Rekonvalescence na Angerkogelu

| 3 Comments

Už Lotrando se Zubejdou věděli, že pro plné uzdravení je potřeba čerstvý vzduch, slunce a láska. I po týdnu chrchlání se máme pořád rádi, ale prvních dvou komodit jsme měli těžký deficit. Příslib bezvětří a nebe bez mráčku nás vytáhl směr Pyhrnpass, kde jsme doposud vždy jen pozorovali početné skupiny ostatních skialpinistů a tentokrát jsme se konečně vydali v jejich stopách.

Lavinové peklo už dávno opadlo a zbyly po něm jen krásné bílé čepice a žlutá dvojka na předpovědní mapě. Vykračujeme si mezi chalupami Hintersteineralmu a po mírném úvodu rychle vplouváme do strmých serpentin Gschwandgraben (tmavý les za chalupami vlevo)

Na mýtině u polorozpadlé chatičky Aiplhütte si už naplno vychutnáváme slunce a brzy překonáváme i hranici lesa. Zabloudit není kam. Předchůdců je mnoho a všichni míří jen za jedním cílem.

Zbývá nám posledních 150 metrů na vrchol Angerkogel a panoramata se ukazují v plné parádě. Bosruck, Pyhrgas, Scheiblingstein a další štíty Haller Mauern na straně jedné, vrcholy Gesäuse vystupující z mlhy údolí Ennsu na straně druhé. Vítr pěkně zametl některé hřebeny až na podklad a přemístil obrovská kvanta sněhu do úhledných návějí, ale naše trasa je ve všech ohledech naprosto v pohodě.

 

Na vršku panuje příjemná atmosféra poklidného sobotního poledne. Nikdo nikam nechvátá, prostoru je pro všechny dostatek a zdá se, že je to oblíbený plac pro rendez vous všech místňáků, kteří se tu zdraví jako kámoši když přijdou do hospody k štamgastskému stolu. Zabalíme se do všech vrstev a rádi se oddáváme odpočinku…koneckonců, jsme po nemoci a navíc čekáme rovněž návštěvu.

Přítomností mazlivého psa získává Angerkogel u Kristiny další dva plusové body. Ještě si stihneme prohlídnout z podzimu známý hřeben Hochmölblingu a už vítáme dlouho očekávané úderné duo. Ještě v povznesené náladě sjíždíme pláněmi i lesíkem k autu, kde volební výsledky euforii rázem hasí. Usedáme do Karamelky, jediné jistoty dnešních dnů, a nad bublajícím topením diskutujeme společně s Lindou a Martinem nejdřív krátce politiku a pak dlouze mnohé horské zážitky a plány.


Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

3 Comments

  1. Pingback: Angerkogel 2018 & Warscheneck 2019 | Jakub Cejpek

  2. Pingback: 5x jednodenní Totesky |

  3. Pingback: Angerkogel po čtvrté a hledání Wurzeralmu |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*