Dlouhá štreka na Grossvenediger

| 0 comments

VENEDIGER-019

Když absolvujete v horách totéž, není to vždy totéž. Tehdy jsme šli na Venediger také přes Kürsingerhütte, ale měli jsme na nohou sněžnice a byli jsme v okruhu 20 km kromě Yettiho jediní dvounozí tvorové. Tehdy jsme hledali cestu na vrchol, teď jsme na něj stáli frontu. Tehdy jsme se probíjeli prašanem, nyní nám sníh mizel před očima. Tehdy jsme marně rozhýbávali končetiny ztuhlé mrazem a větrem… a teď taky!

VENEDIGER-001

Krumlovská sekce stále s úsměvem na tváři. To Jenda ještě neví, že náš dnešní cíl není zde, ale o 5 hodin dál. Údolí Obersulzbach je opravdu dlouhé! Bez polední kávy by vlastně ani projít nešlo. Pauza na tajném WR představuje také poslední oázu klidu.

VENEDIGER-002 VENEDIGER-003 VENEDIGER-004

Vítejte na Kürsingerhütte, chatě s kapacitou 130 ubytovaných. Kdo měl tušit, že zrovna tento víkend bude vybraný k testování toho, zda je tento údaj správný. Kličkujeme v záplavě pestrobarevných lyží a oddechujeme po 18 kilometrech okořeněných 1750 výškovými metry. Byla to fuška!

VENEDIGER-006 VENEDIGER-007 VENEDIGER-008

V nedělním rumraji překvapivě nacházíme veškeré naše vybavení a vyrážíme vstříc ledovci. Ostatní družstva necháváme daleko za námi (nebo před námi), bohužel i včetně toho našeho, druhé jihočeského. V ospalém dni přemlouváme naše nohy, že dalších 1100 výškových metrů je ten nejlepší způsob, jak strávit neděli. Takovou lochnu jsme při výstupu do sedla Venedigerscharte potkali jen jednu, ale zase stála za to:

VENEDIGER-010 VENEDIGER-011 VENEDIGER-012 VENEDIGER-013 VENEDIGER-014

Na vrcholovém plató lehce pofukuje. Nic nového pod sluncem. Překvapením je ovšem barevná vyrážka, která vyrašila na povrchu ledovce a která se šíří ze tří směrů. Nejvíce to odnesl samotný vrchol 4. nejvyšší hory Rakouska, přes bundy skialpinistů není skoro ani vidět povrch sněhu.

VENEDIGER-015 VENEDIGER-016 VENEDIGER-017 VENEDIGER-018

Nějakým zázrakem opět ukořistíme na chvíli vrchol jen pro sebe, zamáváme blízkému známému Geigeru, naskakujeme do lyží a frčíme dolů. Sjezd je pošušňáníčko nestojí za nic! Z pracně nastoupaných 2,5 kilometru je pěkných tak 200 metrů. Závěrečná půlhodinka k autu s lyžemi na zádech úspěšně devastuje i zbytek těla. Víkendový odpočinek budiž pochválen!

 VENEDIGER-021

VENEDIGER-020VENEDIGER-022

 

Foceno na Fujifilm X-T1 + 18-55/2.8–4.0. Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Díky!

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*