Sprcha v Bergellu – Via Felici 6a/240 m

| 1 Comment

VIA-FELICI-013

Tolik dlouhých let jsem plánoval výpravu do lezecké žulové Mekky jménem Bergell, až jsme se tam ocitli prakticky náhodou. Po příjemné patnáctihodinové procházce, kterou jsme si užili den předchozí na Biancogratu nemáme morál nijak chvátat, přesto si chceme ještě užít záchvěv slušného počasí, než přijde předpovídaný mordor. Kroutíme serpentiny z Maloji a těšíme se, že konečně okusíme legendární lezeckou oblast.

VIA-FELICI-003

Jelikož je třeba rozhýbat ztuhlé nohy, hrdě odmítáme výpomoc lanovky a svižně vybíháme z vesničky Pranzaira až k monstrózní hrázi přehrady Albigna. Odtud už je to k nástupu cesty Via Felici (topo cesty zde) pouhých 5 minut.

VIA-FELICI-004 VIA-FELICI-005

Okouzleni jsme nejen monumentálními žulovými masivy, ale především přísností první délky za 5a a délkou odlezů. Nezbývá, než rychle sebrat odvahu, morál a důvěru v žulové tření.

VIA-FELICI-006

VIA-FELICI-007  VIA-FELICI-009

Štandy jsou pohodlné, sluníčko svítí a obtížnost stoupá. Ladíme delikátní kroky a lebedíme si v místním unikátním charakteru lezení. Na délce se nešetřilo, od štandu ke štandu je to obvykle kolem 40 metrů. Když si to někdo chytře nacvaká, pěkně se nadře a zanadává si.

VIA-FELICI-010 VIA-FELICI-011VIA-FELICI-008 VIA-FELICI-012  VIA-FELICI-014

Třetí délka za 5c+ je naprosto plezírová. Exponovaná, s odštěpy tenkými tak, že skoro prosvítají a parádními kroky. Zvykáme si na dlouhé odlezy i specifický materiál. Nadšení nezná mezí.

VIA-FELICI-015 VIA-FELICI-016 VIA-FELICI-017 VIA-FELICI-018

Lezec míní, příroda mění. V půlce cesty nás nejdříve začne lechtat mírné mrholení, které je v 10 minutách doprovozeno mlhou hustou tak, že by se v ní Rákosníček cítil jako doma. Vyčkávání je dobré akorát tak k tomu, abychom při slanění schytali pořádnou průtrž. Ještě si užíváme zábavný epilog, když jeden metodik zapomene uzel na konci lana při stahování a už prcháme do údolí. Snad brzy na žulovou viděnou!

VIA-FELICI-019 VIA-FELICI-020

 Foceno již tradičně na Fujifilm X30. Pro případné zájemce k dostání výhodně na Fujishopu.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: Pózování na Fiammě a trocha lezení k tomu |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*