Lednový jarní skialp v Gesäuse

| 3 Comments

GESAUSE-SKIALP-011

Aklimatizaci, jak všichni víme, není radno podcenit. Proto si hned po návratu z druhého konce světa ordinujeme řádnou dávku lyžařské a spánkové rekonvalescence a vyrážíme s Martinem a Lindou objevovat nové skialpové terény, které známe zatím jen v letním hávu. 

GESAUSE-SKIALP-001

Skok lyžmo přes ostnatý drát. Již brzy na olympijských hrách! V tomto ohledu jsme na začátku túry kvalitně potrénovali a po chvíli bloudění brzy narazili na správnou cestu na Gsuchmauer. Více než kiláček převýšení nás pěkně protáhne a na vrcholovém hřebeni se nestačíme divit, kam, že se poděly ty legendární závěje, které mají dle panických zpráv pokrývat celou Evropu.

GESAUSE-SKIALP-002 GESAUSE-SKIALP-003 GESAUSE-SKIALP-004 GESAUSE-SKIALP-005 GESAUSE-SKIALP-006 GESAUSE-SKIALP-007

Sfoukaným hřebenem dobruslíme ke kříži a hledáme linii, po které bychom se mezi kosůvkou a šutrákama prosmýkli k Hesshütte. Po cestě dolů přichází další vlna údivu – za prvé: proč to slunce zapadá za obzor, když se nad něj sotva doplazilo? A za druhé: kam se poděla naše vypilovaná forma excelentních sjezdařů ve volném terénu? Pár kotrmelců nás rychle vrací do minulé i současné reality a teplo vytopeného Winterraumu naštěstí rychle zahání všechny bláznivé myšlenky a rychle nás ukládá k blaženému spánku.

GESAUSE-SKIALP-008 GESAUSE-SKIALP-009 GESAUSE-SKIALP-010  GESAUSE-SKIALP-012 GESAUSE-SKIALP-013

Přesto, že nás velice dobře Martin viděl, směle listuje průvodcem extrémními sjezdy a vybírá na neděli výstup na Festkogel. Sjíždíme a scházíme od chaty mrazivými údolíčky až na odbočku Kederboden a velice líně stoupáme směrem k Schneekaru. Už už doufáme, že nebudeme muset jít až nahoru, když tu se začnou rojit zástupy Helmutů, kteří kolem nás probíhají lehkým a svižným krokem. Sbíráme tedy poslední zbytky horské hrdosti a pomalu ale jistě se vyplazíme až nahoru. Úsměvy pro kamery, kochačka a hurá dolů. Martin to ladně vyšle největším prďákem, my to neméně ladně sešornujem a po dalším lítém boji v rozměklé kejdě přivítáme Johnsbach, který se už ve dvě zase topí ve stínu. Krátký dny bych zrušil!

GESAUSE-SKIALP-014 GESAUSE-SKIALP-015 GESAUSE-SKIALP-016 GESAUSE-SKIALP-017 GESAUSE-SKIALP-018 GESAUSE-SKIALP-019 GESAUSE-SKIALP-020

Foceno na Fujifilm X-T2 + 10-24mm/f4. Mrkněte za kolik se dá tato hračka pořídit. Zakoupením fototechniky přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani o korunu navíc. Vy naopak můžete na technice ušetřit registrací ve Fujiclubu nebo využitím Cash back akcí na Fujifoto.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

3 Comments

  1. Pingback: Prašan v Xeis |

  2. Pingback: Údolím Loigis na Pyhrner Kampl a Torstein |

  3. Pingback: Dva fotříci na posledním pomazání |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*