zapomene čelovku. Drát sem, drát tam, troška toho lezení a čerstvý severák jako bonus. Nakonec s posledními záchvěvy světla dobíhám do Austriascharte a v solidním větérku bojuju se stavbou stanu, který pak celou noc podpírám s obavami o jeho stabilitu. Ten drží navzdory solidním poryvům nad očekávání dobře a já si mohu vychutnat krvavé ráno, sbalit saky paky a vyrazit směle dál.

DACHSTEIN-004

DACHSTEIN-011 DACHSTEIN-012 DACHSTEIN-014  DACHSTEIN-015 DACHSTEIN-016 DACHSTEIN-017

Skrz štolu se prosmýknu k ledovci, který vypadá jako rozbahněné staveniště. U lanovky přemáhám lehký záchvat lenosti… dobírám vodu a klusám dál směrem k nejvyššímu vršku. Když vás po ledovci nahání rolba, máte docela svižné tempo. Za hodinku u kříže, porozhlédnout se po kraji a hurá k chajdě nějakýho Adámka. Nakonec ani nelituju, že vláčím mačky, bez nich by to bylo v závěru ledovce velmi smutné vandrování.

DACHSTEIN-019 DACHSTEIN-020 DACHSTEIN-021 DACHSTEIN-023 DACHSTEIN-025 DACHSTEIN-026

DACHSTEIN-027

Jednou si nahoře, jednou zase dole. A tak jen co sklesám k chatě, začínám hned dusat nahoru do sedla Windlegerscharte, kde se prohání opravdu ležerní větřík, který mě několikrát málem dostane do kolen. A pak zas dolů…časy držím na půlce, Gott sei dank, jinak bych tu byl ještě zítra.

DACHSTEIN-028

Pod jižními stěnami Dachsteinu dokružuju pomyslené kolečko. Když už si myslím, že mám u Süwandhütte vyhráno, začíná samozřejmě ten nejnepříjemnéjší sestupový očistec po tvrdé cestě do Ramsau. Konečně známý kostelík! Vysvobozuju nohy z pohor a svlažuji vypražené hrdlo. Prost!

DACHSTEIN-029

Trasa téhle taškařice zde:

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*